Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Εκλογές 2023: Τι ψήφισαν δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι – Ποιο κόμμα στήριξαν οι αγρότες

Δημοσιεύθηκε

στις

Ποιοτικά στοιχεία που οδήγησαν στο αποτέλεσμα της Κυριακής, έδωσε στην ΕΡΤ ο εκλογικός αναλυτής, Παναγιώτης Κουστένης. Πώς ψήφισαν οι δημόσιοι υπάλληλοι και πώς οι ιδιωτικοί. Πώς ψήφισαν οι αγρότες. Αλλά και με ποιο κριτήριο ψήφισαν οι πολίτες.

Για την ψήφο ανά επάγγελμα στους δημοσίους υπαλλήλους η Νέα Δημοκρατία ξαναπαίρνει το προβάδισμα. Στις προηγούμενες εκλογές του 2019 το προβάδισμα στη συγκεκριμένη επαγγελματική κατηγορία ήταν υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα η Νέα Δημοκρατία έχει ανεβάσει τα ποσοστά της και κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ με την πτώση του έχει υποχωρήσει και είναι σε δεύτερη θέση με απόσταση 12 μονάδων.

Στους ιδιωτικούς υπαλλήλους η Νέα Δημοκρατία προηγείται μεν του ΣΥΡΙΖΑ αλλά με πιο περιορισμένη διαφορά διότι στη συγκεκριμένη κατηγορία έχει χάσει 10 μονάδες σε σχέση με το 2019. Είναι μία επαγγελματική κατηγορία η οποία δίνει στα λοιπά κόμματα 21%. Ωστόσο, επισημαίνεται το 10% του ΚΚΕ. Είναι το ισχυρότερό του ποσοστό ανά επαγγελματική κατηγορία. Η άνοδός του όσο και αν έχει πιστωθεί σε επικοινωνιακή τακτική, κράτησε το κοινωνικό προφίλ που παραδοσιακά εμφανίζει η εκλογική βάση του σώματος.

Στους αγρότες το ποσοστό της ΝΔ είναι 48%, με τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει ποσοστό 10% και να είναι χαμηλότερα από το ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 13%.

Εκλογική συμπεριφορά – Το 53,8% ψήφισε το κόμμα που προτιμάει

Όπως επισήμανε ο κ. Κουστένης «είθισται να λέμε ότι τα τελευταία χρόνια είναι όλο και πιο έντονη η αρνητική ψήφος ή αρνητική ταύτιση. Ωστόσο φαίνεται ότι πάνω από το 50% του εκλογικού σώματος δήλωσε στο exit poll ότι ψήφισε με θετική αξιολόγηση το κόμμα που προτιμάει.

Ένα 30% ψήφισε ένα κόμμα το οποίο το προτιμάει αλλά όχι απολύτως θετικά. Το προτιμάει συγκριτικά ως λιγότερο κακό από τα υπόλοιπα. Υπάρχει ωστόσο και ένα 8% σαφώς τιμωρητικής ψήφου, δηλαδή ψήφισαν ένα κόμμα για να τιμωρήσουν κάποιο άλλο κόμμα το οποίο αντιπαθούν.

Θετική ψήφο έδωσε το 53,8%. Για τη Νέα Δημοκρατία το αντίστοιχο ποσοστό φθάνει στο 64% με 65%. Τα ισχυρότερα ποσοστά αρνητικής ψήφου τιμωρητικής ψήφου εμφανίζονται στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ περίπου 10 %. πολύ λιγότερη θετική ψήφος περίπου 50% και η πιο έντονη αρνητική 10%.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ 10%, προφανώς ως αντιπάθεια προς τη Νέα Δημοκρατία και υπάρχει και ένα περίπου 10% προς το ΠΑΣΟΚ με ερωτηματικό προς ποιον στρέφεται η συγκεκριμένη αντιπάθεια.

Ιδεολογική εγγύτητα

Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι τη Νέα Δημοκρατία, παρά το γεγονός ότι αύξησε τη δύναμή της, παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα ιδεολογικής εγγύτητας. Ιδεολογική εγγύτητα, εξήγησε, πως εννοούμε την ερώτηση πόσο κοντά αισθάνεστε στο κόμμα που ψηφίζετε.

Η Νέα Δημοκρατία και το ΚΚΕ είναι υψηλότερα σε αυτό το δείκτη, που σημαίνει ότι οι ψηφοφόροι είναι αρκετά ταυτισμένοι με τα συγκεκριμένα κόμματα.
Τη ΝΔ ένα 30% των ψηφοφόρων της την ψηφίζουν με ιδεολογικούς όρους και άλλο 10% την ψηφίζει γιατί του αρέσει να την ψηφίσει, έστω και αν δεν είναι ιδεολογικά κοντά.
Αντίστροφα ο ΣΥΡΙΖΑ η ιδεολογική του εγγύτητα είναι κάτι παραπάνω από το 10%, δηλαδή περίπου αυτό που είχαμε δει στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019.


Ροή ειδήσεων

Advertisement