Connect with us

Διεθνή

Η τουρκική προπαγάνδα ξαναχτυπά – Κλιμάκωση λίγο πριν τις εκλογές

Published

on

«Ξαναχτυπά» το τουρκικό πρακτορείο Anadolu και λίγα 24ωρα μετά τον πρώτο γύρο των εκλογών επαναφέρει τις αναθεωρητικές επιδιώξεις της Άγκυρας έναντι της Αθήνας και της Λευκωσίας.

Μετά τον προκλητικό εκλογικό χάρτη που «έβαφε» κόκκινα τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τον οποίο μάλιστα «υιοθέτησε» η γαλλική εφημερίδα Le Monde προκαλώντας την έντονη αντίδραση της ελληνικής διπλωματίας, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Τουρκίας έδωσε βήμα στον εμπνευστή της «Γαλάζιας Πατρίδας» Τζιχάτ Γιαϊτζί για να σχολιάσει το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων μετά τις εκλογές και κυρίως να προπαγανδίσει τις απαράδεκτες αξιώσεις της Άγκυρας, στοχεύοντας στο εσωτερικό αλλά και το εξωτερικό ακροατήριο.

Επαναφορά των προκλήσεων

Ο Ναύαρχος εν αποστρατεία Τζιχάτ Γιαΐτζί, είναι ο θεωρητικός του αφηγήματος της «Γαλάζιας Πατρίδας». Απαντώντας σε τρεις ερωτήσεις του πρακτορείου Anadolu, καλείται να αναλύσει τη στάση της Ελλάδας μετά τις τουρκικές εκλογές. Στις απαντήσεις του, ο Γιαΐτζί κατηγορεί την Αθήνα για τα διμερή προβλήματα και για την «αδιάλλακτη στάση» στο θέμα του Αιγαίου και της Κύπρου και τονίζει ότι χωρίς οι δύο χώρες να έχουν εμπλακεί σε πολέμους, η Ελλάδα επέκτεινε έξι φορές την επικράτεια της σε βάρος της Τουρκίας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ο Γιαΐτζί, επαναφέρει και το τουρκικό αφήγημα περί «δίκαιου διαμοιρασμού» στο Αιγαίο που, όπως λέει, βασίζεται «στο διεθνές δίκαιο και το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας». Ο απόστρατός Ναύαρχος, ισχυρίζεται ακόμη, ότι η «Γαλάζια Πατρίδα» αποτελεί «εθνική δέσμευση που υπερβαίνει όλες τις ιδεολογίες και τα πολιτικά κόμματα» ενώ δεν παρέλειψε να εξαπολύσει απειλές, λέγοντας πως η Τουρκία δεν θα δεχτεί επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, επικαλούμενος το casus belli και χαρακτήρισε «παράνομη» την επέκταση από τα 3 στα 6 ναυτικά μίλια που έγινε το 1936.

Ο Γιαϊτζί αναφέρθηκε και στις «απαιτήσεις» της Αθήνας για τερματισμό του τουρκολυβικού μνημονίου και για την απόσυρση των τουρκικών δυνάμεων από τα κατεχόμενα, λέγοντας ότι αν η Άγκυρα αποδεχτεί αυτά που ζητάει η Ελλάδα «θα είναι σαν να ηττήθηκε σε πόλεμο». Από το παραλήρημα Γιαϊτζί, δεν έλειψαν και οι αναφορές σε «γκρίζες ζώνες» και νησιά για τα οποία οι δύο χώρες θα πρέπει να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Προβληματισμός στην Αθήνα

Πίσω από την απαράδεκτη πρόκληση, η Αθήνα βλέπει την προσπάθεια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να απευθυνθεί στο εθνικιστικό ακροατήριο της Τουρκίας που σύμφωνα με τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου αποτελεί σχεδόν το ένα τέταρτο των ψηφοφόρων. Άλλωστε, δεν αποτελεί μυστικό ότι το κρατικό πρακτορείο Anadolu αποτελεί τον βασικό προπαγανδιστικό μηχανισμό της τουρκικής Προεδρίας και ελέγχεται απευθείας από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Έμπειροι αναλυτές μάλιστα, εκτιμούν ότι το διάστημα μέχρι τον δεύτερο γύρο των τουρκικών εκλογών που είναι προγραμματισμένος να διεξαχθεί στις 28 Μαΐου, οι δύο μονομάχοι, Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου, θα πλειοδοτήσουν στην προκλητική ρητορική και τις εθνικιστικές κορώνες σε μια προσπάθεια να «κερδίσουν» το 25% της τουρκικής κοινωνίας. Και όλα αυτά ενώ η Ελλάδα θα βρίσκεται μεταξύ πρώτου και δεύτερου, όπως όλα δείχνουν, γύρου εκλογών με την πολιτική σταθερότητα να είναι το ζητούμενο για να αντιμετωπιστούν τυχόν προκλήσεις όχι μόνο στη ρητορική αλλά και επί του πεδίου.

CNN.gr

Ροή ειδήσεων

Advertisement