Σάββατο 20 Απριλίου 2024
Connect with us

Διεθνή

Τι θα συμβεί εάν ο Ερντογάν κερδίσει τις εκλογές οριακά

Δημοσιεύθηκε

στις

Κάτι περισσότερο από μία εβδομάδα απομένει μέχρι τις κρισιμότερες για τον Ταγίπ Ερντογάν εκλογές της πολιτικής του καριέρας. Ο επί μακρόν Πρόεδρος της Τουρκίας έχει απέναντί του έναν συνασπισμό υπό τον Κεμάλ Κιλιντσντάρογλου ο οποίος δημοσκοπικά τουλάχιστον δείχνει να προηγείται έστω και με βραχεία κεφαλή στις περισσότερες δημοσκοπήσεις.

Εάν τα δημοσκοπικά ευρήματα γίνουν πραγματικότητα και από τις κάλπες βγει να προηγείται ο συνασπισμός των 6, τότε οι περισσότεροι αναλυτές τόσο εντός Τουρκίας όσο και εκτός, συμφωνούν πως ο δεύτερος γύρος θα είναι μία απρόσμενη για τον Ερντογάν και το κυβερνών κόμμα ήττα. Τι θα συμβεί όμως εάν τελικός νικητής έστω και οριακά στον πρώτο γύρο είναι ο Ερντογάν;

Εάν αφήσουμε εκτός πλάνου και ανάλυσης τις θεωρίες που θέλουν του Τούρκο Πρόεδρο να ελέγχει το «παρακράτος» τότε θα πρέπει να θεωρήσουμε δεδομένο πως τα 6 κόμματα της αντιπολίτευσης θα προσφύγουν στην δικαιοσύνη, όπως και το κόμμα του Ερντογάν έπραξε το 2019 μετά την ήττα στις αυτοδιοικητικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη. Δεν είναι όμως κρυφό πως τα μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Τουρκίας, τα οποία είναι και τα μόνα αρμόδια να διατάξουν νέες εκλογές, είναι όλα άκρως πιστά στον Ερντογάν και έχουν επιλεγεί με την δική του σπουδή. Εάν τα μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου απορρίψουν τις ενστάσεις της αντιπολίτευσης θα πρέπει να θεωρείται επίσης βέβαιο πως το «καζάνι» που εδώ και δύο χρόνια βράζει στην Τουρκία, αυτή την φορά θα εκραγεί. Μέλη ειδικά του κόμματος της «Λύκαινας», Αξενέρ, έχουν ξεκαθαρίσει πως τίποτε δεν θα μείνει αυτή την φορά στην τύχη και πως σε περίπτωση που διαπιστωθούν μεθοδεύσεις από την kυβέρνηση θα υπάρξει αντίδραση και μάλιστα στους δρόμους.

Ροή ειδήσεων

Advertisement