Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
Connect with us

Διεθνή

Ορκίστηκε νέος πρόεδρος ο Ερντογάν κι έγινε ο ηγέτης της Τουρκίας με την πιο μακρά θητεία

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Ταγίπ Ερντογάν ορκίστηκε πρόεδρος της Τουρκίας το μεσημέρι του Σαββάτου για μία νέα θητεία πενταετούς διάρκειας, η οποία παρατείνει την περίοδο διακυβέρνησής του σε μία τρίτη δεκατία.

«Εγώ, ως πρόεδρος, ορκίζομαι στην τιμή και την ακεραιότητά μου ενώπιον του μεγάλου τουρκικού έθνους και της ιστορίας να διαφυλάσσω την ύπαρξη και την ανεξαρτησία του κράτους … να υπακούω στο σύνταγμα, στους νόμους, στη δημοκρατία, στις αρχές και τις μεταρρυθμίσεις του Ατατούρκ και στις αρχές της κοσμικής δημοκρατίας», δήλωσε ο Ερντογάν στη διάρκεια της τελετής της ορκωμοσίας που διεξήχθη στο κοινοβούλιο στην Άγκυρα και μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση.

Ηγέτης της Τουρκίας με την πιο μακρά θητεία, ο Ερντογάν κέρδισε το 52,2% των ψήφων στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθη στις 28 Μαΐου.

Περιμένοντας τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης

Μεγάλη κουβέντα έχει ξεκινήσει για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, με πληροφορίες που μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης, να αναφέρουν ότι αναμένεται να μείνουν εκτός τα «πρωτοκλασάτα στελέχη» Μεβλούτ Τσαβούσογλου Χουλουσί Ακάρ και Σουλεϊμάν Σοιλού.

Αντίθετα, επικρατέστεροι για σημαντικές θέσεις είναι οι εξής:

-Χακάν Φιντάν (ο διοικητής μυστικών υπηρεσιών) για υπουργός Εσωτερικών,

-Γιασάρ Γκιουλέρ (ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων) για το υπουργείο Άμυνας

Ο μέχρι πρότινος εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, φαίνεται ότι αναλαμβάνει την θέση του Φιντάν, ως διοικητής των μυστικών υπηρεσιών.


Ροή ειδήσεων

Advertisement