Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
Connect with us

Τοπική αγορά

«Ανατιμήσεις πλήττουν την ανταγωνιστικότητα της Κτηνοτροφίας»

Δημοσιεύθηκε

στις

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη (9/5/2023) ενημερωτική ημερίδα που διοργάνωσε ο Συνεταιρισμός Καλαβρύτων σε συνεργασία με την Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών – ΕΘΕΑΣ, στο Πολυδύναμο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Καλαβρύτων.

Η ημερίδα ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του Παύλου Σατολιά, Προέδρου του Συνεταιρισμού Καλαβρύτων και Προέδρου της ΕΘΕΑΣ, ο οποίος ευχαρίστησε, τόσο τον Dr. Andrea Rosati, Γενικό Γραμματέα της Ευρωπαϊκής Ζωοτεχνικής Εταιρείας για την τιμητική παρουσία του, όσο και όλους τους παρευρισκόμενους που έδωσαν το παρών στην εν λόγω ημερίδα.
«Ο Συνεταιρισμός Καλαβρύτων στηρίζει τους παραγωγούς δίνοντας την καλύτερη τιμή της αγοράς, ωστόσο την τελευταία περίοδο με τα κρίσιμα γεγονότα που βιώνουμε λόγω του πολέμου και της ενεργειακής κρίσης έχουμε ως απόρροια την άνοδο των τιμών στις πρώτες ύλες. Οι εν λόγω συνθήκες είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους της μεταποίησης με τελικό αποδέκτη τον καταναλωτή. Ήδη φαίνεται ότι η κατάσταση τείνει να ανατραπεί, ωστόσο αυτό αποτελεί κίνητρο για να προβληματιστούμε και να συζητήσουμε για τη μείωση του κόστους παραγωγής, την αύξηση της ανταγωνιστικότητας, τη βελτίωση των υποδομών και λοιπές παρεμβάσεις ανάπτυξης» τόνισε ο κ.Σατολιάς.
Στη συνέχεια με τη σειρά του, ο Dr. Andrea Rosati απηύθυνε χαιρετισμό, αποδίδοντας τις ευχαριστίες του προς τον Παύλο Σατολιά. Ο Dr. Rosati τόνισε τη σημασία επανένταξης της Ελλάδας με την πρόσφατη εγγραφή της ΕΘΕΑΣ στην Ευρωπαϊκή Ζωοτεχνική εταιρεία, η οποία εκπροσωπεί 34 χώρες στην Ευρώπη με 5.000 μέλη.
Επιπλέον, το λόγο πήρε ο Αθανάσιος Παπαδόπουλος, Δήμαρχος Καλαβρύτων και επί σειρά ετών Γενικός Διευθυντής του Συνεταιρισμού Καλαβρύτων, ο οποίος τόνισε τη σημασία συνεργασίας των δύο φορέων, Δήμου και Συνεταιρισμού, καθώς τις παρεμβάσεις και τα μέτρα στήριξης που πρέπει να γίνουν για τους κτηνοτρόφος της περιοχής (αδρευτικά έργα, οδοποιία, ηλεκτροδότηση σταβλικών εγκαταστάσεων).
Ο κύκλος των εισηγήσεων ξεκίνησε με τις κτηνιάτρους του Συνεταιρισμού Γεωργία Καζάκου και Αθανασία Παπουτσή με θέμα ομιλίας: «Κρίσιμα σημεία στη διαχείριση ποιμνίου και Γενετική Βελτίωση».
Οι εισηγήσεις ολοκληρώθηκαν με τον Γενικό Διευθυντή της ΕΘΕΑΣ Μόσχο Κορασίδη ο οποίος ανέλυσε διεξοδικά τις αλλαγές που εφαρμόζονται με τη Νέα ΚΑΠ από 1.1.2023. Χαρακτηριστικά, υπογράμμισε πως αν και το συνολικό ετήσιο ποσό ενισχύσεων που θα καταβάλλεται στους αγρότες δεν έχει μεγάλη μεταβολή, οι επιμέρους ενισχύσεις για τους γεωργούς και κτηνοτρόφους με την εισαγωγή της Αναδιανεμητικής, των Οικολογικών Σχημάτων, (Eco-Schemes) και των νέων Συνδεδεμένων, φέρνουν σημαντικές αλλαγές σε κάθε δικαιούχο.

 


Ροή ειδήσεων

Advertisement