Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Πονάει» τα νοικοκυριά η στέγη-Αύξηση ενοικίων στη διετία, έως και 50% του μηνιαίου οικογενειακού εισοδήματος

Published

on

Την ανάγκη για άμεσο εξοθολογισμό του κόστους για την μίσθωση αλλά και την απόκτηση κατοικίας στη χώρα επεσήμαναν οικονομολόγοι αλλά και παράγοντες της αγοράς ακινήτων στη διάρκεια μιας πολύ ενδιαφέρουσας εκδήλωσης του Περιφερειακού Τμήματος (10ο παράρτημα Β/Δ Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας) του Οικονομικού Επιμελητηρίου και του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών που έγινε στην Πάτρα προχθές Τετάρτη που μας πέρασε 24 Μαΐου 2023

Εισαγωγικά στη διάρκεια της εκδήλωσης με θέμα «Στεγαστικό Ζήτημα: νέες κατευθύνσεις για τη Στεγαστική Πολιτική» η οποία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εμπορικού Συλλόγου της Πάτρας, ο καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Πατρών Νικόλαος Γιαννακόπουλος αναφέρθηκε στις τάσεις και τις προοπτικές της αγοράς κατοικίας στη Δυτική Ελλάδα, επισημαίνοντας την ιδιαίτερη σημασία της κατοικίας ως κοινωνικό αγαθό στο οποίο κατευθύνεται σημαντικό μέρος από το διαθέσιμο εισόδημα του νοικοκυριού και σημαντικές επενδύσεις κεφαλαίων ενώ αποτελεί ένα πεδίο αντιπαράθεσης σχετικά με την διαμόρφωση πολιτών όπως η φορολογία και ο αναπτυξιακός σχεδιασμός.

«Η πρόσφατη αύξηση των τιμών των κατοικιών μειώνει την πιθανότητα οι νέοι να γίνουν ιδιοκτήτες, η αύξηση του πληθωρισμού και η περιοριστική νομισματική πολιτική που ασκείται θα έχουν επιπτώσεις στους δανειολήπτες αλλά και σε υποψηφίους αγοραστές» τόνισε, επισημαίνοντας ότι την ίδια ώρα κατά την οποία παράγοντες δυσμενείς επηρεάζουν την αγορά «η αγορά κατοικίας θα μπορούσε να αποτελέσει μηχανισμό μετάβασης σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα».

Σύμφωνα με τον ομιλητή, μέσα σε μια 10ετία, έως και την κρίση, την περίοδο 2001-2011, το απόθεμα κατοικίας αυξήθηκε σε ποσοστό 35% περίπου στην Πάτρα ενώ το ποσοστό της ιδιοκατοίκησης παραμένει στην πόλη υψηλό, στο 80% περίπου για πάνω από 30 χρόνια.

Σήμερα το 70% των νοικοκυρών στη Δυτική Ελλάδα δαπανά μεγάλο μέρος του μηνιαίου εισοδήματός του, σε ποσοστό από 29-46%, για το ενοίκιο ποσό διαρκώς αυξανόμενο τα τελευταία χρόνια. Όσον αφορά τα μηνιαία ενοίκια, στη Δυτική Ελλάδα ο μέσος όρος κατά την περίοδο 2018-2020 ήταν τα 241 ευρώ και, μέσα σε μια διετία, έως και το 2022, έφτασε τα 274 ευρώ, μέση αύξηση 33 ευρώ ή 12%, το μήνα.

«Σε όλη τη χώρα, το 40% του εισοδήματος των νοικοκυριών πάει για το ενοίκιο» τόνισε από την πλευρά χαιρετίζοντας εκ μέρους του διοργανωτή της εκδήλωσης ο Γιώργος Παππάς, πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος του Οικονομικού Επιμελητηρίου. Παράλληλα επισήμανε και μια σειρά από άλλες δυσμενείς παραμέτρους που προοιωνίζουν προβλήματα στην αγορά ακινήτων όπως το δημογραφικό πρόβλημα αλλά και η απροθυμία των νέων ζευγαριών να κάνουν παιδιά. Επισημαίνοντας ότι απαιτείται εξοθολογισμός της κατάστασης με τα μισθώματα και πιο αποτελεσματική και στιβαρή πολιτική στο στεγαστικό.

«Στην Πάτρα όπως και άλλα μεγάλα αστικά κέντρα το κόστος της στέγασης έχει ξεφύγει τα τελευταία χρόνια» τόνισε ο Θεμιστοκλής – Ανδρέας Μπάκας, αναλυτής στεγαστικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας την απουσία μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής που θα μπορέσει να καλύψει το πρόβλημα.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε αναφορά και στα προγράμματα που «τρέχουν» από τις αρχές του 2023 το Υπουργείου Εργασίας και η ΔΥΠΑ, με επισημάνεις ότι, αν και καθυστερημένα, αποτελούν μια πρώτη απάντηση στο πρόβλημα της απόκτησης στέγησης ιδιαίτερα για τους νέους.

Την εκδήλωση χαιρέτισε εκ μέρους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ο αντιπεριφερειάρχης Χαράλαμπος Μπονάνος και ενώ ομιλητής ήταν και ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας Βασίλης Αϊβαλής.

Στις εργασίες του συνεδρίου αναπτύχθηκαν και άλλες διαστάσεις του ζητήματος της στέγασης όπως η αυξανόμενη ενεργειακή φτώχεια των νοικοκυριών με την αύξηση του κόστους στη θέρμανση και τους λογαριασμούς ρεύματος.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement