Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
Connect with us

Ταξίδι

48 ώρες στο Τορίνο, την πιο elegant πόλη της Ιταλίας

Δημοσιεύθηκε

στις

Περιτριγυρισμένη από τις Άλπεις, η πρωτεύουσα της περιφέρειας του Πιεμόντε με τις πολλές και ποικίλες επιλογές, είναι ένας από τους πιο ενδιαφέροντες και σύγχρονους προορισμούς της Ιταλίας.

Σε αντίθεση με τη Ρώμη, το Μιλάνο, τη Φλωρεντία ή τη Βενετία, το Τορίνο δεν είναι από τις πρώτες πόλεις που μας έρχονται στο μυαλό όταν σκεφτόμαστε κάποιο ιταλικό city break. Παρόλα αυτά η πρώτη πρωτεύουσα του ενοποιημένου ιταλικού κράτους θα σας γοητεύσει όταν την επισκεφθείτε.

Λένε πως το Τορίνο είναι μια πόλη με δύο χαρακτήρες. Μία έχει να κάνει με την κληρονομιά του οίκου της Σαβοΐας και την Αρ Νουβό παράδοση, κομψότητα και ιστορία. Σε αυτό τον compact οδηγό για μία εκδρομή 48 ωρών μπορείτε να δείτε και τις δύο πλευρές της αξιοποιώντας τον χρόνο σας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Θα δείτε ιστορικά αξιοθέατα, τα καλύτερα μουσεία, θα απολαύσετε εκπληκτική τοπική κουζίνα ενώ μπορείτε να βρείτε χρόνο να κάνετε και μερικά ψώνια.

Πρώτη μέρα

Αρχιτεκτονική και σοκολάτα για το πρωί

Ξεκινήστε τη μέρα σας με μία βόλτα με τα πόδια στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Θα μάθετε για το παρελθόν του Τορίνο μέσα από αυτά τα σημαντικά αξιοθέατα και θα θαυμάσετε την μπαρόκ αρχιτεκτονική που δίνει στην πρωτεύουσα του Πιεμόντε έναν μοναδικό χαρακτήρα ανάμεσα στα αστικά κέντρα της βόρειας Ιταλίας. Λένε συχνά πως το Τορίνο είναι το Παρίσι της Ιταλίας και αυτό οφείλεται στον -εν πολλοίς- γαλλικών επιρροών οίκο της Σαβοΐας που είχε ιστορικά εδώ την έδρα του. Οι επικεφαλής του οίκου συνεργάστηκαν με κορυφαίους μπαρόκ αρχιτέκτονες όπως ο Guarino Guarini, Filippo Juvarra και Bernardo Vittone. Μοιραζόμενοι τυπικές μπαρόκ αρχές δημιούργησαν σημαντικά αρχιτεκτονήματα όπως το Palazzo Reale και το Palazzo Madama στην μεγάλη πλατεία Piazza Castelo και την εκκλησία Chiesa di San Lorenzo.

Eπίσης στους κομψούς δρόμους και τις λεωφόρους της πόλης μπορείτε να δείτε εξαιρετικά δείγματα αρ νουβό και ρασιοναλιστικής αρχιτεκτονικής. Για παράδειγμα η λεωφόρος Via Roma έγινε αντικείμενο μεγάλης ανακαίνισης την περίοδο 1931 έως 1937 στο αποκορύφωμα της φασιστικής Ιταλίας. Το σχέδιο της, δημιούργημα του Marcello Piacentini είναι τυπικό δείγμα της ρασιοναλιστικής αρχιτεκτονικής της εποχής συνδυάζοντας στοιχεία του νεοκλασικίστικου Novecento Italiano, με τον μοντερνισμό και τον φουτουρισμό.

