Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Μπλόκαρε» η κτηματαγορά-Δυσεύρετα τα ακίνητα που πληρούν τους όρους για το πρόγραμμα «Σπίτι μου»

2.000 αιτήσεις σε αναμονή σε πόλεις της Δυτικής Ελλάδας

Published

on

Αδυναμία ανεύρεσης κατοικιών που πληρούν τα κριτήρια του συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος επιδοτούμενων στεγαστικών δανείων για νέους 25 – 39 ετών «Σπίτι Μου», διαπιστώνουν οι τράπεζες δύο μήνες μετά το άνοιγμα της πλατφόρμας των αιτήσεων.

Μέχρι στιγμής οι αιτήσεις στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας έχουν πλησιάσει τις 2.200 από τις οποίες έχει ικανοποιηθεί μόνο η 1 στις 10!
Πάνω από 100 δικαιούχοι δανείων σε όλη τη Δυτική Ελλάδα, αν και έχουν λάβει την προέγκριση της τράπεζας αναζητούν ακίνητο και δεν βρίσκουν ενώ από τις 2.000 εκκρεμότητες -προς το παρόν- μπορεί να καλυφθεί μόνο ένα 10% ακόμη, μέχρι να εξαντληθεί ο αρχικός προϋπολογισμός της ΔΥΠΑ που ήταν τα 500 εκατ. ευρώ για όλη τη χώρα.
Σύμφωνα με στέλεχος Μεσιτικού Γραφείου της Πάτρας, η δυσκολία εξασφάλισης διαθέσιμου ακινήτου έγκειται κυρίως στο γεγονός ότι έχουν μπει αυστηροί όροι επιλογής σύμφωνα με τους οποίους το… υποψήφιο ακίνητο θα πρέπει να έχει εμπορική αξία έως 200.000 ευρώ, στο συμβόλαιο αγοράς του, θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 15 ετών σε παλαιότητα ενώ πρέπει να βρίσκεται εντός οικιστική περιοχής και στην ίδια Περιφερειακή Ενότητα με τον τόπο εργασίας.

Παράγοντες της αγοράς ακινήτων στην Πάτρα παραδέχονται πάντως ότι το πρόγραμμα «Σπίτι μου» έχει ήδη δώσει πάντως μεγάλη τονωτική ένεση στην αγορά. Αυτό διότι πολλοί ιδιόκτητες αποδεσμεύουν τα ακίνητά τους προκειμένου να περάσουν ως 1η κατοικία σε νέα ζευγάρια μέσα από το πρόγραμμα «Σπίτι μου». Σημαντική κινητικότητα υπάρχει και στα Μεσιτικά Γραφεία να πολλά ζευγάρια να βρίσκονται πλέον σε αναζήτηση κατοικίας, καθώς τα ακίνητα που είχαν μισθώσει δεσμεύονται μέσω του προγράμματος της ΔΥΠΕ και σε νέες αγοραπωλησίες.
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, το πρόγραμμα αυτό θα πρέπει να ενισχυθεί με νέες πιστώσεις, για να υπάρξει διαρκής και ουσιαστική αναθέρμανση στην αγορά ακινήτων.
Πληροφορίες μέσα από τα πιστωτικά ιδρύματα της περιοχής μεταδίνουν ότι, αμέσως μετά τις εκλογές της 25/6/2023, η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει είναι αρκετά πιθανό να προχωρήσει στην αύξηση των κονδυλίων ή/και την τροποποίηση όρων της δράσης με στόχο την κάλυψη των αναγκών της συγκεκριμένης αγοράς. Γι αυτό και συντείνεται υπομονή και αναμονή από τα νέα ζευγάρια που αναζητούν εναγωνίως ακίνητο για να μπορέσουν να εκμεταλλευτών το πρόγραμμα.

Σπεύδουν δημόσιοι υπάλληλοι

Το μέσο ποσό των αιτήσεων για νέα δάνεια, μέσα από το πρόγραμμα «Σπίτι μου» διαμορφώνεται σήμερα στη ζώνη των 125.000 ευρώ. Σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Τράπεζας, το ποσοστό εγκρισιμότητας των αιτήσεων νέων ζευγαριών (με την προϋπόθεση βέβαια ότι στην πορεία θα βρεθεί και το ακίνητο που θα στεγάσει τα όνειρά τους για ιδιόκτητη 1η κατοικία) φτάνει έως και το 60%.
Η πλειονότητα των αιτούντων είναι έγγαμοι, σε ποσοστό 60%, ενώ μόλις το 10% αφορά τρίτεκνες ή πολύτεκνες οικογένειες. Το 84% των αιτημάτων προέρχονται από μισθωτούς και το 13% από ελεύθερους επαγγελματίες. Όσον αφορά στους μισθωτούς, μεγάλες συγκεντρώσεις καταγράφονται από δημοσίους υπαλλήλους κυρίως στα Σώματα Ασφαλείας (16%) αλλά και την Εκπαίδευση (10%).
Τι προσφέρει η δράση
Η δράση «Σπίτι μου», που συγχρηματοδοτείται από τη ΔΥΠΑ, προσφέρει άτοκα ή με 75% επιδότηση στο επιτόκιο στεγαστικά δάνεια, προς νέους ηλικίας 25 – 39 ετών, για την απόκτηση πρώτης κατοικίας. Απευθύνεται σε άγαμους, έγγαμους, πρόσωπα που συνδέονται με σύμφωνο συμβίωσης ή μονογονείς. Στην περίπτωση δε των ζευγαριών, αρκεί μόνο το 1 άτομο να πληροί το ηλικιακό κριτήριο. Το 75% του δανείου προέρχεται από κρατικά κεφάλαια και είναι άτοκο και το υπόλοιπο από τις τράπεζες, με κυμαινόμενο επιτόκιο ίσο με το euribor 1 ή 3 μηνών πλέον περιθωρίου από 2%.
Με τον τρόπο αυτό παρέχεται ουσιαστικά έκπτωση 75% στους τόκους της χορήγησης, ενώ εάν ο δικαιούχος έχει ή αποκτήσει τρία τουλάχιστον παιδιά εξασφαλίζει την πλήρη κάλυψή τους από τη ΔΥΠΑ. Επιπλέον, τα δάνεια του προγράμματος απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής εισφοράς του Ν.128/75 μαζί με τη δόση κάθε μήνα, που σήμερα ανέρχεται σε ποσοστό 0,12%. Ως προ το ακίνητο, είναι υποχρεωτικό να χρησιμοποιηθεί ως 1η κατοικία.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement