Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Αθλητισμός

Από την Πάτρα στο Λονδίνο

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Άγγελος Ποστέκογλου θα κοουτσάρει για μια τετραετία την Τότεναμ και μιλούν στη «Γ» για αυτόν πρώην συνεργάτες του και παίκτες

Όλος ο ποδοσφαιρικός πλανήτης είναι τελικά ένα… τσιγάρο δρόμος. Ποιος θα το φανταζόταν ότι πριν από 15 ολόκληρα χρόνια, ο Άγγελος Ποστέκογλου, το παλικάρι που άφησε την μακρινή Αυστραλία και την Ελλάς Μελβούρνης για την Παναχαϊκή, θα έκανε την μεγάλη προπονητική καριέρα, βρισκόμενος τώρα στο Βόρειο Λονδίνο και θα κοουτσάρει την Τότεναμ -ως ο πρώτος Έλληνας- για τα επόμενα τέσσερα χρόνια στο νεόδμητο στάδιο Χότσπερ Στάντιουμ.

ΤΟΥ ΤΑΣΟΥ Α. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ

Οι «Πετεινοί» κοσμούν στην τροπαιοθήκη τους διαχρονικά οκτώ Κύπελλα Αγγλίας, τέσσερα Λιγκ Καπ, δύο Κύπελλα ΟΥΕΦΑ (νυν Γιουρόπα Λιγκ), ένα Κύπελλο Κυπελλούχων και δύο Πρωταθλήματα Αγγλίας (1951, 1961), ευελπιστώντας ότι με την παρουσία του «δικού» μας Άγγελου θα τα μεγαλώσουν.

ΕΚΑΝΕ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ-ΜΑΤ ΤΟΝ ΜΑΡΤΗ ΤΟΥ 2008

Ήταν Μάρτης του 2008, όταν ο τότε πρόεδρος της ΠΑΕ Παναχαϊκή Κώστας Μακρής ανακοίνωσε κι επίσημα τον Άγγελο Ποστέκογλου στην τεχνική ηγεσία. Η κοκκινόμαυρη ομάδα αγωνιζόταν στην Γ΄ Εθνική κατηγορία και πάλευε να ανέβει, καθώς είχε περάσει από πολλές «συμπληγάδες». Στον πάγκο βρισκόταν ο Γιώργος Στράντζαλης -μια χρονιά πριν (2007)- με τον Ελληνοαυστραλό επιχειρηματία να κάνει την κίνηση-ματ φέρνοντας το τότε άγνωστο στο ευρύ κοινό.

«ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΩ»

Ο «Άντζυ» εργαζόταν στις μικρές εθνικές της Αυστραλίας, δεν τα πήγαινε καλά, συνάμα ήταν σχολιαστής σε τηλεόραση της μακρινής Ηπείρου. Αφού συζήτησε με τον Κώστα Μακρή αποφάσισε να κάνει το επόμενο βήμα και να έρθει στην Ελλάδα για να αναλάβει τον πάγκο της Παναχαϊκής, όπως και έγινε. Σε δηλώσεις του ο τότε πρόεδρος είχε τονίσει: «Ήταν όνειρό μου να τον φέρω στην Παναχαϊκή, δεν πίστευα ότι θα ερχόταν στην ομάδα ένας τεχνικός της αξίας του. Έχει κερδίσει τα πάντα, έχοντας εμπειρία και ψυχολογία. Είναι ελεύθερος από εμένα να κάνει ό,τι θέλει. Του ζήτησα να φτιάξει την ομάδα του μέλλοντος» είχε πει καταλήγοντας. Από την πλευρά του ο Άγγελος Ποστέκογλου είχε δηλώσει κατά την παρουσίαση: «Έκανα καριέρα στην Αυστραλία, αλλά το όνειρό μου ήταν πάντα να έρθω στην Ελλάδα. Δε θέλω να πω πολλά, μου αρέσει να δουλεύω. Δεν έχει σημασία τι έχω πετύχει μέχρι τώρα, αλλά τι θα πετύχω από εδώ και πέρα. Το μόνο που ζητάω είναι λίγη υπομονή μέχρι να γνωρίσω την ομάδα. Μου αρέσει να κάνω σταθερά και σίγουρα βήματα. Αν δεν πίστευα ότι θα τα καταφέρω στην Παναχαϊκή, δε θα ερχόμουν. Η φιλοσοφία μου είναι να παίρνει αποτελέσματα η ομάδα, γιατί αυτό μετράει, αλλά και να παίζει καλό ποδόσφαιρο και να φέρνει κόσμο στο γήπεδο».