Το Toρίνο είναι από τις πόλεις που είναι ταυτισμένες με τη σοκολάτα και αυτό αντανακλάται και στα πολλά ιστορικά καφέ που σερβίρουν τοπικές λιχουδιές από σοκολάτα, καθώς και διάφορα ροφήματα με την ίδια πρώτη ύλη. Οπότε είναι «απαραίτητο» να κάνετε μία πρωινή στάση σε κάποιο από τα καλύτερα από αυτά. Ένα τέτοιο είναι το Caffe Mulassano, ένα αρ νουβό στολίδι σε μια στοά στην Piazza Castello. Τα λίγα κομψά τραπέζια του είναι τοποθετημένα σε ένα δωμάτιο με τεράστιους καθρέφτες σε χώρο που η διακόσμηση περιλαμβάνει ξυλόγλυπτα και μάρμαρα. Από το ταβάνι έως το πάτωμα και τους ασημένιους δίσκους για τα cake, όλα είναι εξαίσια και εκλεπτυσμένα και θα σας μεταφέρουν νοερά στα πρώτα χρόνια του 20ου αιώνα, όταν και πρωτολειτούργησε το καφέ. Το Mulaessano είναι επίσης γνωστό για τα μικρά σάντουιτς tramezzini τα οποία ισχυρίζεται πως εφευρέθηκαν εκεί. Άλλες καλές επιλογές σε καφέ και ζαχαροπλαστεία είναι τα καφέ Caffè San CarloBaratti & MilanoCaffè TorinoCaffè Fiore και Stratta.

Γεύμα και vintage ψώνια

Στη συνέχεια κατευθυνθείτε στην ανερχόμενη και μοδάτη περιοχή Aurora για γεύμα και ψώνια. H Via Borga Dora είναι ένας μακρύς πεζοδρομημένος δρόμος στην καρδιά της γειτονιάς όπου θα βρείτε πολλά μαγαζιά που πουλούν αντίκες όπως και μπουτίκ με vintage ρούχα. Αν τύχει το ταξίδι σας να συμπεριλαμβάνει Σαββατοκύριακα μπορείτε να επισκεφτείτε τη μεγάλη υπαίθρια αγορά Balon. Λειτουργεί κάθε πρωινό Σαββάτου και κάθε δεύτερη Κυριακή του μήνα (τις Κυριακές υπάρχουν πολλοί περισσότεροι πάγκοι) προσελκύοντας επισκέπτες από πολλές περιοχές της Ιταλίας. H Aurora έχει επίσης πολλά χαλαρά, cafe, bistrot και τρατορίες όπου μπορείτε να απολαύσετε ένα νόστιμο γεύμα σε λογικές τιμές.

Δείπνο και διασκέδαση το βράδυ

Ώρα για δείπνο σε ένα σημείο που λειτουργεί (υπό διάφορες ονομασίες και στιλ) ως χώρος εστίασης για περίπου 500 χρόνια. Πλέον στο Tre Galline η ατμόσφαιρα είναι αρκετά upscale αλλά το εστιατόριο/ winebar παραμένει πιστό στις τοπικές γαστρονομικές αναφορές του. Σας προτείνουμε να δοκιμάσετε τα agnolotti, τα τοπικά ζυμαρικά που είναι γεμιστά με διαφορετικά είδη κρέατος. Ένα άλλο πιάτο που εντυπωσίασε εμάς ήταν το αρνί με σος από σέρι και λαχανικά εποχής. Ένα μεγάλο πλεονέκτημα του εστιατορίου τους καλοκαιρινούς και ανοιξιάτικους μήνες είναι τα υπαίθρια τραπέζια.

Μία καλή λύση για να ολοκληρώσετε τη βραδιά σας με ένα ποτό είναι το Mad Dog Sοcial Club. Διάσημο για τα κοκτέιλ του όπως και για τις τζαζ και μπλουζ βραδιές που διοργανώνει ενώ το Folk Club το οποίο λειτουργεί από το 1983, είναι πλέον ένας μουσικός θεσμός στο Τορίνο. Φιλοξενεί συχνά αναγνωρισμένους ντόπιους και ξένους καλλιτέχνες της μπλουζ, της τζαζ και της folk, όπως ο Αμερικανός πιανίστας Uri Craine.

