Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
Connect with us

Χωρίς κατηγορία

Να μη χαθούν άλλες ευκαιρίες-Αχαΐα και Δυτική Ελλάδα αναζητούν θέση στο… τρένο της ανάπτυξης και τον τουρισμό

Δημοσιεύθηκε

στις

Εγγενείς αδυναμίες στον παραγωγικό τομέα και την αγροτική οικονομία, απουσία της περιφέρειας από το μεγάλο… πάρτι με την αύξηση της τουριστικής επισκεψιμότητας στη χώρα κατά την τελευταία διετία αλλά και περιορισμένη σύνδεση του Πανεπιστημίου με την παραγωγή και την τοπική οικονομία, αποτελούν στοιχεία τα οποία συγκρατούν τους ρυθμούς ανάπτυξης και επέκτασης της επιχειρηματικότητας στην περιοχή σύμφωνα με τα στοιχεία μελέτης που παρουσίασε η Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας.

Η μελέτη είχε ως στόχο να εντοπίσει και να αναδείξει τις προοπτικές στην ευρύτερη περιοχή, σε Πελοπόννησο και Δυτική Ελλάδα, με τις διαπιστώσεις να προηγούνται όμως της παρουσίασης που έγινε την περ. Δευτέρα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Πάτρας, από την Τζέση Βουμβάκη, Αν. Διευθύντρια στη Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας.

Η περιοχή δεν φαίνεται να ακολουθεί το αναπτυξιακό προφίλ της υπόλοιπης Ελλάδας καθώς ο αγροτικός τομέας -με την βιομηχανία τροφίμων- καλύπτει το 1/3 της περιφερειακής οικονομίας, υπερδιπλάσιο σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα!
Όσον αφορά τον τουρισμό, σύμφωνα με τη μελέτη, ενώ σε όλη την Ελλάδα αποτελεί το 13% του ΑΕΠ, η Δυτική Ελλάδα βρίσκεται σχεδόν στο μισό, στο 7% του ΑΕΠ για τη Δυτική Πελοπόννησο και Αιτ/ναι και 10% του ΑΕΠ για την την Ανατολική Πελοπόννησο.

Η υστέρηση της περιοχής στον τουρισμό έχει καταγραφή και σε αριθμούς: Έχουμε μόνο το 6% των διανυκτερεύσεων πανελλήνια ενώ, ιδιαίτερα όσον αφορά στην διανυκτέρευση κατοίκων εξωτερικού, πέφτει στο 3%!
«Στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ, η Περιφέρεια είναι κοντά στο μέσο όρο της χώρας, με εξαίρεση την Αττική. Συνολικά, μαζί με το μερίδιο της συμμετοχής στο ετήσιο ΑΕΠ, η περιοχή είναι κοντά στο μέσο όρο άλλων περιφερειών, δεν υπάρχει κάτι αρνητικό. Αυτό όμως δεν μπορεί να καλύπτει μια περιφέρεια που κάποιος περιμένει ότι μπορεί να ξεχωρίσει, σύμφωνα και με το ιστορικό της παρελθόν!» σύμφωνα με την Τζέση Βουμβάκη.

«Πρέπει να πάμε απέναντι στις στρεβλώσεις που πολλά χρόνια ταλανίζουν τον ιδιωτικό τομέα για να διατηρήσουμε αυτή την εξαγωγική πορεία» προειδοποίησε επισημαίνοντας ως «το πιο αδύνατο σημείο» την εκπαίδευση των αγροτών, στο οποίο παίρνουμε βαθμολογία πολύ κάτω από τη βάση -σε επίπεδο χωρών μελών στη Μεσόγειο- αλλά και τις χαμηλές επιδόσεις στην εισαγωγή της νέας τεχνολογίας στην γεωργία, τη δυνατότητα προώθησης σε επώνυμα προϊόντα, την ισχύ των συνεταιρισμών αλλά και την δυνατότητα συνεργασία με τον κλάδο της μεταποίησης – τυποποίησης. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το ελαιόλαδο που εξάγεται χύδην (ποσοστό τυποποίησης 16%) που έχει ως αποτέλεσμα ο παραγωγός να χάνει 1,20 ευρώ περίπου το κιλό κατά την εξαγωγή.
«Τι θα γινόταν αν φτάναμε στο μέσο όρο της Μεσογείου; Συν 35 δισ. ευρώ κατ έτος στην Ελληνική Οικονομία!» εξήγησε για τα προβλήματα στον πρωτογενή τομέα, επισημαίνοντας ότι υπάρχει μια πρόοδος σε επίπεδο μεταρρυθμίσεων ώστε, μέσα στην 4ετία, να καλυφθεί το 1/3 της υστέρησης – απόκλισης και 10 δισ. ευρώ επιπλέον να εισρεύσουν στην χώρα από εξαγωγές στον πρωτογενή τομέα.
«Καταλύτες» για να φτάσουμε σε υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, σύμφωνα με τη μελέτη είναι οι επενδύσεις που, και λόγω της κρίσης, παρέμειναν χαμηλά στη χώρα μας.

Το 10% των δανείων σε Πελοπόννησο και Δυτική Ελλάδα
Στην παρουσίαση για σημεία υπεροχής και ευκαιρίες περαιτέρω ανάπτυξης της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδας παρόντες ήσαν ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Γκίκας Χαρδούβελης και ο Διευθύνοντας Σύμβουλος Παύλους Μυλωνάς.

Ο Παύλος Μυλωνάς ανέφερε ότι η Τράπεζα διαθέτει ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια και ρευστότητα, με διαφορά στην ελληνική αγορά, αλλά και από τις καλύτερες στην Ευρώπη, κερδίζοντας έτσι την εμπιστοσύνη των πελατών της και έχοντας ισχυρή δυναμική να αναπτυχθεί. Σχολίασε ότι το μέτωπο των κόκκινων δανείων αποτελεί πια πρόβλημα του παρελθόντος και εξέφρασε αισιοδοξία μέρα με τη μέρα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, καθώς οι βασικοί δείκτες βελτιώνονται ταχύτερα από τις αρχικές προβλέψεις. Έδωσε την εκτίμηση ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον θα παραμείνει υψηλό για τη χώρα μας, γεγονός που επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία της Τράπεζας που δεν υποδεικνύουν κάμψη της ζήτησης για επιχειρηματικά δάνεια.
Περνώντας στον τρόπο λειτουργίας, ο κ. Μυλωνάς τόνισε ότι η Τράπεζα επενδύει συστηματικά στην αναβάθμιση των πληροφοριακών της συστημάτων και την ψηφιοποίηση, με τα αποτελέσματα να είναι ήδη ορατά. Όσον αφορά την εταιρική τραπεζική ο κ. Μυλωνάς ανέφερε ότι η Εθνική Τράπεζα δημιουργεί εξειδικευμένες ομάδες εταιρικών συμβούλων με σκοπό την άμεση εξυπηρέτηση με προσωποποιημένες λύσεις. Εστιάζοντας στις χρηματοδοτήσεις ανέφερε ότι το 10% των νέων δανείων της Τράπεζας προς επιχειρήσεις αφορούν την Πελοπόννησο και Δυτική Στερεά Ελλάδα με σημαντικές προοπτικές για περαιτέρω ανάπτυξη, ενώ δε δίστασε να αναφέρει τις κύριες χρηματοδοτήσεις της Τράπεζας στην περιοχή με έμφαση στην ανάπτυξη των υποδομών και την πράσινη ανάπτυξη.

Περισσότερα


Ροή ειδήσεων

Advertisement