ΟΙ ΩΡΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΗΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΑΥΣΤΡΑΛΟΥ

Οι ώρες και οι ημέρες του Άγγελου Ποστέκογλου στην κοκκινόμαυρη ομάδα περνούσαν ιδανικά, καθώς στους μόλις τέσσερις μήνες που έμεινε στον πάγκο της, η Παναχαϊκή σημείωσε 17 νίκες, 9 ισοπαλίες και 8 ήττες, αλλά μέσα σε ένα απόγευμα, όλα «χάθηκαν». Η έλευση του Αλέξη Κούγια σε συνιδιοκτησία με τον Κώστα Μακρή «γκρέμισε» τα πάντα, όταν μπήκαν φουριόζοι στα αποδυτήρια, ανακοινώνοντας την απόφασή τους.

«ΧΑΜΗΛΩΣΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ»

Ο Άγγελος Ποστέκογλου ακούγοντας τα λόγια τους «πάγωσε», χαμήλωσε το βλέμμα και δεν… έβγαλε μιλιά. Έμεινε στην κοκκινόμαυρη ομάδα, αλλά ύστερα από κάμποσο διάστημα και μετά την προπόνηση ενημέρωσε τους συνεργάτες του, τους παίκτες, πήγε στο γραφείο του Κώστα Μακρή και του ανακοίνωσε την απόφασή του ότι αποχωρεί κι όπως ήρθε χωρίς τυμπανοκρουσίες, έτσι και έφυγε. Από εκεί και έπειτα, όλα είναι γνωστά. Φυσικά αν κάποιος εκ των δύο τον ήθελε, μπορούσε να τον… κρατήσει, πάντα όμως υπάρχει ένα «αλλά…». Η «Γ» μίλησε με ανθρώπους που συνεργάστηκαν (Βαγγέλης Καράτσης, Γιάννης Λιούρδης, Γιάννης Σπανός), με τον Άγγελο Ποστέκογλου θέλοντας να αποτυπώσει το ποιος ήταν ως τεχνικός ο Ελληνοαυστραλός που… τρέλανε στη συνέχεια την Ευρώπη σε συλλογικό και εθνικό επίπεδο!

Βαγγέλης Καράτσης (Προπονητής τερματοφυλάκων): «Ήταν το απόλυτο αφεντικό»

Ο παλαίμαχος γκολκίπερ και παλαιός συνεργάτης του Άγγελου Ποστέκογλου, Βαγγέλης Καράτσης, μίλησε στη «Γ» για τον Ελληνοαστραλό τονίζοντας: «Θυμάμαι ότι βρέθηκα στην Παναχαϊκή, ύστερα από πρόταση των Βανταράκη, Γερόλυμου, Χριστακόπουλου, συζήτησα με τον Άγγελο Ποστέκογλου και αμέσως ήταν θετικός. Φύγαμε για το Ελατοχώρι και μου είπε: «Θα δω τη δουλειά σου και θα σου πω εάν θα μείνεις». Στη συνέχεια υπήρξε χημεία μεταξύ μας, δεθήκαμε, ήταν μεθοδικός και πειθαρχημένος, ό,τι ήθελε να στο πει στο έλεγε, όμως δεν έκανε φιλίες, όπως άλλοι προπονητές». Και πρόσθεσε: «Είχε όρεξη για δουλειά κι αυτό φάνηκε, ήξερε τι ζητούσε από τον κάθε παίκτη, δεν κούραζε ούτε στην ομιλία, ούτε στην θεωρία». Και κατέληξε: «Ήταν το απόλυτο αφεντικό μέσα στα αποδυτήρια, είχε την στόφα προπονητή, που ο παίκτης δεν τον πλησίαζε, είχε τη σχέση αυτή παίκτη-προπονητή, μακριά και αγαπημένοι. Όταν χάναμε δεν ωρυόταν, έδινε εμψύχωση».

