Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
Connect with us

Πολιτισμός

Αυτά είναι τα 20 καλύτερα παιδικά βιβλία όλων των εποχών!

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε μια εποχή όπου επιτροπές και βιβλιοθήκες σε αμερικανικά σχολεία απαγορεύουν και αποσύρουν βιβλία, ενώ στο όνομα της πολιτικής ορθότητας γίνονται παρεμβάσεις στις επανεκδόσεις έργων συγγραφέων όπως ο Ρόαλντ Νταλ, το BBC Culture αποφάσισε για τη φετινή μεγάλη του δημοσκόπηση να εστιάσει στο παιδικό βιβλίο.

Κάλεσε 177 ειδικούς – συγγραφείςκριτικούςεκδότες – από 56 χώρες να ψηφίσουν τα 10 καλύτερα κατά τη γνώμη τους παιδικά βιβλία.

Συγκεντρώθηκαν 1.050 διαφορετικοί τίτλοι, από τους οποίους προέκυψε μία λίστα με τα 100 σημαντικότερα παιδικά βιβλία όλων των εποχών.

Στη συνέχεια σας παρουσιάζουμε τα πρώτα 20 βιβλία της λίστας, που περιλαμβάνουν τίτλους από το 1837 μέχρι το 2006. Αξίζει να σημειωθεί ότι σχεδόν όλα έχουν μεταφερθεί στον κινηματογράφο ή την τηλεόραση.

1. «Η Χώρα των Τεράτων» (Where the Wild Things Are, 1963) του Μορίς Σέντακ. Όταν ο Μαξ φοράει τη στολή του λύκου κι αρχίζει τις σκανταλιές, η μητέρα του τον αποκαλεί «τέρας!» και τον στέλνει στο δωμάτιο του. Τότε ο Μαξ θυμωμένος θα ξεκινήσει ένα ταξίδι για μια φανταστική χώρα που κατοικείται από τέρατα, τα οποία θα τον ανακηρύξουν βασιλιά τους.

Ο Μορίς Σέντακ με το διάσημο βιβλίο του «Η Χώρα των Τεράτων»EPA/FRANK ARMSTRONG / ROSENBACH MUSEUM AND LIBRARY

2. «Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων» (Alice’s Adventures in Wonderland, 1865) του Λούις Κάρολ. Ένα ζεστό καλοκαιρινό απόγευμα η Αλίκη κάθεται στον κήπο, όταν ξαφνικά ένα Άσπρο Κουνέλι, που φοράει σακάκι και κοιτάει το ρολόι του, περνάει από δίπλα της τρέχοντας. Η Αλίκη αποφασίζει να το ακολουθήσει. Όταν, όμως, μπαίνει μαζί του στην κουνελότρυπα βρίσκεται ξαφνικά στη Χώρα των Θαυμάτων.

3. «Πίπη Φακιδομύτη» (Pippi Longstocking, 1945) της Άστριντ Λίντγκρεν. Η Πίπη Φακιδομύτη είναι εννέα ετών, ζει στη Βίλα Βιλεκούλα μαζί με ένα άλογο, έναν πίθηκο και μια μεγάλη βαλίτσα γεμάτη με χρυσά νομίσματα, και περνάει τη μέρα της σκαρώνοντας σκανταλιές.

4. «Ο Μικρός Πρίγκιπας» (The Little Prince, 1943) του Αντουάν ντε Σεντ-Εξιπερί. Ένα πιλότος αναγκάζεται να προσγειωθεί στην έρημο της Σαχάρας όταν το αεροπλάνο του παθαίνει βλάβη. Εκεί συναντάει τον μικρό πρίγκιπα, ένα χρυσαφένιο παιδί, φερμένο από έναν άγνωστο πλανήτη, μεγάλο όσο ένα σπίτι.

5. «Χόμπιτ» (The Hobbit, 1937) του Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν. Το χόμπιτ Μπίλμπο Μπάγκινς ακολουθεί το μάγο Γκάνταλφ και δεκατρείς νάνους στην προσπάθειά τους να ανακτήσουν τον κλεμμένο θησαυρό των νάνων από τον τρομερό δράκο Σμογκ.

