Μαγειρική
Γεμιστά ρολά κοτόπουλου σε βάση από σπανάκι
Υλικά (για 4 άτομα)
6 μισά φιλέτα στήθος κοτόπουλου, ανοιγμένα από το χασάπη για γέμισμα
½ φλιτζάνι κρασί
1 φλιτζάνι νερό
Για τη γέμιση:
250γρ. συκωτάκια κοτόπουλου (χωρίς την καρδιά)
2 κουτ. σούπας κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 κουτ. γλυκού σκόρδο ψιλοκομμένο
½ κουτ. γλυκού κανέλα
½ κουτ. γλυκού κύμινο
½ κουτ. γλυκού κόλιανδρο τριμμένο
2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι πλιγούρι
2 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλου ζεστό
1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
½ φλιτζάνι κρασί λευκό
αλάτι, πιπέρι
Για τη βάση:
500γρ. σπανάκι σε φύλλα
300γρ. κατίκι Δομοκού
2 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
1 κουτ. γλυκού άνηθο ψιλοκομμένο
80γρ. βούτυρο
¼ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο (προαιρετικά)
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση:
Ανοίγετε τα φιλέτα του κοτόπουλου, τα αλατοπιπερώνετε και τα αφήνετε στην άκρη. Βουτάτε τα συκωτάκια σε νερό που βράζει και, μόλις αλλάξουν χρώμα, τα στραγγίζετε. Αφήνετε να κρυώσουν λίγο και τα ψιλοκόβετε. Σοτάρετε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο και προσθέτετε το σκόρδο, τα συκωτάκια, το κύμινο, τον κόλιανδρο, την κανέλα, αλάτι και πιπέρι. Σοτάρετε για άλλα 3 λεπτά και σβήνετε με το κρασί. Όταν εξατμιστεί, προσθέτετε το πλιγούρι και το μαϊντανό. Σοτάρετε για 1 λεπτό επιπλέον και προσθέτετε το ζεστό ζωμό κοτόπουλου. Αφήνετε να σιγοβράσει για 3 λεπτά και αποσύρετε. Τοποθετείτε ένα κομμάτι χαρτί κουζίνας πάνω από την κατσαρόλα και τη σκεπάζετε με το καπάκι. Αφήνετε για 10 λεπτά να απορροφηθούν τελείως τα υγρά και μοιράζετε τη γέμιση σε έξι μερίδες. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Παίρνετε ένα-ένα τα φιλέτα και τοποθετείτε μία μερίδα από τη γέμιση στο κέντρο. Τυλίγετε τα φιλέτα και τα δένετε με σπάγκο κουζίνας. Τοποθετείτε τα γεμισμένα φιλέτα σε λαδωμένο ταψί και τα περιχύνετε με ένα φλιτζάνι νερό ανακατεμένο με το κρασί. Τα σκεπάζετε και τα ψήνετε στο φούρνο για 45 λεπτά. Κατά διαστήματα τα περιχύνετε με το ζωμό του ταψιού. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο νερό κατά τη διάρκεια του ψησίματος.