Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Δένδιας: Δεν είμαστε αφελείς απέναντι στην Τουρκία – Δεν ακολουθούμε πολιτική κατευνασμού

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, με δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό «ALPHA 989», τόνισε πως η χώρα μας δεν ακολουθεί πολιτική κατευνασμού απέναντι στην Τουρκία, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά πως «δεν είμαστε αφελείς».

«Έχουμε την ευθύνη να διατηρήσουμε ανοιχτό ένα παράθυρο ευκαιρίας για την επόμενη ελληνική κυβέρνηση -που πιστεύουμε θα είμαστε εμείς- και για την επόμενη τουρκική κυβέρνηση, να επιχειρήσουν με μια πιο φρέσκια προσέγγιση να λύσουν τη διαφορά μας».

Όπως επισήμανε, αν μπορέσουμε να κρατήσουμε αυτό το κλίμα που δημιουργήθηκε μετά τους σεισμούς, θα είναι πολύ μεγάλη επιτυχία και υπενθύμισε: «Λίγους μήνες πριν, υπήρχε η αγωνία να παραμείνω εγώ και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος στα υπουργεία γιατί κινδυνεύαμε με κρίση με την Τουρκία κάθε στιγμή».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο μια ειρηνικής συνύπαρξης Ελλάδας και Τουρκίας επισήμανε ότι «θα ήταν μια έκρηξη θετικών δυνατοτήτων».

«Αυτό προϋποθέτει από την πλευρά της Άγκυρας και της κυβέρνησης που θα προκύψει μια ρεαλιστική προσέγγιση στη διαφορά μας», τόνισε και προσέθεσε: «Αν είναι μια προσέγγιση επεκτατική και επικυριαρχίας μέσα στην ευρύτερη περιοχή, η Ελλάδα δεν μπορεί βεβαίως να συμφωνήσει. Αν είναι μια προσέγγιση μέσα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου υπάρχει άπλετος χώρος επίλυσης της διαφοράς μας».

«Εγώ πιστεύω βαθιά ότι δεν είμαστε καταδικασμένοι να είμαστε σε σχέση αντιπαλότητας με την Τουρκία. Πιστεύω ότι είναι απλούστερο να είμαστε σε μια σχέση κοινής αντίληψης στη βάση του διεθνούς δικαίου. Αλλά όπως λένε για το ταγκό χρειάζονται δύο» σημείωσε.

Αναφορικά με τη στάση της τουρκικής αντιπολίτευσης ανέφερε: «Δεν έχω ακούσει πολλά πράγματα από την τουρκική αντιπολίτευση που να με κάνουν να πιστεύω ότι είναι έτοιμη να υιοθετήσει μια διαφορετική προσέγγιση. Όμως, δεν πρέπει να παίρνουμε απολύτως τοις μετρητοίς αυτά που λέγονται στη διάρκεια μιας προεκλογικής περιόδου»

Υπενθύμισε ακόμη ότι πρόκειται για συνασπισμό έξι κομμάτων που σημαίνει δυσχέρεια μετακίνησης σε ρεαλιστικές θέσεις και συμπλήρωσε ότι ο ελληνισμός έχει κακή εμπειρία από το κόμμα του κ. Κιλιντσντάρογλου, αρχής γενομένης από την εισβολή στην Κύπρο.

Αναφορικά με τα ενεργειακά θέματα σημείωσε πως «η Ελλάδα έχει αποφασίσει ότι το Αιγαίο είναι μια τουριστική βιομηχανία και όχι χώρος έρευνας υδρογονανθράκων».

Με αφορμή την ημέρα της Ευρώπης, επισήμανε ότι «ουδείς αμφισβητεί τη συμμετοχή τής τότε Σοβιετικής Ένωσης στη μάχη και τη νίκη κατά του ναζισμού».

«Όλα αυτά τα έχουμε αναγνωρίσει, όπως και την τεράστια προσφορά στη λογοτεχνία, στην ποίηση, στη μουσική. Όλα αυτά είναι εκεί, αλλά εκεί είναι επίσης και η βάρβαρη εισβολή στην Ουκρανία».

«Η ρωσική πλευρά ίσως πίστευε ότι θα μπορούσε να ανατρέψει την κυβέρνηση Ζελένσκι σε 3-4 μέρες και να εγκαταστήσει μια άλλη κυβέρνηση στο Κίεβο, αλλά εδώ επιβεβαιώθηκε ότι εύκολα ξεκινάς τους πολέμους, αλλά δύσκολα τους κλείνεις και τους τελειώνεις», σημείωσε και προσέθεσε:

«Είναι μια πολύ μεγάλη καταστροφή για την ανθρωπότητα ο πόλεμος που προέκυψε από την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία. Δεν μπορούμε παρά να στεκόμαστε δίπλα στο διεθνές δίκαιο και τις αρχές και τις αξίες που επικαλούμαστε και για τους εαυτούς μας».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια λογική αναδιανομής και όχι μια λογική δημιουργίας πλούτου προς αναδιανομή»

Αναφορικά με τις εκλογές, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «θα είναι λάθος η ελληνική κοινωνία να θεωρήσει ότι η 21 Μαΐου είναι ένας πρόλογος που μπορεί να αγνοηθεί και να πας κατευθείαν στο επόμενο κεφάλαιο».

«Η εκλογική μάχη της 21 Μαΐου είναι εξαιρετικά σημαντική για να κρίνει από το σημείο εκκίνησης για να μην πω ίσως και την τελική κατάληξη της επόμενης εκλογής αν χρειαστεί. Το εκλογικό σώμα πρέπει να εκδηλώσει την εκτίμησή του την 21η Μαΐου».

«Εμείς καταθέτουμε μια καθαρή πρόταση στην κοινωνία τριών σημείων: Εκλογικός νόμος- ενισχυμένη αναλογική, κόμμα- Νέα Δημοκρατία και ο νυν πρωθυπουργός. Δεν καταθέτουμε πρόταση συνεργασίας», ανέφερε.

«Εμείς δεν επαγγελλόμαστε μια κυβέρνηση συνεργασίας. Ζητάμε εντολή σχηματισμού μονοκομματικής κυβέρνησης».

Ερωτηθείς για τα σχέδια για εναλλακτικά νομίσματα που υπάρχουν στον δημόσιο διάλογο τόνισε: «Η συμμετοχή της Ελλάδας στο σκληρό πυρήνα της ευρωζώνης είναι τεράστιο πλεονέκτημα». «Ακόμη και η συζήτηση εναλλακτικών νομισμάτων με συμπαθητικά ονόματα αδικεί και τη χώρα, αδικεί και τις θυσίες της ελληνικής κοινωνίας για το μεγάλο τίμημα που κατέβαλε για να παραμείνει στο ευρώ. Όποιος διανοηθεί να πάει στην ελληνική κοινωνία με ατζέντα εναλλακτικού νομίσματος θα συντριβεί εκλογικά».

Τέλος σχολιάζοντας το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ότι «δεν εκπληρώνει τις υποθέσεις εργασίας ώστε να μεγαλώσει η ”πίτα” του ΑΕΠ και να υπάρχει μεγαλύτερο μέρισμα στον μέσο άνθρωπο. Άρα, πάσχει πλήρως από έλλειψη ρεαλισμού».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια λογική αναδιανομής και όχι μια λογική δημιουργίας πλούτου προς αναδιανομή», κατέληξε.


Ροή ειδήσεων

Advertisement