Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Λόγος και αντίλογος-Σε παράσταση διαμαρτυρίας στην Σύγκλητο προέβη χθες, ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού

Τι λένε στη «Γ», Χρήστος Μπούρας και Μ. Αποστολάκης

Δημοσιεύθηκε

στις

Της Τέτας Γιαννάρου
Σε κινητοποίηση και παράσταση διαμαρτυρίας στην Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Πατρών προέβησαν χθες, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού Μανώλης Αποστολάκης και μέλη του Συλλόγου, ενιστάμενοι κατά αποφάσεων της Πρυτανικής Αρχής, που αφορούν τον Οργανισμό Διοικητικών Υπηρεσιών και όπως διατείνονται, συνιστούν επιβολή προσωπικών απόψεων του Πρυτάνεως και απέχουν παρασάγγας από τις ανάγκες του Πανεπιστημίου.

Ειδικότερα, ερωτηθείς ο Πρόεδρος του Συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Πατρών, Μανώλης Αποστολάκης, γιατί δεν έγινε η εξαγγελθείσα απεργία, ποιοι είναι οι κεντρικοί άξονες των καταγγελιών που πλήττουν τον Οργανισμό και ποιο το ζητούμενο, ο κ. Αποστολάκης δήλωσε στην «Γ», ότι καταγγέλθηκαν τρία ζωτικά προβλήματα και έθεσαν θέμα επανεξέτασή τους: « Δεν προχωρήσαμε σε απεργία γιατί θεωρήσαμε ότι η παράσταση διαμαρτυρίας στην Σύγκλητο θα θέσει τα θέματα επί τάπητος.

Ο Πρύτανης προχώρησε κατ’ αρχήν στην ψήφιση του Οργανισμού Διοικητικών Υπηρεσιών χωρίς να ενημερώσει το Συνδικαλιστικό Όργανο και τους ίδιους τους Υπαλλήλους. Πρέπει να υπογραμμισθεί ότι ο Οργανισμός Διοικητικών Υπηρεσιών είναι ένα ουσιαστικό και πολύ σημαντικό κομμάτι, γιατί καθορίζει πως λειτουργεί το Πανεπιστήμιο σε αυτόν τον τομέα. Είχαμε συνεννοηθεί με τον Πρύτανη, ότι δεν θα γίνουν αλλαγές στον υπάρχοντα Οργανισμό γιατί τα τελευταία χρόνια κάθε 6 μήνες αλλάζει. Παρά ταύτα τον άλλαξε στο Πρυτανικό Συμβούλιο και έφερε τη απόφαση στην Σύγκλητο προς έγκριση»
Ο ίδιος θέτει θέμα αύξησης θέσεων για να σταματήσουν οι συμβάσεις και άρσης της εξαίρεσης να εξελίσσονται μόνον οι υπάλληλοι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και όχι απόφοιτοι Δ.Ε και τριτοβάθμιας απόφοιτοι ΤΕΙ « Κατ αρχήν καταγγέλλουμε το γεγονός ότι είμαστε το μοναδικό Πανεπιστήμιο που δεν αύξησε τις οργανικές του θέσεις παρ’ όλο που οι ανάγκες συνεχώς αυξάνονται, ενώ ταυτόχρονα για να λειτουργήσει το Ίδρυμα προσλαμβάνει συνεχώς συμβασιούχους συναδέλφους οι οποίοι τα δύο τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί τουλάχιστον κατά 30%.Όλα τα άλλα πανεπιστήμια έχουν αυξήσει σε συνεννόηση με το Υπουργείο τουλάχιστον κατά 15% τις οργανικές θέσεις.

