Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2023
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Ορθολογική αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης-Προϋποθέσεις για τη συγχρηματοδότηση των έργων υποδομής των 50 εκατ. ευρώ

Δημοσιεύθηκε

στις

Προϋποθέσεις, θέτουν οι εγκατεστημένες επιχειρήσεις στις Βιομηχανικές Περιοχές, προκειμένου να συγχρηματοδοτήσουν τα έργα υποδομής που προγραμματίζονται από την διαχειρίστρια των Επιχειρηματικών Πάρκων ΕΤΒΑ-ΒΙΠΕ, στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης.

Τις προϋποθέσεις αυτές, δημοσιοποίησε την Τρίτη 30/5/2023 ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εγκατεστημένων Επιχειρήσεων σε ΒΙΠΕ (ΠΑΣΕΒΙΠΕ) ζητώντας όλες τις αναγκαίες διευκρινίσεις αναφορικά με τις δανειακές συμβάσεις που θα πρέπει να υπογραφούν.

Υπενθυμίζεται, ότι  τα εν λόγω έργα, αφορούν επενδυτικό πρόγραμμα αναβάθμισης των υποδομών σε 14 από τις ΒΙ.ΠΕ. που διαχειρίζεται  η ΕΤΒΑ-ΒΙΠΕ θα είναι ύψους 50 εκατ. ερώ όσον αφορά την διετία 2024-2025. Οι δαπάνες, αναμένεται ότι θα επιδοτηθούν  κατά το 50% από το Ταμείο Ανάκαμψης και κατά το υπόλοιπο 50%, από τις εγκαταστημένες επιχειρήσεις.

Οι διευκρινήσεις από την ΕΤΒΑ ζητούνται γραπτώς και αφορούν τόσο τους ακριβείς χρηματοδοτικούς όρους όσο καιν τις πηγές από τις οποίες η διαχειρίστρια θα αντλήσει τα κεφάλαια για τις επενδύσεις και, φυσικά, το  κόστος που αναλογεί από τις νέες επενδύσεις για κάθε επιχείρηση ξεχωριστά.

Ειδικότερα, προτείνει για κάθε ΒΙΠΕ, να προεπιλεγούν τα συγκεκριμένα έργα που προτείνονται,  να συζητηθούν με τους Συνδέσμους των επιχειρήσεων και να εκτιμηθεί το συνολικό τους κόστος  ανά ΒΙΠΕ.

Οι περίπου 2000 επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες στα Βιομηχανικά Πάρκα, θα συμμετάσχουν στις επενδυτικές δαπάνες καλύπτοντας μέσω κοινοχρήστων το 75%  του 50% του προτεινόμενου επενδυτικού προγράμματος με έναν ορίζοντα 20ετίας.

Ο ΠΑΣΕΒΙΠΕ ζητά από την ΕΤΒΑ-ΒΙΠΕ να διευκρινίσει και τα κριτήρια επιλογής των επιμέρους τραπεζών, επιτόκια και εξασφαλίσεις. Για τα 25 εκ. ευρώ που αναμένεται ότι θα επιδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, ο ΠΑΣΕΒΙΠΕ ζητά να γίνει ξεκάθαρο, αν αυτά αποτελούν  καθαρή επιδότηση, ή , επιπλέον δάνειο.

Προτείνεται επίσης να αποσταλεί ξεχωριστά σε κάθε επιχείρηση, το κόστος που της αναλογεί από τις νέες επενδύσεις, δεδομένου ότι οι μηνιαίοι τόκοι και οι  λοιπές επιβαρύνσεις  για ένα διάστημα της τάξης των 20 ετών, ενδέχεται να επιβαρύνουν  σημαντικά την τελική δαπάνη της απόσβεσης.

«Είναι σημαντικό να διευκρινιστεί, τι ποσοστό κατά αναλογία στην αποπληρωμή των επενδύσεων αυτών αφορά τους κοινόχρηστους χώρους και πώς θα διανεμηθεί αυτή ανά ιδιοκτησία γης» επισημαίνει ο ΠΑΣΕΒΙΠΕ και ρωτά ακόμη «ποιος θα επωμιστεί το κόστος για τις επιχειρήσεις που δεν μπορούν να ανταποκριθούν;»

\Η ΕΤΒΑ-ΒΙΠΕ έχει ήδη ανακοινώσει ότι αναλαμβάνει να καλύψει το 50% των αναγκαίων συγχρηματοδοτήσεων εμπροσθοβαρώς, με 25% ίδια κεφάλαια και 25% δανεισμό.

Ο ΠΑΣΕΒΙΠΕ ζητά τέλος να διευκρινιστεί, αν «στο πλαίσιο της νέας δανειακής σύμβασης που η ΕΤΒΑ-ΒΙΠΕ θα συνάψει για τις νέες επενδύσεις, η κάθε επιχείρηση θα ευθύνεται αποκλειστικά και μόνον για το κόστος που της αναλογεί ή θα επωμίζεται και το κόστος για τις επιχειρήσεις που αδυνατούν να πληρώσουν;»

 

Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement