Ελλάδα
Δυτική Ελλάδα: Ξενοδοχεία σε πορεία ανάκαμψης στην προ του Covid εποχή
Ανάκαμψη στα προ της πανδημίας επίπεδα καταγράφει έως και τα τέλη της άνοιξης ο κλάδος των ξενοδοχειακών καταλυμάτων στην περιφέρεια, επιβεβαιώνοντας και τα στοιχεία από τις αφίξεις στο αεροδρόμιο του Αράξου, κατά την περίοδο Μάιος – Ιούλιος 2023 τα οποία ήδη παρουσίασε την εβδομάδα που μας πέρασε (φύλλο Κυριακής 30-7-2023) η «Γ».
Τα στοιχεί εστιάζουν στην ταχύτερη έναρξη της φετινή τουριστικής περιόδου η οποία φαίνεται ότι είχε εμφανή αποτελέσματα στις πωλήσεις των ξενοδοχείων, με την άνοιξη να καταγράφει αύξηση των τζίρων, σε αποπληθωρισμένους μάλιστα όρους, της τάξης του 14% σε όλη τη χώρα, έναντι του 2019.
Πρόκειται για τα συμπεράσματα μελέτης της Εθνικής Τράπεζας (Μελέτες και Οικονομικές Αναλύσεις – Τάσεις του Επιχειρείν: Τουρισμός, 3ο τρίμηνο 2023) η οποία επισημαίνει τη δυναμική της άνοιξης και τα πρώτα θετικά σημάδια από τις καλοκαιρινές κρατήσεις που όπως εκτιμά, «έχουν θέσει τις βάσεις για επίτευξη νέου ρεκόρ αφίξεων το 2023 για τον ελληνικό τουρισμό».
Οι αστικές περιοχές ξεχώρισαν την άνοιξη αυξάνοντας το μερίδιό τους στις πωλήσεις του κλάδου των ξενοδοχείων ενώ οι ηπειρωτικοί προορισμοί, με εξαίρεση τη Δυτική Μακεδονία, πέτυχαν πλήρη ανάκαμψη στα προ-πανδημίας επίπεδα. Ειδικότερα για τη Δυτική Ελλάδα, το ποσοστό αναπλήρωσης της ανοιξιάτικης περιόδου του 2023, έναντι του 2019, στις πωλήσεις στα ξενοδοχεία, έφτασε το 127% ενώ με βάση αποπληθωρισμένους όρους, το ποσοστό παραμένει ψηλά, στο 110% σε σχέση με το 2029. Ο μέσος όρος της χώρας είναι αναπλήρωση 135% και 110% με βάση αποπληθωρισμένους όρους.
Γενικά συμπεράσματα
Οι αφίξεις ξένων τουριστών στη χώρα μας (4,6 εκατ.) κατά το εαρινό τρίμηνο (Μάρτιος Μάιος 2023) ξεπέρασαν τα επίπεδα του 2019 κατά 10% και οι εισπράξεις κατά 19%, φτάνοντας στα 2,8 δισ. ευρώ. Κομβικό ρόλο διαδραμάτισαν οι «παραδοσιακές» αγορές Γαλλία και Γερμανία, με αύξηση του μεριδίου τους στο 42% (από 39% το 2019) και την αγορά των ΗΠΑ να ξεχωρίζει με σχεδόν διπλασιασμό αφίξεων σε σχέση με το 2022. Θετικό σημάδι για την προσέλκυση τουριστών υψηλότερων εισοδημάτων η αύξηση της δαπάνης ανά άφιξη των Γάλλων τουριστών κατά 25% (έναντι του 2019).
