Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Ανδρέας Κατσανιώτης στην “Γνώμη”: «Να μεγαλώσουμε την Αχαΐα»

«Στόχος μου να αξιοποιήσουμε τις δυνάμεις της ομογένειας, να ξαναφέρουμε πίσω τους ανθρώπους μας που έφυγαν, να συγκρατήσουμε τους νέους ανθρώπους που έρχονται να σπουδάσουν αλλά μετά φεύγουν…»

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Στην τελική ευθεία προς τις κάλπες της επόμενης Κυριακής, ο υφυπουργός Εξωτερικών και υποψήφιος βουλευτής Αχαΐας με τη ΝΔ, Ανδρέας Κατσανιώτης, μιλάει στη «Γ» για το διακύβευμα των εκλογών σε εθνικό αλλά και σε τοπικό επίπεδο. Και βέβαια, για την προσωπική του προσπάθεια να κερδίσει τη ψήφο των Αχαιών και μία θέση στην Βουλή… ίσως και στην επόμενη κυβέρνηση!

 

 

Μπαίνουμε στην τελική ευθεία των εκλογών. Ποια είναι τα προγνωστικά σας;

 

Είμαι βέβαιος για μία μεγάλη νίκη της ΝΔ που θα ανοίξει διάπλατα τον δρόμο για μία ισχυρή αυτοδυναμία σε δεύτερες κάλπες. Είμαι βέβαιος ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων θα επιβραβεύσει την μεγάλη λαϊκή παράταξη της εθνικής ευθύνης, που εκπλήρωσε πλήρως τις δεσμεύσεις της προς την ελληνική κοινωνία και άνοιξε διάπλατα τον δρόμο προς ένα καλύτερο μέλλον. Μάλιστα, είναι πολύ πιο σημαντικό που αυτό συνέβη σε εποχές όπου πολλά μαύρα σύννεφα μαζεύτηκαν πάνω από τον πλανήτη. Μπορεί ο δείκτης της δυσκολίας του κυβερνητικού έργου της τελευταίας 4ετίας να ανέβηκε κατακόρυφα, δείχνει όμως ότι η ΝΔ δεν κρύφτηκε ποτέ πίσω από τις κρίσεις για να ακυρώσει τις δεσμεύσεις της.

 

 

Από την απάντησή σας, προκύπτει ότι «βλέπετε» δεύτερες κάλπες. Διαφωνείτε με το ενδεχόμενο συνεργασιών, εάν υπάρχει η απαιτούμενη πλειοψηφία;

 

Με ξέρετε και με ξέρουν και οι περισσότεροι συμπολίτες μας. Ποτέ δεν ήμουν οπαδός της όξυνσης και του διχασμού, πάντοτε επεδίωξα και θα συνεχίσω να επιδιώκω συνεργασίες. Είμαι ξεκάθαρα υπέρ των συνεργασιών λοιπόν, αρκεί αυτές να μπορούν να φέρουν ακόμα πιο γρήγορο και καλό αποτέλεσμα. Στην παρούσα χρονική συγκυρία δεν βλέπω τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να επιτευχθεί κάποια πολιτική σύγκλιση που θα φέρει καλύτερο αποτέλεσμα για την Ελλάδα. Δεν θέλουμε μία συγκυβέρνηση μόνο και μόνο για να υπάρξει κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Δεν θέλουμε μία κυβέρνηση που θα καλείται διαρκώς να ισορροπεί και να κωλυσιεργεί. Η Ελλάδα έχει ανάγκη από μία ισχυρή και αποτελεσματική κυβέρνηση που θα αξιοποιήσει την επόμενη 4ετία για να ολοκληρώσει τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησαν.

 

 

Η ΝΔ διεκδικεί μία δεύτερη κυβερνητική θητεία για να ολοκληρώσει το έργο της, ο ΣΥΡΙΖΑ όμως, όπως λέει ο Α. Τσίπρας, δεν διεκδικεί μία δεύτερη ευκαιρία, αλλά μία πρώτη ευκαιρία να κυβερνήσει σε συνθήκες κανονικότητας. Τι απαντάτε;

 

Πρώτον, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι απόλυτα υπεύθυνος για όσα συνέβησαν την περίοδο 2015-2019 κα που θα ήσαν ακόμα χειρότερα, εάν η ΝΔ δεν έβαζε πάλι πλάτη για να κρατηθεί η χώρα μας στην ευρωζώνη. Ο κ. Τσίπρας παρέλαβε την εξουσία έχοντας την υποχρέωση να ολοκληρώσει τις λεπτομέρειες μίας αξιολόγησης και με τη δήθεν περήφανη διαπραγμάτευση και το αψυχολόγητο δημοψήφισμά του, τελικά έφερε τα capital contols και το τρίτο, αχρείαστο και σκληρότερο μνημόνιο. Και έπειτα, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να ακολουθήσει μία ιδεοληπτική πολιτική εξαθλίωσης της μεσαίας τάξης, προκειμένου να μοιράζει τα «ψίχουλα» της φτώχειας ως επιδόματα.

Και δεύτερον, ότι εάν ο κ. Τσίπρας μιλάει κρίση στη δική του διακυβέρνηση, τότε τι να πούμε εμείς που βρεθήκαμε αντιμέτωποι με τις πιο μεγάλες και κοσμοϊστορικές κρίσεις της εποχής μας, όπως η πανδημία και η ενεργειακή ανασφάλεια; Εν τοιαύτη περιπτώσει και εμείς δικαιούμαστε να κυβερνήσουμε μία 4ετία υπό συνθήκες κανονικότητας. Και μάλιστα, έχοντας ήδη αποδείξει ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε πολύ καλύτερα.

 

 

Πολλοί εκτιμούν ότι η Νέα Δημοκρατία θα βγάλει σ’ αυτές τις εκλογές στην Αχαΐα δύο βουλευτές και ότι η προσωπική σας επανεκλογή είναι βέβαιη, διότι σας δίνει ώθηση το αξίωμα ως υφυπουργός Εξωτερικών. Τι λέτε επ’ αυτού;

 

Προσωπικά, θα αγωνίζομαι μέχρι τη τελευταία ώρα ώστε η ΝΔ στην Αχαΐα να είναι πρώτο κόμμα και να βγάλει όσο περισσότερες έδρες. Από εκεί και πέρα, σε προσωπικό επίπεδο, αισθάνομαι βαρύτατη την ευθύνη της εμπιστοσύνης που μου δείχνουν οι συμπολίτες μου, απόρροια της οποίας είναι και η θέση ευθύνης που μου ανατέθηκε στην κυβέρνηση. Έχω πει πολλές φορές ότι χωρίς τη ψήφο των Αχαιών, δεν θα ήμουν εδώ και δεν θα είχα τη δυνατότητα να αγωνιστώ για τον τόπο μου. Δεν ξεχνάω ποτέ, λοιπόν, ποιος είμαι, από πού ξεκίνησα και για ποιους αγωνίζομαι. Ελπίζω και εύχομαι, αυτή η εμπιστοσύνη στο πρόσωπό μου να ανανεωθεί και σε αυτές τις εκλογές, ώστε με τις εμπειρίες που έχω πλέον αποκτήσει για τη λειτουργία των κέντρων αποφάσεων να μπορώ να είμαι μία ισχυρή και αποτελεσματική φωνή για την Αχαΐα. Έγιναν πολλά τα τελευταία 4 χρόνια, αλλά μένουν να γίνουν ακόμα περισσότερα. Και μπορούμε να τα κάνουμε. Όποια θέση ευθύνης και αν ανέλαβα μέχρι τώρα, αλλά και όποια θέση ευθύνης αναλάβω στο μέλλον, πρώτα και πάνω απ’ όλα θα είμαι ένας Αχαιός που θα εργάζεται για τον τόπο του.

 

 

Στο διάστημα που είστε υφυπουργός Εξωτερικών ποιο είναι το γεγονός που θα σας μείνει χαραγμένο στην μνήμη;

 

Είναι πάρα πολλά. Ταξίδεψα σε πάνω από 40-45 χώρες. Ήρθα σε επαφή με τα πιο δυναμικά και όμορφα κομμάτια της ομογένειας. Γνώρισα από κοντά το μέγεθος και την ισχύ της «εκτός Ελλάδος, Ελλάδας». Παντού, όπου πήγα, βρέθηκε κάποιος να μου πει ότι είναι από την Πάτρα, τα Καλάβρυτα, το Αίγιο… Γνώρισα απόδημους Αχαιούς με αγάπη και διάθεση να βοηθήσουν τον τόπο μας, να επενδύσουν, να ξανασυνδεθούν με τις ρίζες τους και να δημιουργήσουν μία νέα «βάση» εδώ. Είναι και αυτός ένας από τους στόχους μου για την επόμενη 4ετία. Να μεγαλώσουμε την Αχαΐα. Να αξιοποιήσουμε τις δυνάμεις της ομογένειας, να ξαναφέρουμε πίσω τους ανθρώπους μας, αλλά και να συγκρατήσουμε πολλούς νέους ανθρώπους που έρχονται να σπουδάσουν στην Πάτρα, αλλά μετά φεύγουν και προσφέρουν τις γνώσεις και τις ικανότητές τους, αλλού. Είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να μεγαλώσουμε την Αχαΐα και αυτό είναι το δικό μου όραμα.

 

 

Έχετε πει ότι… και οι υπουργοί χρειάζονται σταυρό. Δύσκολη η μάχη του σταυρού;

 

Ποτέ δεν είναι εύκολη μία εκλογική μάχη. Κάθε σταυρός στο όνομά μου, στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ, είναι και ένας «τίτλος τιμής». Κάθε πολίτης που με τιμάει με τη ψήφο του, είναι και ένας σύμμαχος στον κοινό αγώνα. Διεκδικώ και σε αυτές τις εκλογές τον σταυρό που θα μου δώσει τη δύναμη να είμαι παρών στις εξελίξεις της «επόμενης μέρας». Και ελπίζω να τον έχω. Για να συνεχίσουμε να έχουμε την Αχαΐα στο κέντρο των εξελίξεων και των αποφάσεων…

 

«Οι άνθρωποι υπηρετούν τα αξιώματα και όχι το ανάποδο»

 

Σε ερώτηση της «Γ» για το κατά πόσον μπορεί να του λείψει το αξίωμα του υφυπουργού Εξωτερικών μετά τις εκλογές, ο κ. Κατσανιώτης, είπε: «Οι άνθρωποι υπηρετούν τα αξιώματα και όχι το ανάποδο. Έγινα υφυπουργός Εξωτερικών με αυτή την πεποίθηση και με μοναδική διάθεση να προσφέρω στην πατρίδα μου για όσο διάστημα μπορούσα από τη θέση ευθύνης που μου ανατέθηκε. Με την ίδια πεποίθηση θα αναλάβω στο μέλλον και οποιαδήποτε άλλη θέση ευθύνης. Μπαίνουμε στην πολιτική για να υπηρετήσουμε την κοινωνία και όταν αναλαμβάνουμε θέσεις ευθύνης πρέπει να δίνουμε τον καλύτερο εαυτό μας για να φέρνουμε αποτέλεσμα. Αυτό μετράει. Άλλωστε, μεγαλύτερο αξίωμα για έναν πολιτικό είναι η εμπιστοσύνη των πολιτών»

 


Ροή ειδήσεων

Advertisement