Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024
Connect with us

Οικονομία

Τρεις μήνες ακόμη χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής – Έως τις 31/12 σε ισχύ τα έκτακτα ενεργειακά μέτρα

Δημοσιεύθηκε

στις

Με διαδοχικές παρατάσεις μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου, συνεχίζεται το πλαφόν στην χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και η πρόβλεψη των τιμολογίων λιανικής με προγνωστοποίηση στις 20 κάθε μήνα.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης επέλεξε τη δεύτερη παράταση του υφιστάμενου τρόπου τιμολόγησης παρά τα εναλλακτικά σενάρια που εξετάστηκαν τον τελευταίο μήνα και τις προτάσεις της ΡΑΑΕΥ για την εφαρμογή από την 1η Οκτωβρίου ενός μεταβατικού τιμολογίου που θα πρέπει να διαθέσουν στην αγορά όλοι οι προμηθευτές. Όμως τόσο η ΡΑΑΕΥ όσο και οι πάροχοι είχαν ζητήσει από το ΥΠΕΝ πίστωση χρόνου για την καλύτερη προετοιμασία της αγοράς.

Ο μηχανισμός ανάκτησης εσόδων κρίθηκε πετυχημένος, αφού τον τελευταίο χρόνο προσέφερε έσοδα ύψους 3,3 δισ. ευρώ, τα οποία διατέθηκαν για την στήριξη των πολιτών και ανακούφισαν πολλά νοικοκυριά.

Το ταμείο, όμως, δεν έχει ανεξάντλητους πόρους και τα ελλείμματα στους ειδικούς λογαριασμούς των ΥΚΩ (ΕΛΥΚΩ) και του ΕΛΑΠΕ, από τους οποίους τροφοδοτήθηκαν οι επιδοτήσεις τους προηγούμενους μήνες δεν αφήνουν περιθώρια για διατήρηση του μέτρου με οριζόντιο τρόπο.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr


Ροή ειδήσεων

Advertisement