Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Μαγειρική

Φάβα με μοσχαρίσιο συκώτι και βαλσαμικό

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα):

Για τη φάβα:

250 γρ. φάβα

100 ml ε.π. ελαιόλαδο

2 κρεμμύδια, χοντροκομμένα

1 καρότο, χοντροκομμένο

1 δαφνόφυλλο

1.000 ml ζωμό λαχανικών ή νερό

1/2 κουτ. γλυκού θυμάρι

αλάτι, μαύρο πιπέρι

Για το συκώτι:

4 λεπτές φέτες μοσχαρίσιο συκώτι

40 ml ε.π. ελαιόλαδο

50 ml ξίδι βαλσαμικό

2 κουτ. σούπας μέλι

1 1/2 κουτ. γλυκού θυμάρι

20 γρ. βούτυρο

1 κουτ. σούπας κάππαρη

λίγο φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο, για το σερβίρισμα

αλάτι, μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση:

Ξεπλένετε με νερό τη φάβα και τη βράζετε σε δυνατή φωτιά σε άφθονο νερό που βράζει για 20΄, ξαφρίζοντας συνεχώς. Τη στραγγίζετε. Σε καθαρή κατσαρόλα σοτάρετε με το μισό ελαιόλαδο τη φάβα, τα κρεμμύδια, το καρότο, προσθέτετε το δαφνόφυλλο, το θυμάρι, πιπέρι, αλάτι και τον ζωμό, χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε για περίπου 45΄, ανακατεύοντας συχνά για να μην κολλήσει. Αν χρειαστεί, προσθέτετε επιπλέον ζωμό ή νερό κατά το μαγείρεμα. Όταν χυλώσει η φάβα ρίχνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και την πολτοποιείτε σε μπλέντερ. Αλατοπιπερώνετε το συκώτι και σε αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά. Ρίχνετε τις φέτες και τις σοτάρετε για 4΄ από κάθε πλευρά. Αφαιρείτε τις φέτες από το τηγάνι και τις κρατάτε ζεστές. Προσθέτετε στο τηγάνι το βαλσαμικό, το μέλι, το θυμάρι, το βούτυρο και αφήνετε να δέσει η σάλτσα. Βάζετε πάλι το συκώτι στο τηγάνι κομμένο σε μέτρια κομμάτια, προσθέτετε την κάππαρη, ανακατεύετε για 1΄ και αποσύρετε. Σερβίρετε τη φάβα με το συκώτι, τη σάλτσα του και ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι


Ροή ειδήσεων

Advertisement