Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
Connect with us

Οικονομία

Τί έφεραν οι εκλογές σε Χρηματιστήριο και ομόλογα

Δημοσιεύθηκε

στις

Η μετεκλογική εβδομάδα στο Χρηματιστήριο Αθηνών χαρακτηρίστηκε από αυτοδυναμία, έντονη κινητικότητα και υψηλή κερδοφορία. Ήταν μια εβδομάδα «ταύρος» με άνοδο κατά 7,82% και τον Γενικό Δείκτη Τιμών να φτάνει ακόμα και τις 1.226 μονάδες στο υψηλότερο σημείο του.

Ήδη πριν τις εκλογές της Κυριακής οι περισσότεροι αναλυτές εμφανίζοντας αισιόδοξοι για μια εκλογική διαδικασία χωρίς ευτράπελα, ωστόσο η μεγάλη διαφορά μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου κόμματος, τους εξέπληξε ευχάριστα καθώς «μεταφράστηκε» ως οιωνός κυβερνητικής σταθερότητας και καλών προοπτικών και όπως αναμενόταν, υπήρξαν έντονες εισροές για τις ελληνικές μετοχές αλλά και στα ομόλογα.

«Οι εισροές αυτές αντανακλούν αφενός την πεποίθηση ότι πλέον ότι θα υπάρξει κυβερνητική σταθερότητα μετά τις επαναληπτικές εκλογές και αφετέρου τις καλές προοπτικές για τις οποίες μίλησαν τόσο ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, όσο και η Morgan Stanley για την πορεία του ελληνικού ΑΕΠ και για την πορεία των διαρθρωτικών αλλαγών που καλείται να φέρει σε πέρας η κυβέρνηση» σχολιάζει στο CNN Greece ο Νίκος Χρυσοχοΐδης της Χρυσοχοΐδης Χρηματιστηριακή.

Το αποτέλεσμα ήταν να κινηθεί έντονα η αγορά στο ελληνικό χρηματιστήριο και στα ελληνικά κρατικά ομόλογα με μεγάλες εισροές από διεθνείς και Έλληνες επενδυτές και η αγορά να κοιτάει υψηλότερα και προς την κατεύθυνση της επενδυτικής βαθμίδας, η ανάκτηση της οποίας θα είναι το επόμενο μεγάλο ορόσημο.

Πρωταγωνιστικό ρόλο αυτή την εβδομάδα είχαν οι τραπεζικές μετοχές. «Οι τράπεζες δείχνουν ικανές να ξεπεράσουν με άνεση τις αρχικές εκτιμήσεις τους και να προσεγγίσουν αθροιστικά καθαρή κερδοφορία άνω των 3 δις ευρώ» σημειώνεται στο εβδομαδιαίο δελτίο της Beta Χρηματιστηριακής.

Όπως αναφέρεται «αν και οι τραπεζικές μετοχές στο ταμπλό έχουν κάνει ένα αξιόλογο ράλι από την αρχή του έτους, οι αποτιμήσεις τους φαίνονται ακόμα ελκυστικές δεδομένης και της υπόσχεσης ότι η φετινή χρήση θα περιλαμβάνει μέρισμα».

«Υπό αυτό το πρίσμα η αγορά μετά το πρώτο θετικό σοκ των εκλογικών αποτελεσμάτων πριμοδότησε με ένταση τις –πολλές εταιρίες που έχουν λόγους να αισιοδοξούν περισσότερο για την πορεία των εταιρικών τους αποτελεσμάτων».

Ράλι και στα ομόλογα

«Η επιστροφή της Ελλάδας σε επίπεδο επενδυτικής βαθμίδας στις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας, κάτι που είχε χάσει πριν από περισσότερο από μια δεκαετία κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους του ευρώ, είναι μια τελειωμένη υπόθεση όσον αφορά τους επενδυτές ομολόγων», έγραψε σε ανάλυσή του το Reuters.

Αντίστοιχα σχολιάζοντας το ράλι των ελληνικών μετοχών και ομολόγων, δημοσίευμα του Bloomberg αναφέρει πως η «εντυπωσιακή νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές» προκάλεσε αισιοδοξία λόγω των προοπτικών για φιλικές στις αγορές μεταρρυθμίσεις. Με τον Wolfango Piccoli, συμπρόεδρο της Teneo Intelligence να δηλώνει πως το αποτέλεσμα των εκλογών βάζει την Ελλάδα σε τροχιά προς την επενδυτική βαθμίδα, «πιθανόν πριν από το τέλος του έτους».

Σε αυτό το κλίμα η απόδοση των ελληνικών τίτλων έχει φτάσει να είναι χαμηλότερη από αυτή των αντίστοιχων ιταλικών τους τελευταίους μήνες και την Moody’s να κάνει μια νέα αισιόδοξη εκτίμηση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και το ελληνικό χρέος, το οποίο «θα καταγράψει μια από τις μεγαλύτερες μειώσεις παγκοσμίως, βοηθούμενη από τις προοπτικές σταθερά υψηλότερης αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια» όπως αναφέρεται στην έκθεση του οίκου αξιολόγησης.


Ροή ειδήσεων

Advertisement