Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Στενεύει ο κλοιός-Χωρίς ιατρική κάλυψη απειλούνται  έμποροι και ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν έχουν ενταχθεί στις ρυθμίσεις  

Δημοσιεύθηκε

στις

Ως πρώτο μέτρο πίεσης στους εμπόρους και επαγγελματίες που δεν έχουν κάνει ακόμη χρήση των ευνοϊκών ρυθμίσεων που ισχύουν ήδη ερμηνεύεται προχθεσινή εγκύκλιος της διοίκησης του ΕΦΚΑ που υπενθυμίζει στους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και αυτοαπασχολούμενους, να σπεύσουν έως και τη Τετάρτη 31 του μηνός για ανανέωση της ασφαλιστικής τους ικανότητας, για το ασφαλιστικό έτος 2023.

Υπενθυμίζεται ότι από πέρυσι ισχύει ειδική ρύθμιση, που ανανεώθηκε εφέτος, σύμφωνα με την οποία  η ασφαλιστική ικανότητα χορηγείται στους μη μισθωτούς έως τις 31 Μαΐου, ανεξαρτήτως ύπαρξης οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Οι έμποροι και επαγγελματίες καλούνται όμως να καταβάλουν άμεσα το ποσό που αντιστοιχεί στις ετήσιες εισφορές για το 2022 του κλάδου υγείας της ασφαλιστικής κλάσης που έχουν επιλέξει, προκειμένου να ανανεωθεί η ασφαλιστική τους ικανότητα έως και τις 29 Φεβρουαρίου 2024.

Αρκεί, δηλαδή, ένας μη μισθωτός να καταβάλει τις εισφορές του κλάδου υγείας για έναν χρόνο – αναδρομικά για το έτος 2022- προκειμένου να ανανεωθεί η ασφαλιστική του ικανότητα, έστω και αν έχει άλλες ασφαλιστικές οφειλές.

Από την 1η Ιουνίου, όσοι μη μισθωτοί διαπιστώσουν ότι δεν διαθέτουν ασφαλιστική ικανότητα, παρά το γεγονός ότι έχουν αποπληρώσει τις κατ’ ελάχιστον αναλογούσες εισφορές εμπρόθεσμα, μπορούν να υποβάλουν σχετικό αίτημα ηλεκτρονικά, και να τους αποδίδεται άμεσα, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις.

Σημειώνεται επίσης ότι, όσον αφορά ειδικά στην ασφαλιστική ικανότητα των μακροχρόνια ανέργων, αλλά και των εργαζόμενων ειδικών κατηγοριών και των μελών των οικογενειών τους, αυτή έχει παραταθεί, χωρίς προϋποθέσεις, έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024.

Υπενθυμίζεται ότι από τις αρχές του έτους έχει προχωρήσει και η «αναβίωση» ευνοϊκών ρυθμίσεων των 120 και 72 δόσεων για παλαιές οφειλές (χρέη που δημιουργήθηκαν κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης έως και το 2019 αλλά και την πανδημία, 2020-2021) τόσο για την αφορία όσο και τον ΕΦΚΑ.

Η προθεσμία ένταξης στην αναβίωση των ρυθμίσεων για όσους επιθυμούν να έχουν ασφαλιστική ενημερότητα και ιατροφαρμακευτική κάλυψη λήγει στα τέλη Ιουλίου.

Περισσότερα

Ροή ειδήσεων

Advertisement