Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Το «εργαλείο» των δημοσκοπήσεων

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά: Οι δημοσκοπήσεις που έγιναν την προηγούμενη περίοδο, μέχρι και τις εκλογές της 21ης Μαΐου δεν έπεσαν έξω στα βασικά τους στοιχεία. Κατέγραψαν διαχρονικά την πρωτοκαθεδρία της ΝΔ, η οποία και επαληθεύτηκε. Και μπορεί μεν τα ποσοστά της ΝΔ που είδαμε στις δημοσκοπήσεις να μην έφτασαν στο ποσοστό που έβγαλε η κάλπη, αυτό όμως μπορεί εύκολα να δικαιολογηθεί.
Εκείνο που κυρίως δεν προέβλεψαν οι δημοσκοπικές εταιρείες – τουλάχιστον σύμφωνα με όσα μας είπαν και βλέπαμε – ήταν η εκλογική καθίζηση του ΣΥΡΙΖΑ. Και επ’ αυτού, είναι απολύτως λογικές οι απορίες.
Οι ίδιες οι εταιρείες φαίνεται να αποδίδουν το γεγονός στον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ και στις πιέσεις που ασκήθηκαν. Κάποιοι έκαναν λόγο για «bullying» στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στις εταιρείες δημοσκοπήσεων. Αυτό όμως, κατά την άποψή μας, δεν μπορεί να αποτελέσει δικαιολογία για ανθρώπους που είναι επαγγελματίες στο είδος τους. Επίσης, κάποιοι ανέφεραν ότι ρόλο έπαιξαν και κάποια μέσα ενημέρωσης που φοβούμενα τις αντιδράσεις, δεν ήθελαν να εμφανίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ με πολύ χαμηλά ποσοστά. Και αν κάτι τέτοιο ισχύει, τότε είναι βέβαιο πως και τα συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης πρέπει να επανεξετάσουν τον ρόλο και τη θέση τους, δεδομένου ότι ο ρόλος τους είναι να καταγράφουν και να μεταδίδουν τις εξελίξεις, ασχέτως με το ποιος θα «ευχαριστηθεί» ή θα «δυσαρεστηθεί».
Επίσης, είδαμε την ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύνδεσμός Εταιριών Δημοσκόπησης και Έρευνας Αγοράς (ΣΕΔΕΑ), όπου εμμέσως πλην σαφώς, εκπέμπονται αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ και των κομμάτων που αποδομούν το «εργαλείο» των δημοσκοπήσεων. Δεν θα διαφωνήσουμε. Όποιο κόμμα αντιλαμβάνεται ότι οι δημοσκοπήσεις αποτελούν εργαλείο που καταγράφει «εικόνες στιγμής», μπορεί να το αξιοποιήσει προς όφελός του. Όποιο κόμμα δεν το αντιλαμβάνεται, τότε… κακό του κεφαλιού του. Και πάλι όμως, νομίζουμε πως η ελληνική κοινωνία έχει την ωριμότητα να καταλαβαίνει τα πάντα. Γι’ αυτό και οι εταιρείες δημοσκοπήσεων, οφείλουν να κάνουν το καλύτερο δυνατό για να αναδεικνύουν την αληθινή εικόνα…

Ροή ειδήσεων

Advertisement