Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
Connect with us

Πολιτική

Εκλογές 2023: «Κλειδώνει» η αναβολή του debate – Πιθανή η παραπομπή του… στις καλένδες

Δημοσιεύθηκε

στις

Με την τραγωδία ανοιχτά της Πύλου να επενεργεί ως «μαύρος κύκνος» στην προεκλογική περίοδο, η τροχιά των εξελίξεων ανακόπτεται λόγω του τριήμερου εθνικού πένθους που κήρυξε χθες το βράδυ με απόφαση του ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς, ενώ τα κόμματα αναστέλλουν και τις προεκλογικές τους εκδηλώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου, ήτοι ως τα μεσάνυχτα της Παρασκευής.

Η εξέλιξη αυτή επηρεάζει αναπόδραστα και το debate που είναι-ως και αυτή την ώρα-επισήμως προγραμματισμένο για τις 21:00 στην ΕΡΤ. Πλην όμως, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το debate απόψε δεν θα γίνει. Εφόσον, παράλληλα, δεν γίνει απόψε, τότε είναι άκρως πιθανό να παραπεμφθεί στις καλένδες, αν και το θέμα θα συζητηθεί στη Διακομματική Επιτροπή που θα συγκληθεί εκτάκτως σήμερα στις 11:00, προκειμένου να συζητήσει τις νεότερες εξελίξεις.

Από χθες, άλλωστε, υπήρξε έντονο παρασκήνιο για την αναβολή της τηλεμαχίας, με αρκετούς εκ των συμμετεχόντων δημοσιογράφων να είναι της άποψης ότι μια τέτοια συζήτηση δεν μπορεί να γίνει εν μέσω αυτών των συνθηκών. Την ώρα που γίνονταν διαβουλεύσεις, τα κόμματα ένιψαν τας χείρας τους, πετώντας την μπάλα στους δημοσιογράφους, ενώ και από την πλευρά της ΕΡΤ έλεγαν ότι η απόφαση ανήκει, εν πολλοίς, στους δημοσιογράφους. Οι δημοσιογράφοι, εν τέλει, δεν αποφάσισαν να υποβάλλουν αίτημα αναβολής στη Διακομματική Επιτροπή, ήρθε, όμως, η απόφαση για το εθνικό πένθος να δημιουργήσει νέα δεδομένα.

Αρμόδιες πηγές εκτιμούν ότι δεν θα χρειαστεί ιδιαίτερη συζήτηση για την αναβολή της αποψινής συζήτησης. Από εκεί και πέρα, όμως, είναι αμφίβολο, κατά πόσο θα έχουμε debate στις μέρες που απομένουν για την προεκλογική περίοδο. Ήδη χθες η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πόπη Τσαπανίδου έσπευσε να κάνει λόγο για προσωρινή αναβολή, δηλώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν διαθέσιμος η συζήτηση να γίνει ακόμα και την ερχόμενη Κυριακή.

Εκείνη την ημέρα, όμως, ο κ. Μητσοτάκης έχει προγραμματίσει το πρωί στο Λαύριο τη διακαναλική συνέντευξη Τύπου του, ενώ από τη ΝΔ αντιτείνουν ότι το πρόγραμμα των επόμενων ημερών που είναι εξαιρετικά πυκνό καθιστά εξαιρετικά δύσκολο τον επαναπρογραμματισμό της τηλεδιάσκεψης. Από την άλλη, ο γενικός διευθυντής της ΝΔ και εκπρόσωπος του κόμματος στη Διακομματική Γιάννης Σμυρλής αναμένεται να υπογραμμίσει την ανάγκη ομοφωνίας στην όποια απόφαση, όπως ομόφωνες ήταν και οι αποφάσεις που ως τώρα έχει λάβει η διακομματική.

Από την ΕΡΤ, το μήνυμα που δίνεται είναι ότι το στούντιο είναι έτοιμο εφόσον τα κόμματα αποφασίσουν να προγραμματίσουν εκ νέου τη συζήτηση τους. Με τα έως τώρα δεδομένα, πάντως, θεωρείται μάλλον δύσκολο.

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Ροή ειδήσεων

Advertisement