Σάββατο 20 Απριλίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

  Ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Α. Παπανδρέου μιλά στη «Γ» για το διακύβευμα των εκλογών, τα σενάρια μετεκλογικών συνεργασιών και την Αχαΐα

 

«Η ψήφος μας θα κρίνει το μέλλον μας για πολλές δεκαετίες»

Δημοσιεύθηκε

στις

 

«Θα επιτρέψουμε να συνεχιστεί η λεηλασία της χώρας ή θα υπερασπιστούμε τη Δημοκρατία;». Σ’ αυτό το ρητορικό ερώτημα συνοψίζει το πραγματικό δίλημμα των εκλογών, ο πρώην πρωθυπουργός, επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής στην Αχαΐας, Γιώργος Α. Παπανδρέου.

Ο κ. Παπανδρέου σε συνέντευξή του στη «Γ» επισημαίνει ότι η ενίσχυση του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, μπορεί να εγγυηθεί αξιόπιστη και μαζί, προοδευτική διέξοδο για τη χώρα την επόμενη μέρα των εκλογών, ενώ αναφερόμενος στα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά της Αχαΐας, χαρακτηρίζει «κλειδί» για την περιοχή, τον αναβαθμισμένο ρόλο των εκπαιδευτικών μας ιδρυμάτων.

 

 

ΕΡ.: Κύριε Πρόεδρε, πώς θα περιγράφατε υπό μορφή διλήμματος το τι διακυβεύεται σε αυτές τις εκλογές;

 

Ας δούμε πρώτα, τι λέει η πραγματικότητα; Τα δημοσιονομικά δεδομένα, ουδεμία σχέση έχουν με τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης. Ακόμη και το ισοζύγιο πληρωμών εμφανίζει εικόνα ανάλογη του 2009. Μάλιστα, ενώ οι εξαγωγές μας έχουν αυξηθεί κατά πολύ, εντούτοις το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου μεγαλώνει με δραματικούς ρυθμούς. Δηλαδή, η οικονομία, παρά τα χρήματα που έχουν διατεθεί και τις θυσίες των Ελλήνων, όχι μόνο δεν έχει κάνει βήματα στον τομέα της ανταγωνιστικότητας, αλλά πολύ περισσότερο, δεν έχει βρει το δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης, γιατί δεν έχουν γίνει οι ζωτικής σημασίας προσαρμογές και επενδύσεις. Ο λόγος είναι, ότι κυριαρχεί ακόμη η πελατειακή αντίληψη για την χρήση των πόρων του Ελληνικού λαού και υπονομεύονται βασικοί θεσμοί σταθερότητας, στην οικονομία, την κοινωνία, τους θεσμούς, την κοινωνία.

 

Η πραγματικότητα σήμερα, είναι ασφυκτική για τον Έλληνα με την ακρίβεια, υπονομευτική για τη δημοκρατία και τους θεσμούς με τις υποκλοπές, την αδιαφάνεια, την υποχώρηση των δικαιωμάτων και μαζί, προβληματική για την πορεία μας προς το μέλλον, καθώς οι πολίτες βιώνουν την απαισιοδοξία, την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια.

Αυτά τελικά, είναι καθοριστικά για μια σοβαρή οικονομική ανάπτυξη.

 

Την ίδια ώρα, ο πλούτος μας μεταβιβάζεται στα χέρια λίγων ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων, ενώ η κυβέρνηση άφησε ορθάνοιχτη την πόρτα στον αφελληνισμό του εθνικού μας πλούτου. Από την υγεία και την παιδεία, μέχρι τις κατοικίες, τις τράπεζες, τη γη μας, ακόμη και το νερό που πίνουμε και δώσαμε μάχη να το σώσουμε λίγες ημέρες πριν αρχίσει η προεκλογική περίοδος.

 

Ο τομέας της ενέργειας, αποτελεί το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα για την πραγματική εικόνα της χώρας σήμερα. Πέρα από την πρωτοφανή ακρίβεια, η κυβέρνηση παρέδωσε τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, δηλαδή τον ήλιο, τον άνεμο, τη γεωθερμία, σε λίγες εταιρείες κολοσσούς. Και τώρα λυμαίνονται τον δικό μας πλούτο, χωρίς μάλιστα να μας επιτρέπουν να γίνουμε και εμείς παραγωγοί εκτός από καταναλωτές, ώστε να έχουμε και εμείς οφέλη.

