Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Έγκλημα στα Γλυκά Νερά: «Κόλαφος» η καθηγήτρια ιατροδικαστικής κατά του Αναγνωστόπουλου – «Δεν πεθαίνει κάποιος από μία αγκαλιά»

Δημοσιεύθηκε

στις

«Δεν μπορεί να πεθάνει ένας άνθρωπος από μία αγκαλιά», είπε σήμερα στην κατάθεσή της στη δίκη του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου η καθηγήτρια ιατροδικαστικής κυρία Χάιδω Σπηλιόπουλου, η οποία είχε σπεύσει στη μεζονέτα των Γλυκών Νερών τον Μάιο του ’21 και είχε βρει την άτυχη Καρολάιν Κράουτς, νεκρή πάνω στο συζυγικό κρεβάτι. Με τη μαρτυρία της αυτή η καθηγήτρια ιατροδικαστικής, κατέρριψε τον υπερασπιστικό ισχυρισμό του 35χρονου πιλότου ότι αγκαλιάζοντας εκείνο το μοιραίο βράδυ την Καρολάιν μετά από λογομαχία που είχαν, χωρίς να το καταλάβει, την οδήγησε στο θάνατο.

Η κυρία Σπηλιοπούλου, όπως και πρωτόδικα, ανέφερε ότι η αιτία θανάτου της άτυχης κοπέλας ήταν καθολική ασφυξία την οποία, όπως είπε, διαπίστωσε η ίδια και ο βοηθός της. «Δεν πεθαίνει ένας άνθρωπος αγκαλιάζοντας τον», είπε η μάρτυρας η οποία αρχίζοντας την κατάθεσή της στη δίκη στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο είπε: «Στις 11 Μαΐου του 2021 δέχθηκα τηλεφώνημα από το τμήμα Εγκλημάτων Κατά Ζωής για ληστεία μετά φόνου στα Γλυκά Νερά. Πήγαμε με το βοηθό μου γύρω στις 9:30 το πρωί στο σημείο. Ήταν εκεί πολύς κόσμος, πολλοί αστυνομικοί. Καθώς ανέβαινα τα σκαλιά ένας από τους αστυνομικούς μου είπε: «Προσοχή είναι και ένα σκυλί κρεμασμένο». Όσο παράξενο και αν ακούγεται επειδή δεν άντεχα, αυθόρμητα τους είπα να το κατεβάσουν (…). Στο ισόγειο του σπιτιού επικρατούσε αταξία. Είδα το κέλυφος μιας κάμερας πεταμένο δίπλα στο παράθυρο. Στο σαλόνι υπήρχε ένα σαν σύρμα για να περικλείει ένα χώρο που εκεί μάλλον ήταν κατοικίδια. Προχώρησα και είδα το σκυλί απαγχονισμένο. Τα κάτω πόδια του σαν να ακουμπούσε στο σκαλοπάτι. Υπήρχαν κόπρανα και ουρά στα σκαλοπάτια. Στον πρώτο όροφο επικρατούσε και εκεί μια αταξία. Φτάσαμε στη σοφίτα, όπου η πόρτα ήταν μισάνοιχτη. Είδαμε το κρεβάτι και πάνω μια φωτογραφία του ζευγαριού, προφανώς από το γάμο τους».

Συνεχίζοντας η μάρτυρας περιέγραψε τα όσα είδε μέσα στη κρεβατοκάμαρα του ζευγαριού: «Οι αστυνομικοί μου είπαν να μην πάω στα αριστερά γιατί εκεί ήταν δεμένος ο σύζυγος για να μην πειράξω τα πειστήρια. Είχαν αφήσει εκεί τους σπάγκους που τον είχαν λύσει. Η κοπέλα ήταν στη μέση του κρεβατιού σε πρηνή θέση. Ήταν γυμνή από τη μέση και πάνω και σκέφτηκα και τη σεξουαλική κακοποίηση. Φορούσε στο αριστερό της χέρι ένα smart watch, έβγαλα αυτό το πειστήριο και το παρέδωσα για εξέταση. Δεν είχε πάει γιατρός και εγώ έπρεπε να δώσω το χρόνο διαπίστωσης θανάτου. Αμέσως το μυαλό πήγε σε ασφυκτικό θάνατο. Αμέσως συμπέρανα ασφυκτικό θάνατο από το πρόσωπο της κοπέλας. Δεν αναγνωρίζονταν σε σχέση με το διαβατήριο. Στα μάτια μέσα είχε αιμορραγία όχι τις συνηθισμένες που βλέπουμε σε απαγχονισμό ή στραγγαλισμό..».