6. «Το Αστέρι του Βορρά» (Northern Lights, 1995) του Φίλιπ Πούλμαν. Η Λύρα και το δαιμόνιό της ζουν ελεύθερα και ανέμελα ανάμεσα στους λογίους του Κολεγίου Τζόρνταν, στην Οξφόρδη. Αλλά η μοίρα που έχει γραφτεί για εκείνη από τότε που γεννήθηκε την οδηγεί σ’ ένα επικίνδυνο ταξίδι στον παγωμένο Βορρά, σε αναζήτηση ενός φίλου που έχει απαχθεί.

7. «Το Λιοντάρι, η Μάγισσα και η Ντουλάπα» (The Lion, the Witch and the Wardrobe, 1950) του Κλάιβ Στέιπλς Λιούις. Τέσσερις φίλοι έτοιμοι για περιπέτειες περνάνε μέσα από την πόρτα μιας ντουλάπας στη φανταστική χώρα της Νάρνια, σκλαβωμένης από τις δυνάμεις της Λευκής Μάγισσας.

8. «Γουίνι το αρκουδάκι» (Winnie-the-Pooh, 1926) των Α. Α. Μίλν και Ε.Χ. Σέπαρντ. Ο Γουίνι είναι ένα αφελές αλλά πολύ φιλικό και συμπονετικό αρκουδάκι που ζει στο Δάσος των Γαλάζιων Ονείρων μαζί με τους φίλους του, το Γουρουνάκι, τον Λαγό, την Κουκουβάγια, τον Τίγρη κ.ά.

9. «Σάρλοτ η Αραχνούλα» (Charlotte’s Web, 1952) των Ε. Μπ. Γουάιτ και Γκαρθ Γουίλιαμς. Είναι η ιστορία ενός μικρού κοριτσιού, της Φερν, που αγαπούσε ένα γουρουνάκι, τον Γουίλμπορ. Είναι, επίσης, η ιστορία της αράχνης Σάρλοτ, της πολυαγαπημένης του φίλης. Με τη βοήθεια του Τέμπλετον του ποντικού, η Σάρλοτ θα προσπαθήσει να σώσει τη ζωή του Γουίλμπορ.

10. «Ματίλντα» (Matilda, 1988) των Ρόαλντ Νταλ και Κουέντιν Μπλέικ. Η μικρή Ματίλντα είναι πανέξυπνη κόρη δύο ηλίθιων γονέων. Ζει μια μίζερη ζωή μέχρι που ανακαλύπτει ότι διαθέτει τηλεκινητικές ικανότητες που θα της επιτρέψουν να αντιμετωπίσει κατάλληλα την σατανική διευθύντρια του σχολείου στο οποίο τη στέλνουν οι γονείς της.

11. «Η Άννα των Αγρών» (Anne of Green Gables, 1908) της Λ. Μ. Μοντγκόμερι. Η Άννα ένα ορφανό κορίτσι έντεκα χρόνων, υιοθετείται από τον Μάθιου Κάθμπερτ και την αδελφή του Μάριλα για να τους βοηθά στις δουλειές του σπιτιού.

12. «Παραμύθια» (Fairy Tales, 1837) του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Συλλογή με πασίγνωστες σήμερα ιστορίες όπως «Η Μικρή Γοργόνα», «Τα Καινούργια Ρούχα του Αυτοκράτορα», «Η Τοσοδούλα» κ.ά.

13. «Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος» (Harry Potter and the Philosopher’s Stone, 1997) της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ. Ο Χάρι Πότερ είναι ένα αξιαγάπητο μικρό αγόρι που μένει ορφανό και αναγκάζεται να μείνει με το θείο, τη θεία του και τον κακομαθημένο ξάδελφό του. Μια μέρα λαμβάνει μια επιστολή, με την οποία τον καλούν να παρουσιαστεί στη Σχολή Χόγκουαρτς, ένα σχολείο για μάγους και μάγισσες.