Το πανεπιστήμιο Πατρών δεν είχε το προσωπικό που χρειάζεται, είναι δεδομένο και εξακριβωμένο αυτό από όλους. Ακόμα και το ίδιο το υπουργείο θεωρεί ότι χρειαζόμαστε ανθρώπους και δυστυχώς αυτό δεν απεικονίζεται στον Οργανισμό Διοικητικών Υπηρεσιών του Ιδρύματος. Θα έπρεπε λοιπόν σε συνεννόηση με το Υπουργείο, να αυξηθούν οι θέσεις για διοικητικούς υπαλλήλους. Το 2ο πολύ σημαντικό ζήτημα είναι ότι εξαιρεί από τη δυνατότητα να κριθούν ως προϊστάμενοι οι υπάλληλοι δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (ΤΕΙ) Καταγγέλλουμε λοιπόν τον αποκλεισμό των προαναφερθέντων κατηγοριών εκτός της κατηγορίας Π.Ε.(Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης) από την δυνατότητα να κριθούν ακόμα και ως προϊστάμενοι Τμημάτων. Αυτό συμβαίνει γιατί η Πρυτανική Αρχή ερμηνεύει αποσπασματικά τον Νόμο, χρησιμοποιώντας νόμους και εγκυκλίους κατά το δοκούν. Έτσι, θα μπορούν οι απόφοιτοι των Κολλεγίων να κρίνονται σε όλη την διοικητική ιεραρχία μέχρι και την θέση του Γενικού Διευθυντή και δεν θα μπορούν να κρίνονται οι κατηγορίες Τ.Ε και Δ.Ε. Τέλος το 3ο θέμα είναι ότι ουσιαστικά δεν υπάρχει καμία πρόνοια για θέσεις Υ Ε στον Οργανισμό του Πανεπιστημίου, που αφορούν σε προσωπικό καθαριότητας ή προσωπικό φύλαξης. Αυτές τις θέσεις τις μετατρέπει σε Π Ε και έτσι παραμένει το πανεπιστήμιο με τις γνωστές εργολαβίες. Στο πλαίσιο αυτό πλήττεται ο Οργανισμός. Απαιτούμε ο Οργανισμός να μην σταλεί στο υπουργείο, να τεθεί άμεσα σε διαβούλευση με το Διοικητικό Προσωπικό και τις Υπηρεσίες του ιδρύματος και κατόπιν να συζητηθεί στην Σύγκλητο του Ιδρύματος»

Πρύτανης: «Θέλουμε ανθρώπους με σπουδές και μεταπτυχιακά»
Από την πλευρά του ο Πρύτανης Καθηγητής Χρήστος Μπούρας καθιστά σαφές στην «Γ» ότι δεν τίθεται κανένα θέμα περαιτέρω αύξησης του αριθμού των οργανικών θέσεων, καθότι υπάρχουν 400 οι οποίες πληρούν τις ανάγκες. Όσον αφορά την παράσταση διαμαρτυρίας επεσήμανε: «Ήρθαν στη Σύγκλητο και διαμαρτυρήθηκαν θέτοντας θέμα διαβούλευσης των αποφάσεων, για το οποίο η απάντηση είναι αρνητική. Ίσως προσπαθήσουν να προσφύγουν σε δικαστική λύση που είναι αναφαίρετο δικαίωμα όσο η χώρα έχει αστική δημοκρατία. Επιπρόσθετα, για το αίτημα αύξησης των θέσεων υπογράμμισε: «Μιλάμε για κενές οργανικές θέσεις, μιλάμε για τις θέσεις που αν μας τις δώσει κάποτε το υπουργείο, εμείς αποφασίσαμε όλοι μαζί να είναι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης», επισημαίνει ο Πρύτανης. Σε σχέση με το επίμαχο θέμα των αποφάσεων που πήρε το Πρυτανικό Συμβούλιο για τον Οργανισμός Διοικητικών Υπηρεσιών και για το θέμα της εξέλιξης των υπάλληλων κατηγορίας Τ.Ε και Δ.Ε σε θέσεις προϊσταμένων απαντά: «Είναι θέμα αντίληψης του συγκεκριμένου πανεπιστημίου, ότι θέλει ανθρώπους με σπουδές και μεταπτυχιακά. Ο εκσυγχρονισμός και η συνολική αναβάθμιση του Πανεπιστημίου μας, ώστε να ανταποκρίνεται στις υψηλών απαιτήσεων επιταγές της εποχής μας, είναι μια σοβαρή απόφαση και χρειάζεται ανθρώπους με καλές σπουδές και μεταπτυχιακή εξειδίκευση».
Επίσης, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών δήλωσε ότι «από τη διεθνή συνεργασία που έχουμε με ξένα πανεπιστήμια, εξασφαλίσαμε για 5 υπαλλήλους το χρόνο δωρεάν μεταπτυχιακά με κόστος 5-6000 ευρώ για το κάθε μεταπτυχιακό. Αυτή η διαδικασία θα γίνεται σε ετήσια βάση, ώστε οι υπάλληλοι να αποκτήσουν δεξιότητες»

 


Ροή ειδήσεων

Advertisement