Γιάννης Σπανός (Ποδοσφαιριστής): «Κύριος με «Κ» κεφαλαίο»

Ο επιθετικός του Άρη Πατρών Γιάννης Σπανός είχε προπονητή τον Άγγελο Ποστέκογλου στην Παναχαϊκή και μιλώντας στη «Γ» για τον τότε τεχνικό του, δήλωσε: «Συνεργαστήκαμε περίπου έναν χρόνο μαζί, ήταν σοβαρός και κύριος με «Κ» κεφαλαίο και από την πρώτη στιγμή που ήρθε στην κοκκινόμαυρη ομάδα την άλλαξε ριζικά». Και πρόσθεσε: «Θυμάμαι κάναμε τακτική στην προπόνηση, που ήταν πρωτόγνωρη για εμάς, είχε πολλή πειθαρχία επάνω στη δουλειά του. Δεν έβλεπε ονόματα, ούτε συμβόλαια». Και κατέληξε: «Όποιος έκανε προπόνηση κι έκανε αυτά που ζητούσε ο ίδιος θα έπαιζε, δίκαια βρίσκεται εκεί που βρίσκεται».

Γιάννης Λιούρδης (τεχνικός του Ίκαρου Πετρωτού): «Αν έμενε ίσως η Παναχαϊκή να είχε άλλη μοίρα»

Ο προπονητής του Ίκαρου Πετρωτού Γιάννης Λιούρδης είχε τεχνικό στην Παναχαϊκή τον Άγγελο Ποστέκογλου. Από την πλευρά του, μίλησε στη «Γ» για τον Ελληνοαυστραλό λέγοντας: «Ήταν φανταστικός ως προπονητής και ως άνθρωπος, θεωρώ αν κάποιοι καταλάβαιναν τη δουλειά του κι έμενε ίσως η κοκκινόμαυρη ομάδα να είχε μια άλλη ποδοσφαιρική μοίρα». Και πρόσθεσε: «Δεν είναι τυχαίο που τα αποτελέσματά του έπειτα, έδειξαν ότι έκανε άριστη δουλειά, όπου κι αν εργάστηκε, μιλώντας για αυτόν όλος ο πλανήτης». Και κατέληξε: «Δεν είναι τυχαίο ό,τι έχει κάνει, πάντα θα θεωρείται το καμάρι της Πάτρας, καθώς είναι γνώστης του αντικειμένου».

Θανάσης Δρακόπουλος: «Έφυγε με δάκρυα στα μάτια»

Ο παλαιός τερματοφύλακας της Παναχαϊκής Θανάσης Δρακόπουλος, μίλησε στο gnomip.gr για τον τότε προπονητή του Άγγελο Ποστέκογλου, λέγοντας: Ο Άγγελος Ποστέκογλου ήταν αυτός που με έπεισε επί της ουσίας να κλείσω στην Παναχαϊκή. Τους έβγαλε όλους έξω από το δωμάτιο και με την ηρεμία του και την εμπιστοσύνη που μου έδειχνε με τα λόγια του τα κατάφερε και τον πίστεψα.

Και δεν το μετάνιωσα γιατί κάθε προπόνηση μαζί του άξιζε τον κόπο. Ήρεμος άνθρωπος συζητήσιμος και μακριά από σενάρια Ελλάδας. Έφυγε όταν άλλαξε η ιδιοκτησία με δάκρυα στα  μάτια. Ήταν τόσο Κύριος και επαγγελματίας που απορούσα τι έκανε στην Γ΄ Εθνική της Ελλάδας. Ευτυχώς ο καλός και σωστός βρίσκει αργά ή γρήγορα τον δρόμο του. Η πορεία του τα δείχνει όλα. Καλή επιτυχία να έχει γιατί το αξίζει».

 

Περισσότερα


Ροή ειδήσεων

Advertisement