Πρόεδρος: Τι δείχνει αυτό;

Μάρτυρας: Πολύ μεγάλη διάρκεια ασφυξίας. Είχε κακώσεις στο στόμα και εκχυμώσεις.

Πρόεδρος: Πώς το εξηγείτε;

Μάρτυρας: Αυτό είναι πλήξη και πίεση.

Πρόεδρος: Έγινε προσπάθεια απόφραξης στόματος;

Μάρτυρας: Είμαι βέβαιη. Προσδιόρισα την ώρα θανάτου εκείνη τη στιγμή στις 4 με 5 το πρωί και χαριτολογώντας είπα στους αστυνομικούς 4:30 και αυτό πριν έρθουν τα ευρήματα από το ρολόι. Είδαμε καθολική ασφυξία εγώ και ο βοηθός μου. Μας πέρασε από το μυαλό και στραγγαλισμός. Δεν υπήρχε όμως στη περιοχή του λαιμού εικόνα στραγγαλισμού εκτός από μια εκδορά. Αν υπήρχε στραγγαλισμός θα υπήρχαν κακώσεις.

Πρόεδρος: Υπήρχαν και κάποιες μετρήσεις γύρω στις 70 με 80 σφίξεις από τις 1:26 έως 1:36 και μετά από τις 1: 41 είναι 48 με 58 οι σφίξεις.

Μάρτυρας: Τους είπα ότι το πιο λογικό αυτή την ώρα είναι να είχε πάει για ύπνο η κοπέλα και μέχρι τις 4 που οι σφίξεις είναι 50 με 60 πρέπει να κοιμάται. Μετά αυξάνονται κατά 50% οι σφίξεις και εκεί έχει γίνει κάτι. Στις 4: 11 επέρχεται ο θάνατος. Ήταν η πρώτη φορά που κλήθηκαν να αξιολογήσω ένα μηχάνημα.

Πρόεδρος: Ο κατηγορούμενος λέει ότι από το σφιχτό εναγκαλισμό προκλήθηκε ο θάνατος. Μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο;

Μάρτυρας: Ο εναγκαλισμός δεν γίνεται στο στόμα. Για να κλείσεις τα αγγεία του τραχήλου σε ένα άτομο 19 ετών πρέπει να παλεύεις ώρες. Θεωρώ απίθανο αυτό το σενάριο. Δεν θα πεθάνει ένα άτομο αγκαλιάζοντας το. Δεν θα μου έκανε καθόλου εντύπωση αν όλο αυτό έγινε που η κοπέλα κοιμόνταν.

Αναφερόμενη στον Μπάμπη Αναγνωστόπουλο, τον οποίο επίσης η μάρτυρας εξέτασε στη ΓΑΔΑ, κατέθεσε πως έφερε πολύ ελαφριές κακώσεις που «του έκαναν οι ληστές». Συγκεκριμένα η καθηγήτρια ιατροδικαστής είπε: «Τον πλησίασε ο βοηθός μου ήταν πολύ συνεργάσιμος και έτσι καταγράψαμε τις κακώσεις. Μας είπε ότι πήγαν για ύπνο με τη γυναίκα του και ότι κατά τις 1:30 μπήκαν τρεις ληστές. ”Η γυναίκα μου ούρλιαζε” μας είπε και ότι αυτόν τον έδεσαν στο στόμα και το λαιμό. Οι κακώσεις του ήταν πολύ ελαφριές, δεν ξέραμε τι να γράψουμε… Ελαφρά ερυθρότητα ή εκχυμώσεις».

«Ζούσε σε χρυσό κλουβί»

Στη δίκη σήμερα κατέθεσε και η γειτόνισσα του ζευγαριού κ. Αγγελική Γερολυμάτου, η οποία διατηρούσε φιλικές σχέσεις με το ζευγάρι αλλά κυρίως με τη Καρολάιν. Η μάρτυρας ανέφερε πως είχε ακούσει τσακωμούς του ζευγαριού αλλά στο πλαίσιο των συνηθισμένων τσακωμών, με εξαίρεση όπως είπε ένα έντονο καυγά τον Νοέμβριο του 2020, που της είχε κάνει εντύπωση.

