Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
Connect with us

Πολιτική

Όλα τα ονόματα που ακούγονται για την υπηρεσιακή κυβέρνηση

Δημοσιεύθηκε

στις

Restart κάνουν τα κόμματα ενόψει της νέας εκλογικής αναμέτρησης. Οι προβλέψεις του Συντάγματος προχώρησαν με ταχύτητα μετά το απροσδόκητο αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου, με ορίζοντα την Κυριακή 25 Ιουνίου, οπότε και θα στηθούν εκ νέου κάλπες, με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.

Στις 4 το απόγευμα θα ορκιστεί ο νέος υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς ο οποίος προχωρά στον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα οδηγήσει τη χώρα στις νέες εκλογές. Μαζί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου συμπλήρωσαν το παζλ των προσώπων που θα πλαισιώνουν την υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες ονόματα δεν ακούστηκαν στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, ωστόσο, υπήρξε συμφωνία των πολιτικών αρχηγών ότι τα πρόσωπα των υπουργών Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας θα πρέπει να είναι άτομα με γνώση του κρίσιμου χαρτοφυλακίου και στο πλαίσιο αυτό προκρίνονται ονόματα έμπειρων διπλωματών.

Τα πρόσωπα που φαίνεται να έχουν «κλειδώσει»

Τα ονόματα που ακούγονται για τα δύο αυτά κρίσιμα υπουργεία είναι του πρέσβη ε.τ. Παύλου Αποστολίδη που είχε διατελέσει υπηρεσιακός υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, καθώς και των δύο πρέσβεων ε.τ. Βασίλη Κασκαρέλη και Δημήτρη Παρασκευόπουλου. Για το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ακούγεται ακόμη, το όνομα του στρατηγού εν αποστρατεία Αλκιβιάδη Στεφανή που είχε διατελέσει υφυπουργός στο ίδιο υπουργείο στην κυβέρνηση της ΝΔ.

Στα ονόματα που «παίζουν» είναι αυτό της καθηγήτριας Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής και Εντατικολόγου στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός Αναστασίας Κοτανίδου για το υπουργείο Υγείας, του πρώην αρχηγού ΓΕΣ Χαράλαμπου Λαλούση στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και του απόστρατου πτεράρχου Ευάγγελου Τουρνά για τη θέση του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Πρώην πρύτανης λέγεται ότι θα αναλάβει το υπουργείο Παιδείας, ενώ στο υπουργείο Εσωτερικών θα παραμείνει η νυν υπηρεσιακή υπουργός Καλλιόπη Σπανού, η οποία στο παρελθόν έχει θητεύσει στη θέση του Συνηγόρου του Πολίτη.

 

Τι είπαν οι πολιτικοί αρχηγοί

«Οι υπουργοί της παρούσας κυβέρνησης είναι έτοιμοι να παραδώσουν στους υπηρεσιακούς και να τους παράσχουν πλήρη ενημέρωση», ανέφερε σύμφωνα με πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να ανέφερε ότι η σύνθεση της υπηρεσιακής κυβέρνησης θα πρέπει να αντανακλά πολιτικό πλουραλισμό και όχι μονομέρεια. Σημείωσε δε, ότι στα κρίσιμα υπουργεία πρέπει να τοποθετηθούν άνθρωποι με εμπειρία ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν σε τυχόν έκτακτα γεγονότα.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Νίκος Ανδρουλάκης με πηγές της Χαριλάου Τρικούπη να αναφέρουν ότι κατά την τοποθέτηση του σημείωσε ότι οι υπηρεσιακοί υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών που θα οριστούν, πρέπει να είναι πρόσωπα με γνώση των εν λόγω κρίσιμων χαρτοφυλακίων. Ζήτησε επίσης, ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών να είναι πρόσωπο κοινής αποδοχής.

Να μην είναι οι υπηρεσιακοί υπουργοί προβεβλημένα πολιτικά στελέχη και να μην παίρνουν κρίσιμες αποφάσεις χωρίς να έχει προηγηθεί ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών, ζήτησε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ενώ και ο Κυριάκος Βελόπουλος εστίασε στα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας για το ενδεχόμενο μιας τουρκικής απειλής.

Η ορκωμοσία της κυβέρνησης και των 300 της Βουλης

Μετά την ορκωμοσία της υπηρεσιακής κυβέρνησης, αναμένεται την Κυριακή η ορκωμοσία των μελών της Βουλής που προέκυψε μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου. Για τις 6 το απόγευμα έχει προγραμματιστεί η ορκωμοσία ενώ τη Δευτέρα το πρωί θα εκλεγεί προεδρείο, με τον νυν Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα να είναι το μεγάλο φαβορί.

Αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές του Ιουνίου

Αργότερα το απόγευμα της Δευτέρας θα θυροκολληθεί το νέο Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της λεγόμενης και «Βουλής της μιας ημέρας», στο οποίο θα προσδιορίζεται η ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών και η ημέρα σύγκλησης της βουλής που θα προκύψει μετά τη νέα εκλογική αναμέτρηση.

Ροή ειδήσεων

Advertisement