Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2023
Connect with us

Οικονομία

Ρεύμα: Σε ισχύ από σήμερα οι νέες χρεώσεις – Οι επιδοτήσεις του Ιουνίου

Δημοσιεύθηκε

στις

Οι μειωμένες χρεώσεις και οι κρατικές επιδοτήσεις ρίχνουν έως και 30% τις τιμές του ρεύματος στους λογαριασμούς ρεύματος του Ιουνίου, για τους οικιακούς καταναλωτές.

Συγκεκριμένα, βάσει των επιδοτήσεων στα τιμολόγια του Ιουνίου, η τελική τιμή για τους οικιακούς καταναλωτές διαμορφώνεται στα 14 σεντς ανά κιλοβατώρα, κατά μέσο όρο.

Το εύρος των τελικών χρεώσεων είναι από 0,0840 ευρώ/kWh μέχρι και 0,19 ευρώ/kWh, συμπεριλαμβανομένων και των τιμών με έκπτωση συνέπειας, ενώ οι περισσότεροι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας κινούνται στην περιοχή των 0,11 με 0,14 ευρώ/kWh.

Πώς υπολογίζονται οι επιδοτήσεις:

«Μαξιλαράκι» για τις τσέπες των οικιακών καταναλωτών είναι οι κρατικές επιδοτήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια,οι οποίες αφορούν σε όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας και συνυπολογίζονται χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου.

Συγκεκριμένα, οι επιδοτήσεις για τον Ιούνιο διαμορφώνονται ως εξής:

 

  • Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 kWh, η επιδότηση θα είναι 15 ευρώ/MWh και αφορά στο 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.
  • Την ίδια επιδότηση θα λάβουν και όσοι έχουν μηνιαία κατανάλωση πάνω από 500 kWh, υπό την προϋπόθεση ότι θα μειώσουν κατά 15% τη μέση ημερήσια κατανάλωση ενέργειας σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή.

Οι τιμές των παρόχων

ΔΕΗ: Η χρέωση διαμορφώθηκε στα 0,155 ευρώ/kWh και με την επιδότηση η τιμή διαμορφώνεται στα 0,14 ευρώ/kWh για κατανάλωση έως έως 500 kWh.

Elpedison: Στο πρόγραμμα «Συνέπεια» προβλέπεται χρέωση 0.1777 ευρώ/kWh (μετά την έκπτωση συνέπειας) για τον Ιούνιο, ανεξαρτήτως κατανάλωσης, ενώ η τιμή μετά την επιδότηση είναι 0,1627 ευρώ/kWh.

Protergia: Ανακοίνωσε χρέωση 0,1265 ευρώ/kWh ανεξαρτήτως κατανάλωσης, ενώ η τελική τιμή Ιουνίου μετά την επιδότηση είναι 0,11150 ευρώ/kWh ανεξαρτήτως κατανάλωσης.

ΗΡΩΝ: 0,1432 ευρώ/kWh με έκπτωση συνέπειας, στο πρόγραμμα Generous Home και 0,1282 ευρώ/kWh με έκπτωση συνέπειας η τιμή μετά την επιδότηση.

Watt & Volt: Θα ισχύει χρέωση 0,19435 ευρώ/kWh ανεξαρτήτως κατανάλωσης, ενώ η τελική τιμή του Ιουνίου θα είναι 0,17935 ευρώ/kWh με την επιδότηση.

ΖeniΘ: Η χρέωση διαμορφώνεται στα 0,1690 ευρώ/kWh ανεξαρτήτως κατανάλωσης στο πρόγραμμα Power Home Basic και η τελική τιμή Ιουνίου στα 0,1540 ευρώ/kWh.

NRG: Η χρέωση για τον Ιούνιο ανέρχεται σε 0,165 ευρώ/kWh ανεξαρτήτως κατανάλωσης στο πρόγραμμα Prime, με την τελική τιμή στα 0,150 ευρώ/kWh με την επιδότηση.

Αέριο Αττικής: Η χρέωση είναι 0,105 ευρώ/kWh με έκπτωση συνέπειας στο φυσικό αέριο για ιδιώτες στο πρόγραμμα Οικιακό ΜΑΧΙ Free + και για τον Ιούνιο η τελική τιμή διαμορφώνεται στα 0,09 ευρώ/kWh ανεξαρτήτως κατανάλωσης, με την επιδότηση.

ΕΛΙΝ: Ανακοίνωσε χρέωση 0,125 ευρώ/kWh ανεξαρτήτως κατανάλωσης τον Ιούνιο στο πρόγραμμα οικιακής παροχής Power On! Home Comfort και τελική τιμή στα 0,125 ευρώ/kWh.

Volterra: Για τον Ιούνιο, θα ισχύει χρέωση 0,1198 λεπτά/kWh, στα κυμαινόμενα τμολόγια για το σπίτι, προ της επιδότησης, ενώ το πάγιο ανέρχεται σε 4,5 ευρώ. Σημειώνεται πως η τελική τιμή μετά την επιδότηση ανέρχεται σε 0,10480 για την κατανάλωση έως τις 500 KWh.

Volton: Ανακοίνωσε τιμή στα 0,0990 ευρώ/kWh με έκπτωση συνέπειας στο Volton Energy Control, με την τελική τιμή με την επιδότηση να διαμορφώνεται στα 0,0840 ευρώ/kWh.

Εργαλείο Σύγκρισης Τιμών

Τη δυνατότητα σύγκρισης τιμών μεταξύ των προσφερόμενων τιμολογίου ηλεκτρικής ενέργειας προσφέρει η διαδικτυακή εφαρμογή «Energy Cost» της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ). Με αυτό τον τρόπο οι καταναλωτές μπορούν να αναζητήσουν, να συγκρίνουν και να ενημερώνονται για τις τιμές που ισχύουν στην αγορά και να βρουν τον οικονομικότερο προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας για οικιακή ή επαγγελματική χρήση.

Δείτε εδώ το «Εργαλείο Σύγκρισης Τιμών» της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ).

CNN.gr

Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement