Δευτέρα 15 Απριλίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Ο θερμότερος Ιούλιος των τελευταίων 14 ετών!

Δημοσιεύθηκε

στις

Τον πιο θερμό Ιούλιο της τελευταίας 14ετίας βίωσε η κεντρική και νότια Ελλάδα, με ακραίες θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του 15νθήμερου καύσωνα, που «έλιωσε» τη χώρα, ευνοώντας τις πυρκαγιές.

Τον φετινό Ιούλιο, εν μέσω καύσωνα, η μέση τιμή των μέγιστων ημερήσιων θερμοκρασιών κυμάνθηκε πολύ υψηλότερα από τον μέσο όρο της περιόδου 2010-2019 στην Ελλάδα, σύμφωνα με το δίκτυο 52 μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr που λειτουργούν ανελλιπώς από το 2010 μέχρι σήμερα.

Για τις περισσότερες περιοχές ήταν ο θερμότερος Ιούλιος την τελευταία 14ετία.

Στην Κρήτη καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας, με τις τιμές να κυμαίνονται περίπου 2.8°C πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Οι μεγαλύτερες θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα καταγράφηκαν μεταξύ 13-27 Ιουλίου με μέγιστες τιμές θετικής απόκλισης άνω των 10°C.

Για τη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο, την Κρήτη, και τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου ήταν ο πιο θερμός Ιούλιος από το 2010.

Για τη Βόρεια Ελλάδα και την Ήπειρο, ήταν ο δεύτερος πιο θερμός μήνας τα τελευταία 14 χρόνια.

Στην Αθήνα, η μέση μηνιαία τιμή απόκλισης της μέγιστης θερμοκρασίας ήταν +1,9°C, με 23 από τις 31 ημέρες του μήνα να είναι θερμότερες από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Στη Θεσσαλονίκη, 18 ημέρες του μήνα ήταν θερμότερες από τη μέση τιμή της περιόδου 2010-2019, όπου η μέση μέγιστη θερμοκρασία του μήνα κυμάνθηκε 0,7°C πάνω από τα κανονικά επίπεδα.
Στη Λιβαδειά παρατηρήθηκαν οι περισσότερες ημέρες με θετική απόκλιση θερμοκρασίας (30 ημέρες) και ακολουθούν η Αμφίκλεια και το Ρέθυμνο με 29 ημέρες.

 Ακραίος καύσωνας ενδέχεται να πλήξει τη χώρα και τον Αύγουστο, προέβλεψε στο Bloomberg η Σαμάνθα Μπέρτζες, αναπληρώτρια διευθύντρια της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής Copernicus.
Οι Έλληνες μετεωρολόγοι όμως δεν συμμερίζονται την εν λόγω δυσμενή πρόβλεψη για ακραίο καύσωνα.
Σχολιάζοντας τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ Παναγιώτης Γιαννόπουλος τόνισε ότι οι θερμοκρασίες θα είναι φυσιολογικές για την εποχή. Και όπως είπε χαρακτηριστικά ο «καιρός θα είναι χαρά Θεού» το επόμενο διάστημα.
Εκτιμά ότι η εβδομάδα θα κυμανθεί σε φυσιολογικές για την εποχή θερμοκρασίες, ενώ μετά τον Δεκαπενταύγουστο αναμένεται μια μικρή άνοδος του υδράργυρου. Ειδικότερα, όπως επισήμανε στην πρόγνωσή του μελετώντας τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, δεν επιβεβαιώνεται η πρόβλεψη του Bloomberg ότι μετά τις 16 Αυγούστου θα υπάρξει κάποιο ισχυρό κύμα καύσωνα στη χώρα μας.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται ο διευθυντής της ΕΜΥ Θοδωρής Κολυδάς. «Δεν υπάρχει καν ισχυρό σήμα για καύσωνα στα νότια της Ευρώπης. Απλά η Samantha Burgess δήλωσε στο Bloomberg ότι αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί. Όχι όμως ότι θα γίνει. Δεν δικαιολογείται από τους χάρτες», έγραψε στο Twitter.

Ροή ειδήσεων

Advertisement