Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

K. Σβόλης: «Απευθείας αναθέσεις στον Δήμο Πατρέων»

Δημοσιεύθηκε

στις

Ανακοίνωση εξέδωσε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Πάτρα Ενωμένη» Κώστας Σβόλης με αφορμή πρόσφατη συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πατρέων για το θέμα των συμβάσεων με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης.
Ειδικότερα αναφέρει τα εξής: «Η απευθείας ανάθεση είναι μια νόμιμη ενέργεια με την οποία παρακάμπτονται γραφειοκρατικά και χρονοβόρα προβλήματα, με την προϋπόθεση βέβαια να έχει προηγηθεί έλεγχος αγοράς ώστε να εξασφαλιστεί η οικονομικότερη προσφορά.
Η κριτική που ασκήσαμε στη σημερινή Δημοτική Αρχή εστιάσθηκε σε δύο κυρίως επίπεδα.
Πρώτον, υπάρχουν απευθείας αναθέσεις με πρόσκληση σε έναν μόνο οικονομικό φορέα, χωρίς να έχει πραγματοποιηθεί έρευνα αγοράς και με μηδενική έκπτωση. Νόμιμη είναι η διαδικασία αν έχεις απευθυνθεί σε έναν μόνο φορέα, νόμιμη είναι και αν έχεις απευθυνθεί σε περισσότερους ώστε να εξασφαλίσεις την οικονομικότερη προσφορά. Στην πρώτη περίπτωση, όμως, ελέγχεσαι για ηθική απαξία.
Δεύτερον, υπάρχουν παροχές υπηρεσιών προς τον Δήμο Πατρέων χωρίς να έχει προηγηθεί η νόμιμη διαδικασία της πρόσκλησης και σύναψης σύμβασης με τον οικονομικό φορέα. Στις περιπτώσεις αυτές παρείχε ο φορέας την υπηρεσία και διεκδικούσε, δικαστικώς, εκ των υστέρων την αποζημίωσή του με τη συναίνεση της Δημοτική Αρχής. Χωρίς πρόσκληση και χωρίς σύμβαση.
Η απάντηση της Δημοτικής Αρχής και των υποστηρικτών της ήταν ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις και ότι η ευθύνη βαραίνει τους υπηρεσιακούς παράγοντες.
Δεν αντιλαμβάνονται οι διοικούντες ότι όταν απαιτείς αποδείξεις και όχι ενδείξεις, για να διαπιστωθεί η μη χρηστή διοίκηση, ευτελίζονται οι ιδέες της μαρξιστικής αριστεράς; Δηλαδή, η απευθείας ανάθεση σε εκτός Πατρών έμπορο για προμήθεια τροφίμων χωρίς έρευνα αγοράς και με μηδενική έκπτωση δεν πείθει όσους κόπτονται για το λαϊκό συμφέρον;
Σε ότι αφορά τους εργαζόμενους, η σημερινή Δημοτική Αρχή τους χρησιμοποιεί κατά το δοκούν. Άλλοτε τους στερεί συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα και άλλοτε τους χρησιμοποιεί ως ανάχωμα στην εκάστοτε κριτική.
Η απάντηση θα δοθεί από τους πολίτες στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2023. Η παράταξή μας «Πάτρα Ενωμένη», ως επόμενη Δημοτική Αρχή, θα κρίνει και θα προτείνει λύσεις που θα εξασφαλίζουν το δημόσιο συμφέρον. Το συμφέρον του πολίτη».


Ροή ειδήσεων

Advertisement