 

Την ίδια ώρα, η ψηφιακή μετάβαση, προορίζεται σε πράξεις διευκόλυνσης των πολιτών στις επαφές τους με το δημόσιο, αλλά δεν επεκτείνεται σε άλλους τομείς, για την εμβάθυνση της δημοκρατίας μέσω ηλεκτρονικής διαβούλευσης, της διαφάνειας, με την αναβάθμιση της Διαύγειας, του ελέγχου της ροής των χρημάτων και της λογοδοσίας.

 

Επομένως, το δίλημμα των εκλογών προκύπτει αβίαστα:

 

Θα επιτρέψουμε να συνεχιστεί η λεηλασία και η μεταβίβαση πλούτου από τους πολλούς στους πολύ λίγους ισχυρούς και να υπονομεύεται το μέλλον της χώρας και των Ελλήνων, χωρίς σεβασμό στους θεσμούς και στα δικαιώματά μας,

 

Ή θα υπερασπιστούμε τη Δημοκρατία και θα αξιοποιήσουμε τα τεράστια συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας για μια πράσινη, δίκαιη και συμμετοχική μετάβαση σε ένα βιώσιμο μέλλον, αξιοπρέπειας, ελπίδας και προοπτικής;

 

Από την απάντηση που θα δώσουμε με την ψήφο μας, θα κριθεί το μέλλον μας για πολλές δεκαετίες.

 

 

ΕΡ.: Το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής, εγείρει και ανάγκη συνεργασιών. Πώς βλέπετε εσείς αυτό ζήτημα; Υπάρχει πεδίο συνεργασίας με ΝΔ ή με ΣΥΡΙΖΑ;

 

Το σύστημα της απλής αναλογικής αποτυπώνει με ισοτιμία την ψήφο των πολιτών, άρα αποσκοπεί σε συναινέσεις και συνεργασίες.

 

Όμως, το ζητούμενο για εμάς, δεν είναι μια οποιαδήποτε κυβέρνηση, αλλά μια κυβέρνηση δημοκρατική, με πρόσημο κοινωνικό, συμμετοχικό, προοδευτικό, που να απαντά αξιόπιστα και δίκαια, στο πώς θα πετύχουμε την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση σε μια βιώσιμη οικονομία, μια βιώσιμη κοινωνία, με σιγουριά και ασφάλεια, σε έναν κόσμο σύνθετο με διαρκώς εντεινόμενες ανισότητες και τεράστιες προκλήσεις.

 

Αυτό το ζητούμενο, που αποτελεί και το διακύβευμα των εκλογών όπως είπαμε νωρίτερα, απαιτεί συνεργασίες επί τη βάση ενός προοδευτικού προγραμματικού πλαισίου.

 

Όμως, θα έλεγα ότι, το ερώτημα περί συνεργασιών, θα πρέπει απαντηθεί πρωτίστως από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό γιατί, ο κ. Μητσοτάκης θέλει αυτοδυναμία, άρα δεν θέλει συνεργασίες. Ο κ. Τσίπρας θέλει συνεργασίες μόνο αν είναι πρώτος. Αμφισβητεί την ουσία του δικού του εκλογικού νόμου. Επιβεβαιώνει ότι, οι συνεργασίες που επιδιώκει, δεν αφορούν τις ανάγκες του λαού, αλλά το κομματικό του μικροσυμφέρον, όπως και το στόχο της συρρίκνωσης του ΠΑΣΟΚ.

 

Γι’ αυτό και είναι αναγκαία η ενίσχυση του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, του μοναδικού φορέα που μπορεί να εγγυηθεί αξιόπιστη και μαζί, προοδευτική διέξοδο.

 

 

 

ΕΡ.: Ποιες παρεμβάσεις θεωρείτε ότι πρέπει να γίνουν στην Αχαΐα για να αξιοποιηθεί το επιστημονικό και τεχνολογικό δυναμικό και η γνώση και έρευνα που παράγεται στα πανεπιστημιακά ιδρύματα και ερευνητικά ινστιτούτα της περιοχής;

 

Πρώτα από όλα, απαιτείται ουσιαστική αποκέντρωση σε όλα τα επίπεδα, όπως και πόρων, ώστε η περιφέρεια, ο νομός, να μπορούν να σχεδιάζουν σοβαρά και να λογοδοτούν στον πολίτη της Αχαΐας.

 

Το ίδιο και για τα εκπαιδευτικά μας ιδρύματα, που απαιτείται να συνδέονται με τις μεγάλες δυνατότητες της περιοχής, ώστε να παίξουν καθοριστικό ρόλο σε μια οικονομία γνώσης, έρευνας και καινοτομίας, στη μετάβαση προς την πράσινη ανάπτυξη. Και να γίνουν διαρκή εργαστήρια – και για το επίπεδο της δευτεροβάθμιας παιδείας, για την επίλυση κοινωνικών, υγειονομικών, οικονομικών, περιβαλλοντικών προβλημάτων.

