Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2024
Connect with us

Οικονομία

Σκρέκας: Δεν θα επιτρέψουμε την αναρχία στην αγορά – Τι είπε για την επιβολή προστίμων

Δημοσιεύθηκε

στις

Για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνοντται σε ό,τι αφορά τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, όπως το Market Pass που παρατείνεται έως 31 Οκτωβρίου, μίλησε ο υπουργός ΑνάπτυξηςΚώστας Σκρέκας.

Με αφορμή τα υψηλά πρόστιμα που επιβλήθησαν σε τρεις αλυσίδες ηλεκτρικών ειδών για παραπλανητικές εκπτώσεις ο κ. Σκρέκας δήλωσε στην ΕΡΤ ότι «η επιβολή των προστίμων αποδεικνύει στους πολίτες και στην κοινωνία ότι η αγορά δεν είναι ανεξέλεγκτη, ότι η αγορά ελέγχεται. Ότι η δική μας κυβέρνηση είναι υπέρ της ελεύθερης αγοράς αλλά όχι της ασύδοτης αγοράς».

Σημείωσε, μάλιστα, ότι σκοπός «δεν είναι να τιμωρήσουμε ή να κάνουμε κακό στις αλυσίδες. Σκοπός μας είναι να τηρήσουν το νόμο και να προστατεύσουμε τον καταναλωτή. Και θέλω να σας πω ότι αυτό είχε αποτέλεσμα γιατί αμέσως με το που επιβλήθηκαν τα πρόστιμα εξαφανίστηκαν και οι εικονικές εκπτώσεις».

Ο κ. Σκρέκας θέλοντας να δώσει έμφαση στα λεγόμενά του δήλωσε χαρακτηριστικά: «Δεν θα επιτρέψουμε λοιπόν την αναρχία στην αγορά, θα είμαστε αμείλικτοι με τους παραβάτες του νόμου»

Σε ότι αφορά το περιθώριο κέρδους δήλωσε ότι «σήμερα περνάμε μία διάταξη στο νομοσχέδιο το οποίο θα ψηφίσει στη Βουλή όπου δίνει τη δυνατότητα της παράτασης του πλαφόν στο περιθώριο κέρδους που έχουμε βάλει στις επιχειρήσεις και στο λιανεμπόριο και στις παραγωγικές επιχειρήσεις για συγκεκριμένα είδη βασικής ανάγκης που χρησιμοποιεί το νοικοκυριό. Το δεύτερο είναι ότι έχουμε προχωρήσει ήδη σε ελέγχους σε ό, τι αφορά την πιθανότητα ύπαρξης πλασματικών εικονικών εκπτώσεων. Εξού και επιβλήθηκαν τα τεράστια αυτά πρόστιμα σε αυτούς οι οποίοι παρέβησαν το νόμο. Και τρίτον σε ελέγχους που έχουν να κάνουν με την απάτη των καταναλωτών μέσα από την απομίμηση, μέσα από την πώληση να το πω καλύτερα προϊόντων που μιμούνται από μιμούνται ελληνικά προϊόντα, όπως είναι για παράδειγμα το λάδι, η φέτα, το μέλι».

«Έλεγχοι στην αγορά τροφίμων»

Ο υπουργός ανάπτυξης αναφέρθηκε εκτενώς και στον κλάδο των τροφίμων όπου εκτός από τις ανατιμήσεις υπάρχουν και καταγγελίες για εξαπάτηση των πολιτών.

«Ήδη έχουμε προχωρήσει σε ελέγχους και σε ότι αφορά την προστασία των ελληνικών και των ελληνικών παραγόμενων προϊόντων στην Ελλάδα», είπε φέρνοντας ως παράδειγμα το ότι πολλοί καταναλωτές ενώ πληρώνουν φέτα ή μία χωριάτικη που πρέπει να έχει φέτα, τελικά τους προσφέρουμε λευκό τυρί.

Ειδικότερα τόνισε ότι «το μέλι θα πρέπει να αναγράφει τον παραγωγό και την προέλευσή του. Επίσης, πρέπει το λάδι και σε εστιατόρια και βέβαια σε εστιατόρια των ξενοδοχείων. Θα πρέπει να προσφέρεται σε κλειστά, σε κλειστές συσκευασίες, σε τυποποιημένες συσκευασίες. Αυτή τη στιγμή έχουμε επιβάλλει πάνω από 100.000 ευρώ πρόστιμα σε εστιατόρια και σε ξενοδοχεία τα οποία παραβαίνουν το νόμο».

Όσον αφορά στις ανατιμήσεις των προϊόντων δήλωσε: «Είναι αλήθεια ότι η ακρίβεια σήμερα ταλαιπωρεί τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Το καλάθι του νοικοκυριού και το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους, το οποίο είχε περάσει ο προηγούμενος υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, είχαν τεράστια αποτελεσματικότητα. Και αυτό φαίνεται στο γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μεταξύ των τεσσάρων ευρωπαϊκών χωρών με το χαμηλότερο πληθωρισμό. Αυτό βεβαίως δεν λύνει το πρόβλημα στα νοικοκυριά».

Αναφορικά με την εφοδιαστική αλυσίδα δήλωσε ότι δεν σταματάει ο έλεγχος, διατυπώνοντας την άποψη ότι έχουμε εισαγόμενη πληθωριστική κρίση και ακριβότερα προϊόντα στα οποία εκ των πραγμάτων οι τιμές προσδιορίζονται και σε διεθνές επίπεδο».


Ροή ειδήσεων

Advertisement