Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
Connect with us

Lifestyle

Πέθανε η Νόνικα Γαληνέα

Δημοσιεύθηκε

στις

Την τελευταία της πνοή σε ηλικία 84 ετών άφησε η Νόνικα Γαληνέα, λίγες ημέρες πριν γιορτάσει τα γενέθλιά της.
Τη δυσάρεστη είδηση έκανε γνωστή η κοσμικογράφος Χριστίνα Πολίτη μέσα από το Instagram της.

«Αντίο αγαπημένη Nόνικα. Ήσουν πραγματικά one of a kind» έγραψε σημειώνοντας ότι η Νόνικα Γαληνέα ήταν ένας θρύλος.

ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Παιδιά: Αριέτα Μουτούση (ηθοποιός) Αμαλία Μουτούση (ηθοποιός) Αλέξια Μουτούση. Γονείς: Πέτρος Γαληνέας, Dorette Καραϊωσηφόγλου. Εκπαίδευση: Τελειόφοιτος Αγγλικής Σχολής. Σπουδές στη Φλωρεντία, στο Παρίσι και την Ελβετία. Απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Λονδίνου και του Θεάτρου Τέχνης, στην Αθήνα.
Καριέρα: Η σταδιοδρομία της ξεκινάει με το Θέατρο Τέχνης. Συνεργάζεται με τον Κάρολο Κουν, την Κατίνα Παξινού, τον Δημήτρη Χορν, την Άννα Συνοδινού, τον Αλέξη Μινωτή, τον Δημήτρη Μυράτ κ.α. Από το 1969, έζησε και συνεργάστηκε με τον Αλέκο Αλεξανδράκη. Μαζί, δημιούργησαν δύο θεατρικές σκηνές, το Θέατρο Ιλίσια και το Στούντιο Ιλίσια. Στη συνέχεια, συνεργάστηκε με το Εθνικό θέατρο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και το Αμφιθέατρο. Επίσης, έκανε πολλές συνεργασίες με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και παραστάσεις στη Μεγάλη και στη Μικρή Επίδαυρο, καθώς και στο Covent Garden, στο Λονδίνο. Έχει συνεργαστεί με αναγνωρισμένους καλλιτέχνες όπως ο Μίνως Βολανάκης, ο Γιάννης Κόκκος, ο Σπύρος Ευαγγελάτος, ο Μιχάλης Κακογιάννης, ο Ανδρέας Βουτσινάς, ο Stuart Burge, ο Διονύσης Φωτόπουλος, η Θεώνη Aldredge, ο Νίκος Πετρόπουλος κ.α. Κατά τη διάρκεια όλων αυτών των ετών, ένα μεγάλο διάστημα του χρόνου της, ζει στο Λονδίνο. Έχει μεταφράσει δεκαεπτά θεατρικά έργα, πολλά εκ των οποίων έχουν δημοσιευτεί. Έχει εκδώσει την αυτοβιογραφία της: «Η ζωή μου» εκδόσεις Λιβάνη 2005, «Επέστρεφε» εκδόσεις Ιανός, 2007.
Διακρίσεις: Το 2006, βραβεύτηκε με το έπαθλο Κυβέλη, για την προσφορά της στο ελληνικό θέατρο. Διακρίθηκε επίσης για την προσφορά της στο θέατρο με το βραβείο Νίκος Κούρκουλος το 2017.
Το 2013, συμπληρώνει πενήντα χρόνια στο θέατρο.

Πηγή: Hubner’s Who is Who, έκδοση 2006


Ροή ειδήσεων

Advertisement