Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πάτρα: 800 δικογραφίες για «ληγμένα» όπλα

Έχουν σχηματιστεί από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Πατρών το τελευταίο διάστημα 

Δημοσιεύθηκε

στις

Της Ελένης Α. Γεωργοπούλου

Σε χιλιάδες υπολογίζονται στην Αχαΐα τα κυνηγετικά όπλα που “κυκλοφορούν” παράνομα, των οποίων οι άδειες έχουν λήξει και δεν έχουν δηλωθεί από τους κατόχους τους, με αποτέλεσμα οι ίδιοι να κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να συλληφθούν και να υποστούν ποινικές κυρώσεις.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Γ», από την Εισαγγελική Αρχή Πάτρας έχουν σχηματιστεί ήδη 800 περίπου δικογραφίες για παράνομη οπλοκατοχή που αφορούν κατόχους κυνηγετικών όπλων, κυρίως καραμπίνες, οι άδειες των οποίων δεν έχουν ανανεωθεί.

Ο αριθμός των αδήλωτων όπλων στην Πάτρα και στην Δυτική Αχαΐα υπολογίζεται από τις αστυνομικές αρχές πως ανέρχονται σε 7.000, όμως, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται ο αριθμός έχει μειωθεί καθώς οι κάτοχοί τους προσέρχονται με όλα τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά για να τα δηλώσουν ή να ανανεώσουν την άδεια κατοχής.

Ο έλεγχος των αστυνομικών αρχών ξεκίνησε εδώ και έναν χρόνο μετά από σχετική διαταγή του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., καλώντας τις κατά τόπου αστυνομικές υπηρεσίες να παρέμβουν για να μπει τέλος στο φαινόμενο της παράνομης οπλοκατοχής. Άρχισε ένα

Από τον Απρίλιο του 2022 μέχρι και σήμερα η Εισαγγελία Πρωτοδικών Πατρών έχει βρεθεί αντιμέτωπη με εκατοντάδες δικογραφίες που αφορούν υποθέσεις παράνομης οπλοκατοχής.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Γ», το θέμα απασχολεί την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πατρών, Κωνσταντούλα Αθανασοπούλου, η οποία βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τους αρμόδιους αξιωματικούς της τοπικής ΕΛ.ΑΣ. που έχουν αναλάβει να φέρουν σε πέρας την συγκεκριμένη αποστολή δεδομένου ότι ήδη η Εισαγγελία καλείται να διεκπεραιώσει έναν μεγάλο αριθμό δικογραφιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τον Απρίλιο του 2022 και σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. στην Πάτρα είχαν καταγραφεί 6.800 περιπτώσεις με “ληγμένα” κυνηγετικά όπλα, για τα οποία είχε παρέλθει η προθεσμία της διετίας για την ανανέωσή τους, καθώς επίσης άλλες 1.000 περιπτώσεις στην περιοχή της Δυτικής Αχαΐας.
Οι αξιωματικοί των Υποδιευθύνσεων Ασφαλείας Πάτρας και Δυτικής Αχαΐας κλήθηκαν να εντοπίσουν τους ιδιοκτήτες των όπλων που δεν είχαν ανανεώσει τις άδειές τους, οι οποίοι με την σειρά τους τα ανανέωσαν προσκομίζοντας όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, είτε τα παρέδωσαν στις αρχές ευρισκόμενοι αντιμέτωποι με τις κυρώσεις του νόμου.
Μέχρι σήμερα, στην Πάτρα εκτιμάται πως το 50% των υποθέσεων αυτών ανανεώθηκαν οι άδειες ενώ συνεχίζεται ο έλεγχος για το σύνολο όσων εκκρεμούν προκειμένου να υπάρξει πλήρης καταγραφή και αποτύπωση και να μην υπάρχουν «κρυφά» όπλα.
Η διαταγή του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. ανέφερε πως «παρακαλούνται οι πολίτες, που είναι κάτοχοι κυνηγετικών όπλων και έχει λήξει η άδεια κατοχής τους (ΑΚΚΟ), να προσέλθουν ή να επικοινωνήσουν με τις κατά τόπο αρμόδιες Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για να ενημερωθούν για τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και να προσέλθουν για την ανανέωσή των αδειών κατοχής κυνηγετικών όπλων. Για τους κατόχους κυνηγετικών όπλων, που δεν ανανεώνουν την άδεια κατοχής κυνηγετικού όπλου (ΑΚΚΟ) θα εφαρμοστεί η ισχύουσα νομοθεσία, (σχηματισμός ποινικής δικογραφία και κατάσχεση των όπλων)».

ΕΝΘΕΤΟ
Τι προβλέπει η νομοθεσία
Σύμφωνα με τον νόμο 4249/14 , όποιος α) έχει αδήλωτο κυνηγετικό όπλο, πρέπει να το δηλώσει , β) όποιος έχει κυνηγετικό όπλο με ληγμένη άδεια, πρέπει να την ανανεώσει. Δίδεται δύο χρόνια περιθώριο για την σχετική διαδικασία κι εφόσον γίνει οικιοθελώς από τον πολίτη. Μετά την παρέλευση όμως της προθεσμίας των 2 ετών, αν ο κάτοχος δεν έχει προβεί στις σχετικές διαδικασίες δήλωσης ή ανανέωσης άδειας τότε κινδυνεύει ανά πάσα ώρα με αυτόφωρη διαδικασία για παράνομη οπλοκατοχή και σε βάρος του σχηματίζεται δικογραφία.
Σε περίπτωση που ο κάτοχος δεν επιθυμεί τη χορήγηση/ανανέωση της άδειας κατοχής όπλου για θήρα, έχει τη δυνατότητα να παραδώσει το κατεχόμενο όπλο, μαζί με την άδεια κατοχής αυτού, εφόσον υπάρχει τέτοια.
Διευκρινίζεται ότι, η δυνατότητα αυτή δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση παράταση νόμιμης κατοχής των αναθεώρητων και αδήλωτων όπλων .
Εφίσταται η προσοχή σε συγγενείς ηλικιωμένων που κατέχουν κυνηγετικά όπλα, αλλά και στους κληρονόμους αυτών, ως προς τη νομιμότητα της κατοχής τους.

 

AΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΓΝΩΜΗΣ


Ροή ειδήσεων

Advertisement