Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Κύκλωμα διακίνησης μεταναστών: Τα «στραβά μάτια» από τον τουρκικό στρατό και η μυστική παρακολούθηση των συνοριοφυλάκων

Δημοσιεύθηκε

στις

Νέα στοιχεία για τη δράση της οργάνωσης που είχαν στήσει Έλληνες συνοριοφύλακες στον Έβρο και μετέφεραν μετανάστες από την Τουρκία στη χώρα μας αποκαλύπτει σήμερα το enikos.gr

Του Μίλτου Σακελλάρη

Οι «αδιάφθοροι» σύμφωνα με πληροφορίες προκειμένου να διακριβωθεί η καταγγελία που έλαβαν μέσω email έκαναν αίτηση για άρση του απορρήτου των καταγγελλόμενων ατόμων. «Στη συνέχεια και αφού από την ακρόαση του υλικού καταγράφηκαν ενδείξεις τέλεσης των αξιόποινων πράξεων που περιγράφονται στην ανώνυμη καταγγελία ,από πέντε (5), εκ των καταγγελλομένων αστυνομικών, η Υπηρεσία μας συγκεκριμενοποίησε την έρευνα της και προχώρησε σταδιακά στην άρση του απορρήτου των τηλεφωνικών τους επικοινωνιών και στην καταγραφή δραστηριότητας εκτός κατοικίας με την χρήση συσκευών καταγραφής ήχου και εικόνας», αναφέρεται στη δικογραφία της υπόθεσης.

Κατά τη διαδικασία των απομαγνητοφωνήσεων των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων μεταξύ των εμπλεκόμενων προσώπων, ακροάσθηκαν, απομαγνητοφωνήθηκαν και αναλύθηκαν πλήρως οι  58 πρώτοι ψηφιακοί δίσκοι, ενώ ακροάσθηκαν 62 ψηφιακοί δίσκοι, με γνώμονα, όπως τονίζεται στο διαβιβαστικό του Εσωτερικών Υποθέσεων «την εξακρίβωση μόνο αξιόποινων πράξεων και επαφών-σχέσεων μεταξύ των μελών της εγκληματικής οργάνωσης, και συντάχθηκαν εκθέσεις απομαγνητοφώνησης για τις συνομιλίες που σχετίζονταν με την ερευνώμενη υπόθεση.

Τα τηλεπικοινωνιακά δεδομένα καταγράφονταν σε πολυμορφικούς ψηφιακούς δίσκους (DVD) και αποστέλλονταν στην Υπηρεσία μας –μέσω της προϊσταμένης μας Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας- από τη Διεύθυνση Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών (ΔΙ.Δ.Α.Π), με καθυστέρηση ολίγων ημερών, οπότε και ακολουθούσε η ακρόαση του υλικού και η καταγραφή των συνομιλιών.

Συνολικά, απεστάλησαν μέχρι σήμερα εξήντα δύο(62) πολυμορφικοί ψηφιακοί δίσκοι (DVD),ενώ από την όλη επεξεργασία του υλικού των ακροάσεων, όπου ακροάσθηκαν σαράντα τρεις χιλιάδες εννιακόσιες τριάντα (43.930) τηλεφωνικές συνδιαλέξεις, συντάχθηκαν τετρακόσιες τριάντα τρεις (433) εκθέσεις απομαγνητοφώνησης τηλεφωνικών συνδιαλέξεων και από την ανάγνωση και συσχέτισή τους διαπιστώθηκαν αξιόποινες πράξεις που τέλεσαν ή σχεδίαζαν να τελέσουν οι κατηγορούμενοι».

Μία από τις περιπτώσεις που καταγράφηκε στην έρευνα των αρχών αφορούσε τη διευκόλυνση της παράνομης εισόδου 25 αλλοδαπών σε τρίτες χώρες.  

Ο αρχηγός του κυκλώματος διακίνησης μεταναστών

Ο φερόμενος ως αρχηγός της οργάνωσης καταγράφηκε να επικοινωνεί με το Τμήμα Ελέγχου Καμερών (Τ.Ε.Κ) και ζήτησε να απομακρύνει αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις που περιπολούν άνωθεν της περιοχής της Μάνδρας. Ο ίδιος άνδρας προέταξε ως  δικαιολογία, ότι η «Ειδική Ομάδα» αναμένει σε αυτή την περιοχή να προσέλθουν από την Τουρκία 25 μη νόμιμοι αλλοδαπούς και έλαβαν ειδικές εντολές, για την διαχείριση αυτών, αναφέροντας χαρακτηριστικά «Έλα, λέω εμείς ρε παιδί μου, αν τα δικά μας τα άτομα που είναι γύρω στα 25, γιατί έχουμε κάμερα και εμείς, περάσουν και καθίσουν στο σημείο στο Ελληνικό, θα σε πω ότι πέρασαν αυτά που είναι στη νησίδα είναι άσχετα ας ασχοληθεί ο στρατός δεν έχουμε θέμα μετά. Εμείς έχουμε κάτι συγκεκριμένο που είναι δικό μας.», καταγράφηκε να λέει.

Σε ένα σημείο της δικογραφίας τονίζεται και ο ρόλος του τουρκικού στρατού, ο οποίος όταν εντόπιζε μετανάστες που προσπαθούσαν να φτάσουν στην Ελλάδα, έκανε ότι δεν… βλέπει!.

«Καθ’ όλη την διάρκεια της έρευνας έγινε αντιληπτό πως σε ορισμένες περιπτώσεις, ο Τουρκικός Στρατός συνεπικουρούσε την δράση των κυκλωμάτων διακίνησης αλλοδαπών που αναλάμβαναν να περαιώσουν την παράνομη διέλευση από την Τουρκική όχθη του ποταμού Έβρου στην Ελληνική. Ειδικότερα, από την ακρόαση των συνομιλιών γίνεται σαφές ότι Τούρκοι στρατιώτες εντόπιζαν στην Τουρκική επικράτεια ομάδες παράτυπων μεταναστών που επιθυμούσαν να διασχίσουν τα ελληνοτουρκικά σύνορα και δεν απέτρεπαν την παράνομη έξοδο τους, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις υποδείκνυαν το ακριβές σημείο από το οποίο θα έπρεπε αυτή να πραγματοποιηθεί.», τονίζεται στο διαβιβαστικό του Εσωτερικών Υποθέσεων. 

enikos.gr


Ροή ειδήσεων

Advertisement