 

Να έχουν και ρόλο συμβουλευτικό στη δημιουργία νέων καινοτόμων επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται στο χώρο της κυκλικής οικονομίας, της πληροφορικής, των επικοινωνιών, της ενέργειας, καθώς και σε άλλους τομείς παραγωγής εγχώριας τεχνολογίας.

 

Η μετάβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε μια βιώσιμη, πράσινη και ψηφιακή εποχή, πρέπει να συνδυάσει όλα τα προτερήματα και πλεονεκτήματα της περιοχής.

 

Προσέλκυση επίσης, ξένων φοιτητών, με στόχο τη διασύνδεση της περιοχής με παραγωγικές τεχνολογικές καινοτόμες μονάδες, με ποιοτικό τουρισμό βασισμένο σε κέντρα ευζωίας, αγροτουρισμό και πολιτισμό, αθλητισμό και παραδοσιακή διατροφή. Προϋπόθεση, η ουσιαστική αναβάθμιση υποδομών και δημόσιων υπηρεσιών: δημόσια υγεία, δημόσια παιδεία, μεταφορές, νέες κατοικίες, αξιοποίηση εγκαταλελειμμένων βιομηχανικών πάρκων, ανάδειξη αρχαιολογικού πλούτου, ενεργειακή αυτάρκεια και ταχύτατες φτηνές ψηφιακές υποδομές για όλους. Μην ξεχνάμε επίσης, ότι η Αχαΐα γειτνιάζει με δυο πασίγνωστα παγκόσμια σύμβολα, των Δελφών και της Oλυμπίας.

 

Έτσι η Αχαΐα, θα προσελκύει νέους Έλληνες με υψηλά προσόντα και ξένο δυναμικό μέσα από επενδύσεις.

 

Πάντως, κλειδί για την περιοχή, είναι ο αναβαθμισμένος ρόλος των εκπαιδευτικών μας ιδρυμάτων.

 

Όλα αυτά, απαιτούν θεσμικές αλλαγές, ώστε να τελειώνουμε με τη γραφειοκρατία και το τέρας του πελατειασμού που κατατρώνε τις σάρκες μας και διώχνει τα παιδιά μας.

 

Αισιοδοξώ πάντως, γιατί το άξιο επιστημονικό δυναμικό μας, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να δούμε την περιοχή μας σαν ένα κόμβο παραγωγής αγαθών και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας.

 

Αυτό το όραμα, δεν μπορεί να υπάρξει απλά ως τεχνοκρατική σύλληψη. Άποψή μου και παράδοση του ΠΑΣΟΚ, είναι ότι, ένα νέο συλλογικό όραμα μπορεί να προκύψει μόνο από μια σύγχρονη δημοκρατική διαβούλευση. Θα είναι το συλλογικό έργο των πολιτών της Αχαΐας, της Δυτικής Ελλάδας.

 

 

 

ΕΡ.:  Η επόμενη ημέρα των εκλογών, πώς πιστεύετε ότι θα είναι; Και τι θα σημαίνει για τους πολίτες;

 

Η επόμενη ημέρα θα εξαρτηθεί από την επιλογή που θα κάνουν οι πολίτες στην κάλπη.   Το σημειώνω γιατί πλέον, μετά από τις συνεχείς κρίσεις που βιώνουμε, κανείς μας δεν δικαιούται να υποστηρίξει ότι δεν γνώριζε.

 

Το τονίζω, γιατί την επομένη των εκλογών, θα αναδειχθούν τα αδιέξοδα της συντηρητικής πελατειακής πολιτικής που ακολουθεί η ΝΔ, αλλά και παλαιότερα ο ΣΥΡΙΖΑ.

 

Και δεν συζητούνται δυστυχώς στον προεκλογικό διάλογο.

 

Από την κατάσταση στην οικονομία και τα δημόσια οικονομικά, μέχρι την κατάσταση που επικρατεί στην υγεία, την παιδεία, την πρόνοια, την υπονόμευση των δικαιωμάτων, την ακρίβεια, τη μεταφορά πλούτου στα χέρια λίγων ισχυρών, ακόμη και την πελατειακή σπατάλη των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και την απουσία αξιόπιστου σχεδίου για την μετάβαση σε ένα βιώσιμο μέλλον.

Ροή ειδήσεων

Advertisement