2η μέρα

Σέ ένα πολύ σημαντικό μουσείο και ένα κτίριο με εκπληκτική θέα

Όσο και αν φαίνεται περίεργο, ίσως το σημαντικότερο μουσείο στο Τορίνο δεν έχει σχέση με τον ιταλικό πολιτισμό και την ιστορία της χώρας, τουλάχιστον άμεση. Το Αιγυπτιακό Μουσείο του Τορίνο άνοιξε για πρώτη φορά το 1824 και θεωρείται πως φιλοξενεί τη δεύτερη σημαντικότερή συλλογή του κόσμου με αιγυπτιακές αρχαιότητες μετά από εκείνη στο Κάιρο. Ανάμεσα στα πολλά highlight της συλλογής είναι ένα άγαλμα του Ραμσή του 2ου (από τα σημαντικότερα κομμάτια της αρχαίας αιγυπτιακής τέχνης) όπως και μια τεράστια συλλογή από πάπυρους. Επίσης υπάρχουν περίπου 500 αντικείμενα που βρέθηκαν στον τάφο του βασιλικού αρχιτέκτονα Kha και της συζύγου του Merit, ένας τάφος που χρονολογείται στο 1400 π.Χ. και ανακαλύφθηκε το 1906.

Σας προτείνουμε να επισκεφτείτε επίσης το Εθνικό Μουσείο Κινηματογράφου ακόμα και δεν σας ενδιαφέρει ιδιαίτερα το σινεμά. Ο λόγος είναι το κτίριο στην κορυφή του οποίου στεγάζεται. O πύργος Mole Antonelliana, o οποίος φτάνει σε ύψος 167 μέτρων και πήρε το όνομα του από τον αρχιτέκτονα Alessandro Antonelli ξεκίνησε να χτίζεται προκειμένου να φιλοξενήσει την συναγωγή της ισχυρής εβραϊκής κοινότητας που ζούσε στην -τότε- ιταλική πρωτεύουσα.

Όμως η σχέση μεταξύ Αntonelli και κοινότητας πέρασε από σαράντα κύματα. Ο αρχιτέκτονας προσέθετε ύψος στα σχέδια του για τον πύργο, το κόστος ανέβαινε και όταν με τη μεταφορά της πρωτεύουσας της χώρας στη Φλωρεντία η κοινότητα μίκρυνε σημαντικά, αποσύρθηκε από το φιλόδοξο κατασκευαστικό project, το οποίο κινδύνευε να μείνει ημιτελές.

Οι κάτοικοι απαίτησαν από την πόλη να ολοκληρώσει την κατασκευή. Η εβραϊκή κοινότητα αντάλλαξε το κτίριο με ένα οικόπεδο σε άλλο σημείο, όπου χτίστηκε γρήγορα μια συναγωγή, ενώ ο Αntonelli συνέχισε την κατασκευή του πύργου μέχρι τον θάνατό του, το 1888.

Τελικά το κτίριο ολοκληρώθηκε έναν χρόνο αργότερα και είναι ακόμα και σήμερα το ψηλότερο κτίριο από τούβλα στην Ευρώπη. Από την κορυφή του οπού βρίσκεται το μουσείο θα απολαύσετε εκπληκτική θέα ενώ διακρίνεται σχεδόν από όποιο σημείο της πόλης και να βρίσκεστε.