Τα βιβλία της σειράς «Χάρι Πότερ» εξακολουθούν να έχουν φανατικούς αναγνώστες σε όλο τον κόσμοEPA/MIKE ALQUINTO

14. «Μια Κάμπια Πολύ Πεινασμένη» (The Very Hungry Caterpillar, 1969) του Έρικ Καρλ. Η ιστορία της μικρής πεινασμένης κάμπιας που μεγαλώνει τρώγοντας… λίγο απ’ όλα! Χορτάτη πια, φτιάχνει το κουκούλι της κι αποκοιμιέται. Θα βγει δυο βδομάδες μετά, μεταμορφωμένη σε μια πανέμορφη πεταλούδα.

15. «The Dark is Rising» (1973) της Σούζαν Κούπερ. Στα 11α γενέθλιά του ο Γουίλ Στάντον να μαθαίνει στα 11α γενέθλιά του ότι είναι ο τελευταίος των Παλαιών, μιας αρχαίας γενιάς μάγων και πολεμιστών του Φωτός, απέναντι στις δυνάμεις του Σκότους.

16. «Η Άφιξη» (The Arrival, 2006) του Σον Ταν. Graphic novel χωρίς λόγια, όπου ένας άνδρας δίνει στη γυναίκα και στην κόρη του ένα τελευταίο φιλί, επιβιβάζεται σε ένα ατμόπλοιο και διασχίζει τον ωκεανό, αφήνοντας την πατρίδα του για να χτίσει ένα καλύτερο μέλλον για την οικογένειά του.

17. «Μικρές Κυρίες» (Little Women, 1868) της Λουίζα Μέι Άλκοτ. Η ιστορία των τεσσάρων αδελφών Μαρτς. Η Μεγκ, η Τζο, η Μπεθ και η Έιμι, τόσο διαφορετικές και τόσο αγαπημένες μεταξύ τους, μεγαλώνουν μαθαίνοντας να αντιστέκονται στις δυσκολίες, να νικούν τα λάθη και τα ελαττώματά τους, να χαίρονται ό,τι τους προσφέρει η ζωή.

Δύο από τα εικονιζόμενα βιβλία του Ρόαλντ Νταλ, τα «Ματίλντα» και «Ο Τσάρλι και το Εργοστάσιο Σοκολάτας» βρίσκονται στην πρώτη 20άδα της λίσταςAP PΗΟΤΟ/ANDREW BURTON

18. «Ο Τσάρλι και το Εργοστάσιο Σοκολάτας» (Charlie and the Chocolate Factory, 1964) του Ρόαλντ Νταλ. Πέντε παιδιά – ανάμεσά τους και ο Τσάρλι – κέρδισαν μία πρόσκληση να επισκεφθούν στο εργοστάσιο σοκολάτας του κυρίου Γουόνκα. Τι συμβαίνει, όμως, όταν συναντούν το διάσημο κύριο Γουόνκα, τους παράξενους βοηθούς του;

19. «Χάιντι» (Heidi, 1880) της Γιοχάνα Σπίρι. Η Χάιντι, ένα πεντάχρονο ορφανό κοριτσάκι, έρχεται να μείνει μαζί με τον παράξενο παππού της, σε μια καλύβα ψηλά στα βουνά, στις Aλπεις. Η αθωότητα και η καλοσύνη της αλλάζουν όχι μόνο τον σκυθρωπό παππού, αλλά και όλους εκείνους που τη γνωρίζουν.

20. «Καληνύχτα Φεγγάρι» (Goodnight Moon, 1947) της Μάργκαρετ Γουάις Μπράουν. Ένα από τα πιο αγαπημένα και αγαπητά βιβλία καληνύχτας για μικρά παιδιά, όλων των εποχών.

• Δείτε ολόκληρη τη λίστα με τα 100 καλύτερα παιδικά βιβλία στο BBC Culture

Περισσότερα


Ροή ειδήσεων

Advertisement