Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΕΛΙΣΣΑΙΟΣ ΒΓΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ρένφιλντ- Στα σύνορα του γκροτέσκου και του ζοφερού 

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Οι δυνάμεις στις οποίες πρέπει να βασίζεται για να επιτύχει τους στόχους και τους σκοπούς του, ο οποιοσδήποτε άνθρωπος δεν πρέπει να βρίσκονται μακριά του, όσο περισσότερο βασίζεται  σε αλλότριες δυνάμεις τόσο πιο ανίσχυρος, αδύναμος και υποτακτικός θα παραμένει. Αν περιμένει δε να κοινωνήσει το νάμα της ελευθερίας από την επέμβαση κάποιου άλλου, τότε θα παραμείνει αιώνια  ένας αξιολύπητος σκλάβος.

Στην ταινία «Ρένφιλντ» ο ομώνυμος πιστός, ταλαιπωρημένος και βασανισμένος υπηρέτης, έχει περάσει χρόνια αμέτρητα, αιώνες δρακουλίστικους εξυπηρετώντας πιστά κάθε ιδιοτροπία και κάθε τρελή επιθυμία του εκκεντρικού αφέντη του, του κόμη Δράκουλα. Από το να φέρνει παράξενα αντικείμενα τα οποία θα ικανοποιήσουν τις ορέξεις του, μέχρι να του προσφέρει ολόφρεσκα ανθρώπινα θηράματα και να συμμετέχει σε απερίγραπτα βίαιες πράξεις οι οποίες ως τελικό στόχο έχουν να ευχαριστήσουν το μεγάλο αφεντικό. Ο Ρένφιλν έχει παγιδευτεί σε ένα αδιαπέραστο τοίχος σκοταδιού και υποταγής μέχρι που κάποια μοιραία νύχτα μια αχτίδα ελευθερίας σκίζει το αδιαπέραστο έρεβος  της δουλείας, αφυπνίζει τον καταταλαιπωρημένο υποτακτικό, ο οποίος με μιας αποφασίζει να σπάσει τα δεσμά που του έχει  περάσει ο Κόμης και να αναζητήσει με αποφασιστικότητα, έμπνευση και σχολαστικό σχεδιασμό την ελευθερία του. Ο τυραννισμένος υπηρέτης προσπαθεί να ζήσει μια παράλληλη ημερήσια ζωή, όταν γνωρίζει τη γοητευτική αστυνομικό Ρεμπέκα και παράλληλα συλλέγει προσεκτικά πληροφορίες για τις αδυναμίες, τα μυστικά και τα τρωτά σημεία του αφεντικού του. Καθώς εμβαθύνει στον σκοτεινό κόσμο του Κόμη, ο Ρένφιλντ αποκαλύπτει συγκλονιστικές αλήθειες για την πηγή της δύναμης του αφέντη του και την αληθινή φύση της σχέσης τους. Η εξέγερση του Ρένφιλντ αποκτά δυναμική και το σχέδιο του μπαίνει σε εφαρμογή, γίνεται φίλος με απροσδόκητους συμμάχους, έναν συμπονετικό βιβλιοθηκάριο, ένα δυσαρεστημένο πρώην θύμα και έναν σοφό ηλικιωμένο κυνηγό βαμπίρ. Μαζί, σχηματίζουν μια μυστική ομάδα αφιερωμένη στο να ξετυλίξουν το κουβάρι του σκοτεινού βίου του Κόμη και να διαρρήξουν τον ιστό που τον προστατεύει.

Η μάχη για την ελευθερία εντείνεται καθώς ο Ρένφιλντ έρχεται αντιμέτωπος με τον Κόμη. Ο κάποτε πράος και υποτακτικός υπηρέτης στέκεται τώρα όρθιος, αμφισβητώντας την εξουσία του κόμη και αποκαλύπτοντας τα κακόβουλα σχέδιά του. Το ταξίδι του Ρένφιλντ γίνεται μια συναρπαστική αναζήτηση λύτρωσης, όχι μόνο για τον ίδιο αλλά και για τις αμέτρητες ζωές που έχει αγγίξει το πρώην αφεντικό του.

Σε μια κορυφαία αναμέτρηση, ο Ρένφιλντ πρέπει να αντιμετωπίσει τους πιο σκοτεινούς του φόβους και να αναμετρηθεί με την αληθινή φύση των επιθυμιών του. Θα υποκύψει στο σκοτάδι που καθόρισε την ύπαρξή του ή θα ανυψωθεί πάνω από αυτό, και θα μεταμορφωθεί σε μια δύναμη του καλού και της απελευθέρωσης; “Η λύτρωση του Ρένφιλντ” είναι μια ιστορία που εξερευνά θέματα πίστης, δύναμης και θριάμβου του ανθρώπινου πνεύματος. Ρίχνει φως στην πολύπλοκη φύση της δουλείας και στις δυνατότητες της λύτρωσης, προσφέροντας παράλληλα μια νέα οπτική για έναν οικείο χαρακτήρα της κλασικής λογοτεχνίας.

Ο «Ρένφιλντ» είναι μια Αμερικανική υπερφυσική κωμωδία  τρόμου σε σκηνοθεσία και παραγωγή του Κρις ΜακΚέι, σε σενάριο του Ράιαν Ράιντλεϊ (Ghosted, Rick & Morty), βασισμένο σε μια ιστορία του Ρόμπερτ Κίρκμαν  και  πρωταγωνιστεί ο Νίκολας Χουλτ  ως Ρένφιλντ και ο Νίκολας Κέιτζ ως Δράκουλας. Ακόμα εμφανίζονται οι  Awkafina, Μπεν Σβαρτς, Άντριαν Μαρτίνεζ, και Σόχρε Άγκντασλου σε δεύτερους ρόλους.

Η ιστορία του «Ρένφιλντ» , στα χέρια του  Κρις ΜακΚέι, παίρνει μια διαφορετική διάσταση, εστιάζοντας στον υπάκουο βοηθό του κόμη. Ο σκηνοθέτης Κρις ΜακΚέι ο οποίος συνδυάζει την κωμωδία με τη δράση σε προηγούμενες δουλειές του, όπως το “The LEGO Batman Movie” και το “The Tomorrow War” και  ενώ βρίσκει την ευκαιρία στο «Ρένφιλντ»   να οδηγήσει τα πράγματα στο μη περαιτέρω  και να κυριαρχήσει το κωμικό και το γκροτέσκο, δεν το κάνει. Η επιλογή του Νίκολας Κέιτζ  ως Κόμη Δράκουλα (είχε υποδυθεί  βρικόλακα στο κλασικό cult “Love at First Bite”),  προσθέτει ένα στοιχείο απρόβλεπτου και έντασης στην ταινία. Ο γνωστός χαμαιλέων ηθοποιός και επίσης  γνωστός για την ικανότητά του να βυθίζεται στους ρόλους του,  βρίσκει  την ευκαιρία να δώσει μια ενδιαφέρουσα με υπερβολικές γκριμάτσες, όπως συνηθίζει, απεικόνιση του εμβληματικού Κόμη. 

Ο «Ρένφιλντ»  προσφέρει μια νέα προσέγγιση στο είδος των βαμπίρ, εξερευνώντας την αφήγηση μέσα από τα μάτια ενός δευτερεύοντος χαρακτήρα. Με τη συμμετοχή του επαρκούς Νίκολας Χουλτ , του Νίκολας Κέιτζ  και το σκηνοθετικό σχέδιο του Κρις ΜακΚέι, η ταινία γίνεται ένα ενδιαφέρον μείγμα σκοτεινού χιούμορ, τρόμου και ζοφερής αφήγησης η οποία όμως  δυστυχώς δεν ολοκληρώνεται. Βέβαια οι θαυμαστές τόσο του Κέιτζ, όσο και της ιστορίας των βαμπίρ, μπαίνοντας στη σκοτεινή αίθουσα,  θα συναντηθούν με μια «πειραγμένη» και αντισυμβατική κινηματογραφική εμπειρία, η οποία θα προσθέσει μια νέα αιμοσταγή σελίδα στο μύθο του εμβληματικού βρικόλακα.

Το χιούμορ έχει αποδειχθεί ότι  βοηθάει κάποιον να πάψει να φοβάται παράξενες καταστάσεις, όσο σκοτεινές και να είναι. Εξ άλλου ο φόβος πηγάζει από την αβεβαιότητα. Αλλά όταν είμαστε «εγκαταλελειμμένοι» στην αγκαλιά μια κινηματογραφικής αίθουσας και χαμογελάσουμε στην πρώτη σταγόνα αίματος, τότε  είμαστε άτρωτοι από κάθε  φόβο.

 


Ροή ειδήσεων

Advertisement