Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Μηνύματα ειρήνης και βιώσιμης ανάπτυξης

Από τους μαθητές του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Κωφών και Βαρηκόων, του 12ο , του 43ου και του 45ου Δημοτικού Πάτρας χθες στην Ρήγα Φεραίου

Published

on

 

 

Της Ελένης Α. Γεωργοπούλου

Μηνύματα βιώσιμης ανάπτυξης, ισότητας των φύλων, σεβασμό στην διαφορετικότητα μαζί με μελωδίες για την ειρήνη κυριάρχησαν χθες το πρωί στον πεζόδρομο της Ρήγα Φεραίου στο ύψος της Γεροκωστοπούλου.
Αφορμή αποτέλεσε το πρόγραμμα που υλοποιείται για δεύτερη φορά από τους μαθητές/τριες τεσσάρων Δημοτικών Σχολείων της Πάτρας, το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Κωφών και Βαρηκόων, το 12ο, το 43ο και το 45ο.
Μέσα από τραγούδια, αλλά και από ένα θεατρικό και χορευτικό δρώμενο οι μαθητές έδωσαν το δικό τους μάθημα για την δύναμη της συμπερίληψης στην κοινωνία.
Η δράση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της συνεργασίας για τους 17 Στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης, του Ο.Η.Ε.
Αξίζει να αναφερθεί πως από τις 9 το πρωί πραγματοποιήθηκε εικαστική έκθεση με έργα των μαθητών στον πεζόδρομο, στέλνοντας μηνύματα της ισότητας των φύλων αλλά και της συνεργασίας.
Η διευθύντρια του Ειδικού Σχολείου Κωφών Αγγελική Νικολοπούλου ευχαρίστησε τις διευθύντριες των άλλων σχολείων, Μαριάννα Μπαρτζάκλη (12ο), Μυρτώ Μαρκοπούλου (43ο) και Ερμιόνη Τσιλιγκιριάν (45ο), για τη συνεργασία, τους εκπαιδευτικούς των σχολείων και τους γονείς για την σημαντική συμπαράσταση και στήριξη.
Τα παιδιά μέσα από το εν λόγω πρόγραμμα έστειλαν τα δικά τους ηχηρά μηνύματα, όπως «Κανείς πια να μην πεινά, μαθαίνω να τρέφομαι σωστά», «Νερό – πηγή ζωής», «Η Δύναμη στο πιάτο σου: τροφή και κλιματική αλλαγή», «Μην αργείς ούτε στιγμή. Ανακύκλωσε, γιατί…», «Θα λάμψουμε μαζί! Ισότητα των φύλων δυνατή!» και κλείνοντας ανέφεραν με μια φωνή: «Θέλουμε ειρήνη»!
Να αναφερθεί πως οι μαθητές μοίρασαν φυλλάδια στο κέντρο της Πάτρας ενημερώνοντας για την εξάλειψη της πείνας που ήταν ο βιώσιμος στόχος για φέτος και με τις χθεσινές δράσεις στη Ρήγα Φεραίου ολοκληρώθηκε το διετές πρόγραμμα για τους 17 στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ο.Η.Ε., μια συνεργασία πολύ όμορφη για όλους.

 


ΔΙΚΤΥΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
Η κα Νικολοπούλου κλείνοντας την εκδήλωση αναφέρθηκε στο Δίκτυο που δημιουργήθηκε από τη συνεργασία των τεσσάρων σχολείων, τα οποία εργάστηκαν σ ‘ ένα συμπεριληπτικό περιβάλλον για τους μαθητές. Ευχαρίστησε την Αθανασία Κυριακοπούλου που ήταν η συντονίστρια του Δικτύου και η ίδια υλοποίησε στο Ειδικό Σχολείο Κωφών το πρόγραμμα “Νερό Πηγή – Ζωής” .
Επίσης, αναφέρθηκε στον ρόλο της Μάρως Γαλάνη για την χορογραφία που σχεδίασε, δίδαξε και παρουσίασαν οι μαθητές του 43ου Δ.Σ και του Ειδικού Σχολείου Κωφώνμε την υποστήριξη, της Μαριαλένας, φοιτήτριας του Π.Τ.Δ.Ε , Πανεπιστημίου Πάτρας, την κοινωνική λειτουργός Ελένη Κακαβά- υπεύθυνη για τις καλλιτεχνικές δημιουργίες, καθώς επίσης τους εκπαιδευτικούς Αδαμαντία Κανάγια, Μαρία Τσελίκα με κάθε τρόπο στήριξαν αυτές τις δράσεις, ην Αθηνά Σαλάπα η οποία χόρεψε μαζί με τους μαθητές αλλά και στην Αλεξάνδρα Ζαγούρα και τις μαθήτριες της , του Ειδικού Νηπιαγωγείου Κωφών Βαρηκόων , που χόρεψαν μαζί, καθώς επίσης τους μουσικούς που βοήθησαν τα παιδιά για να κλείσουν το πρόγραμμα με μελωδικό τρόπο!
Aξίζει να αναφερθεί πως το τραγούδι «Δώσε φως, δώσε ελπίδα…» έγραψαν οι μαθητές της ΣΤ του 45ου ΔΣ Πάτρας και δίδαξε στην νοηματική η εκπαιδευτικός Κάρμεν Μοσχοπούλου, μελοποίησε η μουσικός Δήμητρα Πίτσου και συνόδεψαν οι μουσικοί: Χρήστος Βασιλόπουλος (έγχορδα), Αγγελική Αργυριάδη (πιάνο), Γκέλυ Μητρογιάννη (φλάουτο).
«…Δεν φταίει το χρώμα, ούτε η φυλή που η πείνα είναι πάντα εκεί. Φταίει η φτώχεια, η ανεργία των “δυνατών” η αδικία… Δώσε φως, δώσε ελπίδα. Δώσε φαΐ απ’ την καρδιά. Χέρι χέρι εγώ κι εσύ θα γίνουμε η αλλαγή», τραγούδησαν τα παιδιά…

Ροή ειδήσεων

Advertisement