«Την προηγούμενη ημέρα (σ.σ του φόνου) η διάρκεια της ομιλίας μας (με την Καρολάιν) ήταν αρκετά μεγάλη ασυνήθιστη. Δεν ήταν καλά ήταν φοβισμένη. Μου είπε είχε προβλήματα με τη Ρόξυ (σ.σ το σκυλί της οικογένειας που δολοφόνησε ο κατηγορούμενος). Μου είπε ότι θα πάει βόλτα με μια φίλη της. «Δεν μπορώ έχω μπουχτίσει» μου είπε. Άρχισε να μου στέλνει μηνύματα από τις 8:30 που επέστρεψε. Τελευταία φορά που την είδα ήταν γύρω στις 11», είπε η κ. Γερολυμάτου για να αναφερθεί στη συνέχεια στο μοιραίο βράδυ της δολοφονίας της κοπέλας: «Άκουσα ένα έντονο θόρυβο και ένα βρόγχο (…). Κοίταξα το ρολόι και ήταν 4:20 και εκείνη την ώρα άκουσα βήματα στη σκάλα. Εκείνη την ώρα ανέβηκα εγώ στη σοφίτα. Σκέφτηκα ότι μάλωναν γάτα και σκύλος. Στις 6:17 έλαβα τηλέφωνο από τον κατηγορούμενο. Δεν μπορούσα να καταλάβω τι συμβαίνει. Δεν καταλάβαινα τι μου έλεγε. Βγήκα έξω, ήρθαν αστυνομικοί. Έλεγα κάτι έχει πάθει η Καρολάιν. Εάν υπήρχε καυγάς με ένταση θα τον άκουγα. Υπήρχαν κάποια σημεία σε αυτή που με προβλημάτιζαν. Ενώ μιλούσαμε άνετα το πρωί, όταν ερχόταν 5:30 μου έκλεινε το τηλέφωνο με άγχος».

Πρόεδρος: Τι εξήγηση δίνατε;

Μάρτυρας: Πως φοβόταν.

Εισαγγελέας: Αν είχε προηγηθεί κάποιος καβγάς γύρω στις 4 θα το είχατε ακούσει;

Μάρτυρας: Σίγουρα.

Εισαγγελέας: Τι εντύπωση σας έκανε μετά ο κατηγορούμενος που ήρθαν και οι δημοσιογράφοι;

Μάρτυρας: Μεγάλη ψυχραιμία. Μιλούσε 4 λεπτά στις κάμερες. Ήταν σαν μιλάει για κάποιον άλλο όχι για τη γυναίκα του. Εγώ τον άνθρωπο αυτό τον έζησα και μετά, όταν μου έφερε και τα ζωάκια λόγω της κατάστασης. Ένα γεγονός που μου είχε κάνει εντύπωση ήταν την 12η Μΐου, όπου τον βλέπω και τον ρωτάω «τι θα κάνεις». Εννόησα με το σπίτιπου έμεναν. Μου απαντάει με μεγάλη ευκολία ότι θα καθυστερήσει το χτίσιμο του σπιτιού που είχαν σκοπό να φτάξουν…. Τότε αναρωτήθηκαν μήπως έχει πάρει ένα κουτί ηρεμιστικά η είναι σε σύγχυση.

Εισαγγελέας: Τώρα πια είναι η τελική σας άποψη;

Μάρτυρας: Πολύ ψύχραιμος δεν υπήρχε συναίσθημα. Είχε έρθει και στο σπίτι μου μετά και δεν μου είχε μιλήσει ποτέ για εκείνη. Του είχα στείλει και μήνυμα που του έγραφα ότι η Καρολάιν θα είναι πάντα στη καρδιά μου, δεν μου απάντησε ποτέ.

Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις η μάρτυρας ανέφερε ότι γνώριζε πως η νεαρή γυναίκα είχε χρήματα μόνο το απόγευμα και όχι το πρωί και πως τους τελευταίους μήνες πριν τη δολοφονία της είχε παραμελήσει τον εαυτό της.

Εισαγγελέας: Πού το αποδίδετε;

Μάρτυρας: Προφανώς δεν ήταν ευχαριστημένη με τη ζωή της. Ζούσε σε χρυσό κλουβί, δεν ήταν ελεύθερη, παρακολουθούσε κάθε βήμα της. Έχει ακουστεί ότι υπήρχε εφαρμογή στα τηλέφωνα τους για να δουν πού βρίσκονται. Ήμουν φίλη και με τους δυο και είμαι σε δύσκολη θέση. Ο κατηγορούμενος ήταν ευγενικός με όλους, μας έδειχναν ευτυχισμένο ζευγάρι. Όμως από πλευράς του κατηγορουμένου υπήρχε έλεγχος και η Καρολάιν πιέζονταν. Αυτή είναι δική μου εκτίμηση.

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 30 Μαΐου ενώ στις 2 Ιουνίου όπως γνωστοποίησε στο ακροατήριο και η υπεράσπιση, ο κατηγορούμενος θα δώσει Πανελλαδικές εξετάσεις.


Ροή ειδήσεων

Advertisement