Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
Connect with us

Πολιτισμός

Έρχεται η «Ολεάννα»-Στις 10 και 11 Ιουνίου στο θέατρο «Απόλλων»

Δημοσιεύθηκε

στις

«Εκείνος λέει, ότι ήταν απλώς ένα μάθημα. Εκείνη, σεξουαλική παρενόχληση.
Όποιον και να πιστέψετε, θα κάνετε λάθος» David Mamet

Ένα από τα πιο προκλητικά κείμενα της σύγχρονης δραματουργίας που γράφτηκε ένα χρόνο μετά την πρώτη δίκη στις ΗΠΑ για σεξουαλική παρενόχληση και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Μάιο του 1992 στο Καίμπριτζ της Μασαχουσέτης με τον θίασο Back Bay Theater, η Oleanna, ανεβαίνει στις 10 και 11 Ιουνίου στο θέατρο «Απόλλων» σε σκηνοθεσία Φίλιππου Σοφιανού, σε συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας.
ΤΟ ΕΡΓΟ
Ο David Mamet, ένας από τους διασημότερους συγγραφείς, σεναριογράφους και σκηνοθέτες, είναι γνωστός για την ακριβή χρήση της αμερικανικής γλώσσας αλλά και το ενδιαφέρον του για τη σχέσης που διαμορφώνεται μεταξύ γλώσσας και συμπεριφοράς.
Οι ήρωες του έργου, ένας καθηγητής πανεπιστημίου και μια νεαρή φοιτήτρια, εμπλέκονται σ’ ένα παιχνίδι βαθιάς αντιπαράθεσης που καθιστά αδύνατη την όποια επικοινωνία μεταξύ τους, με το αίσθημα για εξουσία και ασφάλεια να κυριαρχεί πάνω απ’ όλα. Ένα λεκτικό παιγνίδι εξουσίας θα ξεκινήσει με αφορμή την αναβαθμολόγηση του γραπτού της φοιτήτριας Κάρολ και τις παρερμηνείες που θα προκαλέσει η πρόταση του καθηγητή της Τζον, για ιδιαίτερες συναντήσεις έξω από το πλαίσιο κανόνων του φαινομενικά δημοκρατικού πανεπιστημίου. Ο καθηγητής απαξιώνει τη φοιτήτρια του, αμφισβητώντας τα εργαλεία που παρέχει η εκπαίδευση και εκείνη αμφισβητώντας τα προνόμια του θα τον καταγγείλει για παρενόχληση.
Είναι ένα δυνατό κείμενο για την πολιτική ορθότητα που διερευνά τη σχέση γλώσσας και συμπεριφοράς και επιχειρεί να διεισδύσει στα άδυτα της εξουσίας.
Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
Η παράσταση σύμφωνα με τον σκηνοθέτη αποτελεί, μια αφετηρία κι έναν προορισμό για το #MeToo. Είναι μια συγκλονιστική ιστορία, η οποία πολλές φορές σε μπερδεύει, σε διχάζει και σου δημιουργεί σοβαρή ανασφάλεια για την κρίση σου. Το έργο είναι μια μηχανή παραγωγής ερωτημάτων τα οποία συνοδεύουν τον θεατή μέρες μετά την παρακολούθηση της παράστασης. Ερωτήματα που ακόμα σήμερα, το 2022, παραμένουν πιο επίκαιρα από ποτέ. Πώς μπορεί ένας άνθρωπος τόσο απενoχοποιημένα να γκρεμίζει το μέλλον ενός άλλου; Πόσο επηρεάζει η συλλογικότητα την ατομική συνείδηση; Πώς μπορεί μια φιλική χειρονομία να μεταφραστεί σε παρενόχληση; Μήπως στην πραγματικότητα είναι; Μήπως η εξουσία την κάνει να είναι;
Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι όταν ο David Mamet γράφει το έργο αυτό το 1992 γεννά πλήθος αντιδράσεων. Οι κριτικοί αντιμετώπισαν το έργο ως μια δεξιά πολεμική ενάντια στην πολιτική ορθότητα, ενώ για τους αριστερούς ο Μάμετ έγινε σύμβολο της τοξικής αρρενωπότητας. Σήμερα, όμως, μετά το ξέσπασμα του ελληνικού #metoo, ίσως είμαστε πλέον έτοιμοι για μία εκ νέου ανάγνωση.
ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Μετάφραση: Γεωργία Ζάχου. Σκηνοθεσία – φωτισμοί – μουσική επιμέλεια: Φίλιππος Σοφιανός. Σκηνικά – κοστούμια: Χριστίνα Κωστέα. Βοηθός σκηνοθέτης: Γιάννης Τσουρουνάκης. Φωτογραφία αφίσας: Γιώργος Καλφομανώλης. Φωτογραφίες παράστασης: Αντώνης Μιμερίνης. Artwork: Άρης Σομπότης. Επικοινωνία: Ειρήνη Λαγουρού. Παραγωγή: Hand Made Productions
Διανομή: Φίλιππος Σοφιανός – Τζων, Δένια Μιμερίνη – Κάρολ.
Παραστάσεις: Παρασκευή 10 Ιουνίου στις 21:00- Σάββατο 11 Ιουνίου στις 20:00.
Τιμές εισιτηρίων:15€ κανονικό-12€ ανέργων, συνταξιούχων, ΑμεΑ
Ταμεία Θεάτρου Απόλλων – 2610 273613

 

Περισσότερα


Ροή ειδήσεων

Advertisement