Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Η φτωχοποίηση της κοινωνίας δεν είναι κανονικότητα!

Published

on

 Του Γιώργου Κυριακόπουλου

Ο κ. Μητσοτάκης και το επιτελείο της Νέας Δημοκρατίας προσπαθούν να πείσουν την ελληνική κοινωνία πως το γεγονός ότι ο μισθός της μέσης οικογένειας τελειώνει από το πρώτο δεκαήμερο, κάθε μήνα, αποτελεί κανονικότητα και κάτι που συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη. Προσπαθούν να πείσουν ότι πρόκειται για μια κατάσταση που πρέπει να αποδεχθούν, καθώς δήθεν δεν υπάρχει άλλος δρόμος.

Ωστόσο, η πραγματικότητα δεν είναι αυτή! Η φτωχοποίηση που συντελέστηκε την τελευταία τετραετία δεν είναι αποτέλεσμα εξωγενών παραγόντων, όπως η ενεργειακή κρίση, αλλά αποδίδεται στην πολιτική απάντηση που επέλεξε να δώσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας σε αυτές τις συνθήκες.

Αρνήθηκε να μειώσει τον ΕΦΚ στα καύσιμα, αρνήθηκε να μειώσει τον ΦΠΑ στα τρόφιμα, δεν φορολόγησε τα υπερκέρδη των εταιριών ενέργειας, χαρίζοντας τους δισεκατομμύρια, ενώ ξεπούλησε τη ΔΕΗ που θα μπορούσε να έχει ρυθμιστικό ρόλο στις τιμές ενέργειας.

Επιπλέον, οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα υπέστησαν την τέταρτη μεγαλύτερη μείωση πραγματικών μισθών την περασμένη χρονιά, στο σύνολο των χωρών του Ο.Ο.Σ.Α, ενώ την τριετία 2019-2022 η Ελλάδα ήταν η μία από τις δύο χώρες του που ο ονομαστικός μισθός μειώθηκε.

Οι δε μικρομεσαίες επιχειρήσεις παρέμειναν αβοήθητες και  αποκλεισμένες από κάθε πηγή χρηματοδότησης, εφόσον το 90% των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης κατευθύνθηκε σε μεγάλους οικονομικούς ομίλους.

Το παράδειγμα της Ισπανίας, της Κύπρου και άλλων ευρωπαϊκών χωρών, αποδεικνύει περίτρανα ότι μια άλλη πολιτική που έχει στο επίκεντρο της τη στήριξη των κοινωνίας είναι απολύτως εφικτή και ρεαλιστική. Εμείς, στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, θέλουμε να ανατρέψουμε τη σημερινή ζοφερή πραγματικότητα και έχουμε το σχέδιο για να το κάνουμε!

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement