Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
Connect with us

Ταξίδι

Οι καλύτερες παραλίες της Αμοργού

Δημοσιεύθηκε

στις

Νερά κρυστάλλινα σε βαθύ μπλε, τιρκουάζ και γαλαζοπράσινο. Άμμος και βότσαλο, σκιά από τα δέντρα ή και καθόλου, ελάχιστη οργάνωση. Οι παραλίες της Αμοργού είναι πολύ ιδιαίτερες, όπως άλλωστε και το νησί της Αμοργού που διατηρεί την αυθεντική του ταυτότητα.

Αγία Άννα, Αιγιάλη, Λεβρωσός, Άγιος Παύλος, Καλοταρίτισσα, Μούρος, νησάκια Γραμβούσα και Νικουριά. Η Αμοργός είναι υπέροχη -και τα νερά της ακόμη περισσότερο, βαμμένα σαν πίνακας ζωγραφικής με αυτό το χαρακτηριστικό βαθύ μπλε του Αιγαίου. Όταν ο κόσμος πλημμυρίζει τις πιο γνωστές παραλίες, έχετε άλλες επιλογές. Έστω κι αν αυτό σημαίνει περπάτημα σε μονοπάτια -που δεν είναι κατάλληλα για οικογένειες. Πάρτε λοιπόν προμήθειες, φορέστε αθλητικά παπούτσια και εξερευνήστε. Άλλωστε, η Αμοργός παραμένει προορισμός off the beaten track. Ακόμα και οι σχετικά οργανωμένες παραλίες της έχουν λίγες ομπρέλες-ξαπλώστρες, ή beach bars.

Στην περιοχή της Αιγιάλης

Με εύκολη πρόσβαση

Αιγιάλη- Φωκιότρυπα: η τεράστια αμμώδης παραλία βρίσκεται στα βόρεια του οικισμού της Αιγιάλης, ενός από τα δύο λιμάνια της Αμοργού, και είναι πάντα γεμάτη κόσμο στην υψηλή τουριστική σεζόν. Στο ξεκίνημά της, υπάρχει πεζόδρομος με μαγαζιά και η παραλία συνεχίζεται στην περιοχή Λακκί για να καταλήξει στη Φωκιότρυπα. Υπάρχουν δέντρα για σκιά και τα νερά είναι πρασινογάλανα και σχετικά ρηχά. Υπάρχουν πολλές επιλογές για φαγητό και καφέ, τόσο κατά μήκος της όσο και στον οικισμό της Αιγιάλης, λειτουργούν ξενοδοχεία και πλήθος ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων.

Στο Λακκί θα βρείτε καφέ-μπαρ που σερβίρουν και φαγητό ή πρωινό: το all time classic Disco The Que, το Ammos και το καινούργιο Τhea thalassa. Ωστόσο, δεν βγάζουν ομπρέλες-ξαπλώστρες στην άμμο.
Λειτουργεί και καταδυτικό κέντρο (www.amorgos-diving.com).

Λεβρωσός: η ωραιότερη παραλία στην περιοχή της Αιγιάλης, με πράσινα νερά, άμμο, υπέροχη θέα στο λιμάνι και στον οικισμό του Ποταμού απέναντι. Υπάρχουν λίγα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και η ομώνυμη ταβέρνα με μπαλκόνι που χαρίζει πανοραμική θέα. Παλιά ήταν παραλία γυμνιστών, ωστόσο το κοινό έχει αλλάξει, αφού έρχονται και οικογένειες. Τα studio Petradi, μάλιστα, έχουν φτιάξει beach bar με λίγες ομπρέλες-ξαπλώστρες, όπου σερβίρουν καφέ, σνακ κ.ά. Θα κατεβείτε από σύντομο, αλλά απότομο, μονοπάτι λίγων λεπτών που ξεκινάει από τον ασφαλτόδρομο. Μπορείτε να έρθετε και από τη γειτονική Φωκιότρυπα μέσω μονοπατιού (10’), ή με βάρκα.

Άγιος Παύλος: από τον κεντρικό ασφαλτόδρομο Χώρας- Αιγιάλης η εικόνα της λευκής γλώσσας γης που εισχωρεί στα γαλαζοπράσινα νερά είναι ειδυλλιακή. Η παραλία έχει άμμο και ψιλό βότσαλο και είναι κατάλληλη για οικογένειες. Υπάρχει ταβέρνα που βγάζει λίγες ομπρέλες-ξαπλώστρες. Με βαρκάκι μπορείτε να περάσετε απέναντι στο νησάκι της Νικουριάς.

Νικουριά: η βάρκα πηγαινοέρχεται διαρκώς και οι τρεις αμμώδεις παραλίες της Νικουριάς γεμίζουν το καλοκαίρι από παρέες, ζευγάρια και οικογένειες. Καντίνα- μπαράκι υπάρχει μόνο στην πρώτη. Στη δεύτερη θα κολυμπήσετε με θέα το ωραίο εκκλησάκι της Παναγίας και στην τρίτη (προς τα δυτικά) η άμμος είναι πιο αφράτη. Θεωρείται καλός ψαρότοπος, οι βυθοί είναι ιδανικοί για snorkeling και diving και πολλά σκάφη δένουν αρόδο.

Για απομόνωση

Ψιλή Άμμος και Χόχλακας: θα πάτε με «λάντζες» από το λιμάνι της Αιγιάλης, ή από τη Λεβρωσό με τα πόδια. Η πρώτη (10΄) έχει άμμο και κάποια δέντρα για σκιά. Η δεύτερη (άλλα 10’) έχει στρογγυλές μεγάλες πέτρες. Δεν υπάρχουν σκιές και δεν είναι κατάλληλες για μικρά παιδιά.

Μικρή Βλυχάδα: τα 30΄περπατήματος από τα Θολάρια δεν ακούγονται πολλά -στην επιστροφή όμως η ανηφόρα δεν αστειεύεται. Η παραλία έχει άμμο, βότσαλα και ωραία νερά, αλλά καθώς είναι βορεινή συχνά βγάζει σκουπίδια.

Μεγάλη Βλυχάδα: καλύτερα να πάτε διά θαλάσσης, γιατί το μονοπάτι που οδηγεί εκεί (1 ώρα περίπου) είναι δύσβατο. Αποτελείται από έναν μεγάλο κόλπο με άμμο, βότσαλα και νερά κάπου ανάμεσα στο γαλάζιο και το πράσινο.

Στην περιοχή των Καταπόλων

Με εύκολη πρόσβαση

Άμμος: οικογενειακή παραλία που έφτιαξε ο Δήμος Αμοργού και διαθέτει λίγες ψάθινες ομπρέλες.

Ξυλοκερατίδι: μικρή και στενή παραλία με άμμο. Είναι απάνεμη, κατάλληλη για μικρά παιδιά. Μέσα στον ομώνυμο οικισμό υπάρχουν ταβέρνες για πεντανόστιμο φαγητό.

Κάτω Ακρωτήρι: η μικρή αμμώδης παραλία δυτικά του οικισμού των Καταπόλων, έχει λίγες ψάθινες ομπρέλες, μικρό μόλο και βράχια. Καθώς είναι εύκολα προσβάσιμη, το καλοκαίρι γεμίζει με κόσμο από νωρίς το πρωί. Στο Κατ’ Ακρωτήρι, όπως το λένε οι ντόπιοι, υπάρχει και η μονόχωρη εκκλησία της Παναγίτσας.

Στα Κατάπολα θα βρείτε το καταδυτικό κέντρο We Shall Sea (www.weshallsea.com), και φυσικά όλες τις υποδομές του οικισμού, που είναι το ένα από τα δύο λιμάνια της Αμοργού.

Άγιος Παντελεήμονας: θα πάτε περπατώντας από το Ξυλοκερατίδι, ή με βάρκα. Είναι ένας μικρός ωραίος κόλπος με βράχια και το ομώνυμο εκκλησάκι. Η παραλία είναι κατάλληλη για οικογένειες.

Μαλτέζι: άλλος ένας απάνεμος κολπίσκος με άμμο και βοτσαλάκια. Μπορείτε να πάτε με βάρκα από το Ξυλοκερατίδι, ώστε να μην περπατάτε μέσα στη ζέστη. Διαθέτει ομπρέλες-ξαπλώστρες και beach bar και είναι ιδανική για οικογένειες.

Για απομόνωση

Πλάκες: ο επόμενος ορμίσκος μετά το Μαλτέζι και τον φάρο όπου θα σας πάνε με βαρκάκι από το λιμάνι στα Κατάπολα. Την προτιμούν οι γυμνιστές και έχει ωραία βράχια που μοιάζουν σαν λαξευμένα από επιτήδειο καλλιτέχνη.