Στην αναγεννημένη «συνοικία της Fiat

Το απόγευμα αφήστε το κέντρο και επισκεφθείτε τη συνοικία Lingotto εκεί που βρισκόταν κάποτε ένα εργοστάσιο (και σήμερα τα κεντρικά γραφεία) μιας εταιρείας σύμβολο της πόλης και της Ιταλίας. Της Fiat. Στην κορυφή του πρώην εργοστασίου βρίσκεται η Pinacoteca Giovanni e Marella Agnelli ένας ιδιαίτερος προορισμός για τους φίλους της τέχνης σε σχέδια του Renzo Piano. Η πινακοθήκη έχει μια όχι πολύ μεγάλη αλλά όμορφη συλλογή από έργα που χρονολογούνται από τον 18ο έως τον 20ο αιώνα ανάμεσα τους πίνακες του Μοντιλιάνι, του Πικάσο και του Ματίς, ενώ φιλοξενεί και περιοδικές εκθέσεις μοντέρνας τέχνης.

Αφού απολαύσατε αυτά τα αριστουργήματα και την εκπληκτική θέα καιρός να αφιερώστε λίγο χρόνο σε μια άλλη ιταλική μορφή τέχνης. Το φαγητό. Το πρώτο κατάστημα της πλέον παγκοσμίου φήμης αλυσίδας των food megastore Eataly βρίσκεται και αυτό στο βιομηχανικό συγκρότημα της Fiat. Εδώ μπορείτε να ψωνίσετε και να πάρετε μαζί στην Ελλάδα μερικές τοπικές σπεσιαλιτέ, για παράδειγμα τα διάσημα κόκκινα κρασιά του Πιεμόντε ή τα τυριά της κοιλάδας Αόστα.

Αν σας ενδιαφέρουν περισσότερο τα αυτοκίνητα από τη ζωγραφική μία εναλλακτική επιλογή στο Lingoto είναι το Museo Nazionale dell’Automobile, αφιερωμένο στη μεγάλη αυτοκινητιστική κληρονομιά της πόλης. Πάνω από 200 αυθεντικά οχήματα από 80 μάρκες μας λένε την ιστορία της αυτοκίνησης. Ενώ το μουσείο εξερευνά επίσης το μέλλον τη βιομηχανίας και τις νέες τεχνολογίες με διαδραστικό τρόπο.

Passegiata, aperitivo, φαγητό, ποτό για το βράδυ

Μαζί με το aperitivo, η passagiata -η βόλτα αργά το απόγευμα ή νωρίς το βράδυ- είναι άλλη μια ιταλική παράδοση. Σας προτείνουμε να περπατήσετε στη δυτική πλευρά του ποταμού Po και μέσα από τα πάρκο Valentino. Κατά τη διάρκεια της βόλτας θα θαυμάσετε διάφορες βίλες και κατοικίες στις όχθες του ποταμού ενώ μέσα στο πάρκο θα δείτε το μαγευτικό Castello del Valentino, μία από τις βασιλικές κατοικίες του Οίκου της Σαβοΐας που έχει το καθεστώς του Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Αν ο καιρός είναι καλός θα βρείτε και μερικά σημεία για να απολαύσετε το aperitivo σας εντός του πάρκου.

Για το τελευταίο σας γεύμα στην πόλη σας προτείνουμε το Al Gatto Nero το οποίο προτιμάται από τους ντόπιους και τους ειδικούς εδώ και δεκαετίες. Βρίσκεται κάπως απομονωμένο σε έναν ήσυχο δρόμο όμως μοιάζει να το ξέρουν όλοι. Η κληρονομιά του εστιατορίου αποτυπώνεται στο πολυτελές αλλά και παραδοσιακό μενού. Aπό εκεί μπορείτε να κατευθυνθείτε στη γειτονική συνοικία San Salvario, η οποία -όπως συμβαίνει και σε άλλες πόλεις τις τελευταίες δεκαετίες- έχει μετατραπεί από κακόφημη γειτονιά με εγκληματικότητα σε κόμβο νυχτερινής διασκέδασης.

Πώς θα πάτε

Το Τορίνο απέχει 1 έως μιάμιση ώρα με το τρένο από το Μιλάνο το οποίο συνδέεται με απευθείας πτήσεις από την Αθήνα.


Ροή ειδήσεων

Advertisement