Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Παραμένει υπό κράτηση στη Γαλλία ο Νίκος Μπογονικολός

Δημοσιεύθηκε

στις

Μέσα στους επόμενους μήνες θα κριθεί το αν η Γαλλία θα εκδώσει στις ΗΠΑ τον Έλληνα επιχειρηματία Νίκο Μπογονικολό που κατηγορείται για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας.

Ο Νίκος Μπογονικολός κατηγορείται από το FBI και τον εισαγγελέα της Νέας Υόρκης κατηγορούν πως, ενώ φαινομενικά λειτουργούσε ως υπεργολάβος στον τομέα της άμυνας για το ΝΑΤΟ, στην πραγματικότητα έπαιζε διπλό παιχνίδι, βοηθώντας την πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας για την ανάπτυξη της επόμενης γενιάς εξοπλισμών.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό σημερινό δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας Le Figaro, τον Ιούνιο του 2021 μια εταιρεία του ομίλου Aratos, που ανήκει στον Μπογονικολό, προκρίθηκε στην τελική φάση του «NATO Innovation Challenge», έναν διαγωνισμό καινοτομίας του ΝΑΤΟ γιαδιαστημικές εφαρμογές στους τομείς της ασφάλειας και της άμυνας.

Το πρόβλημα έγκειται στο ότι ο Μπογονικολός είχε προσληφθεί το 2017 ως πράκτορας προμηθειών από μια ρωσική εταιρεία, τη Serniya, που κατά το FBI λειτουργούσε υπό την καθοδήγηση των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών.

Όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα, η αμερικάνικη δικαιοσύνη έχει προθεσμία να στείλει το αίτημα έκδοσής του Έλληνα επιχειρηματία μέχρι τις 9 Ιουλίου.

Ο Μπογονικολός συνελήφθη στο Παρίσι στις 9 Μαΐου, αρνείται τις κατηγορίες και έκτοτε παραμένει υπό κράτηση στη γαλλική πρωτεύουσα.


Ροή ειδήσεων

Advertisement