Στην περιοχή της Χώρας

Με εύκολη πρόσβαση

Αγία Άννα: όλη η περιοχή αυτή έχει γίνει διάσημη από την ταινία «Απέραντο Γαλάζιο» («Big Blue»), του Λικ Μπεσόν. Η κατάβαση προς την παραλία με το εκκλησάκι της Αγίας Άννας από τον γεμάτο στροφές δρόμο είναι εντυπωσιακή, και το βαθύ μπλε χρώμα της θάλασσας μένει για πάντα χαραγμένο στη μνήμη. Η παραλία είναι μικρή, τα νερά διάφανα, τα βράχια προσφέρονται για βουτιές -ωστόσο δεν είναι κατάλληλη για μικρά παιδιά και δεν έχει σκιές. Στο πάρκινγκ λειτουργεί καντίνα. Προετοιμαστείτε για πολυκοσμία, αφού το καλοκαίρι οι επισκέπτες φθάνουν εδώ με κάθε μέσο: πούλμαν, αυτοκίνητα καΐκια, σκάφη.

Καμπί: είναι στα νότια της Αγίας Άννας, έχει χοντρό βότσαλο και της μοιάζει. Ωστόσο, το μονοπάτι που οδηγεί εκεί (10’), είναι απότομο και πρέπει να προσέχετε. Ούτε αυτή η παραλία έχει σκιές, δεν είναι κατάλληλη για μικρά παιδιά και είναι ανοιχτή στους ανατολικούς ανέμους. Είναι όμως ιδανική για snorkeling και έχει εξαίσια θέα προς το πέλαγος και το νησάκι Μεγάλο Βιόκαστρο.

Κάτω Μεριά

Με εύκολη πρόσβαση

Μούρος: η θέα της παραλίας (που οι ντόπιοι λένε Κάβο) από ψηλά κόβει την ανάσα -κι αμέσως θα καταλάβετε πως όσο κοπιαστικό κι αν είναι το ανέβασμα από το μονοπάτι και τα σκαλιά, αξίζει τον κόπο να πάτε. Τα νερά είναι κρυστάλλινα και με ωραίες αποχρώσεις του μπλε-τιρκουάζ, η άμμος και το ψιλό βότσαλο έχουν γκριζωπή απόχρωση, τα βράχια γύρω είναι λευκά. Στην μία πλευρά της υπάρχουν σπηλιές. Στο σημείο όπου θα παρκάρετε λειτουργεί καφέ-εστιατόριο που προσφέρει πανοραμική θέα.

Καλοταρίτισσα: ο ασφαλτόδρομος φθάνει μέχρι τον όρμο με την απάνεμη παραλία που είναι ιδανική για οικογένειες. Έχει άμμο, βοτσαλάκι και πρασινογάλανα νερά. Είναι οργανωμένη με μικρό beach bar που ενοικιάζει λίγες ομπρέλες-ξαπλώστρες. Στον κόλπο δένουν ιστιοπλοϊκά και ψαρόβαρκες.

Νησάκι Γραμβούσα: o Guardian έχει κατατάξει τις δύο μικρές αμμώδεις παραλίες της Γραμβούσας με τα απίθανα νερά στις 25 καλύτερες της Ευρώπης. Είναι κατάλληλες και για οικογένειες -ωστόσο πάρτε μαζί σας τα απαραίτητα γιατί δεν υπάρχουν υποδομές. Θα πάτε με καραβάκι από την Καλοταρίτισσα.

Για απομόνωση

Φοινικιές: με άμμο και βότσαλο, βλάστηση και πηγές. Η πρόσβαση γίνεται από χωματόδρομο και μονοπάτι. Παρόμοια είναι η παραλία του Τυροκόμου.

Άγιοι Σαράντα: με ωραία κρυστάλλινα νερά, άμμο και βότσαλο. Θέλει προσοχή όταν φυσάει γιατί υπάρχουν ισχυρά ρεύματα.

Αμμούδι: κοντά στην Αρκεσίνη, την προτιμούν οι ντόπιοι γιατί έχει απίθανα νερά -κι ας θέλει περπάτημα (30΄σε μονοπάτι). Έχει χοντρό βότσαλο, διάσπαρτα βράχια και την πιάνει μόνο ο νοτιάς. Αναλυτικές πληροφορίες για το πώς θα πάτε θα σας δώσουν στο χωριό.

Παραδείσια (ή Παραδείσα): μικρή παραλία με πέτρες και πράσινα ρηχά νερά. Δίπλα υπάρχει ένας ακόμη ορμίσκος όπου θα πάτε κολυμπώντας.


Ροή ειδήσεων

Advertisement