Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2023
Connect with us

Ελλάδα

ΕΝΦΙΑ-Έκπτωση σε όσους ασφαλίσουν το σπίτι τους φέτος

Δημοσιεύθηκε

στις

Μόνο τα φυσικά πρόσωπα που ασφάλισαν την κατοικία τους για όλο το 2023 θα δουν τον ΕΝΦΙΑ του 2024 να μειώνεται κατά 10% και μόνο στο συγκεκριμένο ακίνητο (όχι, δηλαδή, το σύνολο της περιουσίας που «πιάνει» ο φόρος). Όσοι, για παράδειγμα, ασφάλισαν την κατοικία τους από Ιούλιο και για ένα εξάμηνο (Ιούλιος – Δεκέμβριος 2023) θα έχουν έκπτωση 5% στο φόρο.

Όπως ανακοινώθηκε από τον υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Χάρη Θεοχάρη η μείωση του ΕΝΦΙΑ, που θα ισχύσει από το 2024, για κατοικίες φυσικών προσώπων που ασφαλίζονται για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρες θα είναι αναλογική. Δηλαδή η έκπτωση θα υπολογίζεται στο συνολικό ποσό του φόρου και θα δίνεται αναλογικά για τις ημέρες του έτους που είναι ασφαλισμένη η κατοικία με ελάχιστη προϋπόθεση τους 3 μήνες ασφάλισης
Για παράδειγμα, στην περίπτωση, που κάποιος φορολογούμενος πληρώνει ΕΝΦΙΑ 500 ευρώ θα έχει το επόμενο έτος έκπτωση 50 ευρώ εάν έχει 12μηνη ασφάλιση ή 25 ευρω εάν έχει εξάμηνη.
Εφόσον κάποιος έχει για παράδειγμα τρεις κατοικίες για τις οποίες πληρώνει ΕΝΦΙΑ, για το πρώτο ακίνητο 300 ευρώ το δεύτερο ακίνητο 250 ευρώ και το τρίτο ακίνητο 150 ευρώ θα έχει έκπτωση 70 ευρώ στον ΕΝΦΙΑ εφόσον ασφαλίσει και τα τρία ακίνητα για ένα χρόνο.
Εφόσον ασφαλίσει μόνο το πρώτο (ΕΝΦΙΑ 300 ευρώ) η έκπτωση θα είναι της τάξης των 30 ευρώ. Η δαπάνη ασφάλισης όπως υποστηρίζουν από την αγορά κυμαίνεται από 150 έως 250 ευρώ, ενώ προφανώς όσοι επιθυμούν μπορούν να προβούν σε ακόμα μεγαλύτερες καλύψεις.
Η ασφάλιση θα πρέπει να αφορά το σύνολο της αξίας του ακινήτου επί της οποίας υπολογίζεται ο ΕΝΦΙΑ και οχι σε κάποιος μέρος μόνο. Θα λαμβάνονται υπόψιν δηλαδή οι «φορολογήσιμες» επιφάνειες της κατοικίας όπως προσδιορίζονται στο περιουσιολόγιο και στο έντυπο Ε9.
Θα χρησιμοποιηθεί δηλαδή ο Αριθμός Ταυτότητας Ακινήτου (ΑΤΑΚ) που θα πρέπει να «εναρμονιστεί» και με την δήλωση του Ε9 εάν έχουν γίνει μεταβολές. Η έκπτωση θα «πιάνει» τόσο τον κύριο φόρο όσο και το λεγόμενο συμπληρωματικό. Με τον όρο «συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ» οι ιδιοκτήτες ακινήτων αναφέρονται στις δύο νέες μορφές προσαύξησης του κύριου φόρου και συγκεκριμένα:
@ Προσαύξηση επί του βασικού φόρου από 0,20% έως και 1,00% επί της συνολικής αξίας ανά εμπράγματο δικαίωμα για κάθε ακίνητο αντικειμενικής αξίας άνω των €400.000, αν η συνολική περιουσία του φορολογούμενου υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ.
@ Προσαύξηση επί του συνολικού φόρου από +5 έως και +20% για περιουσίες συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 500.000 ευρώ.
Είναι δε πολύ πιθανό να καθοριστεί και ελάχιστο ύψος ασφάλιστρου.

Ροή ειδήσεων

Advertisement