Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Χ. Γώγος «Η covid-19 αποβαίνει θανατηφόρα για τις ευπαθείς ομάδες-45-50 θάνατοι την εβδομάδα ασθενών με υποκείμενα νοσήματα

Published

on

Της Τέτας Γιαννάρου

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κήρυξε την λήξη της πανδημίας ως κατάσταση επείγουσας ανάγκης και ακολούθησε άρση των μέτρων και πλήρης χαλάρωση ακόμη και μερίδας ατόμων με υποκείμενα νοσήματα.

Αποτέλεσμα, τα στατιστικά στοιχεία να καταγράφουν 50 -55 θανάτους εβδομαδιαία, αλλά η τριετής κόπωση από τα σκληρά μέτρα φαίνεται πως αφήνει αδιάφορους τους πολίτες.

Στο πλαίσιο των καταγεγραμμένων στοιχείων των 50-55 διασωληνωμένων και αντίστοιχων θανάτων η «Γ» απηύθυνε ερωτήματα στον ομότιμο Καθηγητή Παθολογίας -Λοιμωξιολόγο Χαράλαμπο Γώγο.

Όσον αφορά τους θανάτους ο Καθηγητής Γώγος, εμφανίζεται καθησυχαστικός, διευκρινίζοντας ότι η πλειονότητα των θανάτων αφορά σε ευπαθείς ομάδες και εν πολλοίς η αιτία θανάτου είναι τα σοβαρά υποκείμενα νοσήματα των πασχόντων «Οι θάνατοι αμιγώς λόγω προσβολής από την νόσο covid-19 έχουν ελαχιστοποιηθεί. Έχουμε όντως 45-50 θανάτους την εβδομάδα και αντίστοιχο αριθμό διασωληνωμένων, αλλά οι συγκεκριμένοι αριθμοί αφορούν κατά κύριο λόγο ασθενείς με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα. Εν πολλοίς οι ασθενείς πεθαίνουν από τα υποκείμενα νοσήματα που έχουν και παράλληλα επειδή μολύνονται από κορωνοϊό μπορεί η covid-19 να επιβαρύνει το υπάρχον πρόβλημα υγείας τους. Είναι σημαντικό ότι οι πνευμονίες που ήταν η βασική αιτία θανάτου στην αρχή της πανδημίας είναι θεαματικά λιγότερες. Είναι γεγονός ότι ο κορονοϊός έχει πάρει ενδημική μορφή και δεν συνιστά αντιμετώπιση επείγουσας ανάγκης όπως η κατάσταση εφόδου επί πανδημίας. Προς τούτο ο ΠΟΥ κήρυξε την λήξη της πανδημίας ως κατάσταση επείγουσας ανάγκης »

Όσον αφορά αν υφίσταται λόγος άρσης του εφησυχασμού μας και λήψη ατομικών μέτρων πρόληψης, ο ίδιος απαντά: « Η Επιτροπή έχει δώσει οδηγίες και τις ίδιες θα επαναλάβω: η χρήση μάσκας σε χώρους νοσοκομείου θεωρείται σωστό και αναγκαίο μέτρο για όλους, οι πληθυσμιακές ομάδες που έχουν υποκείμενα νοσήματα και βρίσκονται σε πολυσύχναστο χώρο, καλό είναι να χρησιμοποιούν τη μάσκα γιατί αν μολυνθούν ενδέχεται να νοσήσουν σοβαρότερα. Τέλος τα μέτρα πρόνοιας σε κλειστούς πολυπληθείς χώρους είναι προφανές ότι διασφαλίζουν».

 

 

 

 

ΕΝΘΕΤΟ

Ροή ειδήσεων

Advertisement