«Αν και οι ακραίες συνθήκες καύσωνα και οι εκτεταμένες πυρκαγιές δημιουργούν συνθήκες αβεβαιότητας, η εξαιρετική εικόνα φιλοξενίας (με πρωταγωνιστές τους κατοίκους των πληγεισών περιοχών) διαφύλαξε τη φήμη της Ελλάδας και ταυτόχρονα διατηρεί ψηλά την πιθανότητα οι φετινές αφίξεις να ξεπεράσουν τα υψηλά του 2019 (κατά περίπου 5 ποσοστιαίες μονάδες). Δεδομένου αυτού και λαμβάνοντας υπ’ όψιν την πληθωριστική πίεση (με την επίδραση των αυξημένων τιμών να αντισταθμίζει τον μικρό περιορισμό στη διάρκεια διαμονής), οι τουριστικές εισπράξεις το 2023 θα μπορούσαν να προσεγγίσουν τα 21 δισ. ευρώ» εκτιμά η ΕΤΕ. «Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και οι προτιμήσεις των τουριστών στη μεταπανδημική περίοδο για λιγότερους κορεσμένους προορισμούς φαίνεται σταδιακά να οδηγούν σε αναδιάταξη του τουριστικού χάρτη, με μείωση της εποχικότητας και ανάδειξη νέων προορισμών» καταλήγει η μελέτη.
Αφίξεις αεροδρομίων και Άραξος
Η δυναμική τουριστική κίνηση τροφοδοτήθηκε από την διατήρηση των υψηλών επιδόσεων στις αεροπορικές αφίξεις (+5 έναντι του 2019) και τη σταδιακή ανάκαμψη των οδικών αφίξεων (85% του 2019 από 71% το περσινό καλοκαίρι).
Αύξηση, σε σχέση με το 2022, καταγράφεται στη ροή με τις αφίξεις ξένων τουριστών στο νομό, με αφετηρία το Αεροδρόμιο του Αράξου. Το αεροδρόμιο αναμένει ήδη ότι, κατά τους τέσσερις πρώτους μήνες της σεζόν, από τις αρχές Μαΐου έως και τον Αύγουστο, θα έχει υποδεχθεί 100 χιλιάδες τουρίστες «τρέχοντας» -ή μάλλον… πετώντας- με ρυθμούς αύξησης, σε σχέση με το 2022, πάνω από 35%!
Κατά την περίοδο Μάιος – Αύγουστος 2023 μέσω του Αράξου εκτός της TUIFLY (Γερμανία) και των RYANAIR, ENTERAIR (Πολωνία) πετούν οι αεροπορικές ΕLAL (Ισραήλ), TRADE AIR (Σλοβενία), AUSTRIAN (Βιέννη), JETAIR FLY (Βέλγιο), SKY EXPERSS (Ρουμανία), TRAVEL SERVICE (Τσεχία, Ρουμανία, Σλοβακία Πολωνία), ΝΕΟS (Ιταλία) και GETJET AIRLINES (Λιθουανία).
Ο στόχος για την ολοκλήρωση της φετινής τουριστικής σεζόν για τον Άραξο, έχει μπει στους 135.000 τουρίστες, μεγαλύτερος από αυτόν του 2022 που έφτασε τους 102.000 τουρίστες, στο σύνολο της ετήσιας εποχικής επιβατικής κίνησης. Ήδη με βάση τα στοιχεία, το αεροδρόμιο στον Άραξο, κατά τη διετία 2022-23 θα καλύψει κατά πολύ το «κενό» της πανδημίας και τη μείωση πάνω από 50% των αφίξεων την περίοδο 2020-21.
Ξενοδόχοι εκτιμούν ότι η μεγάλη αύξηση στη ροή σε επίπεδο αφίξεων ξένων τουριστών αλλά και σε επίπεδο εσωτερικού τουρισμού, έχει ήδη καταγραφεί και στην Αχαΐα. Στο φουλ οι πληρότητες τον Αύγουστο (90%) στην Αιγιάλεια που είναι κερδισμένη καθώς βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα και έλαβε «ψήφο εμπιστοσύνης» από τους Γάλλους τουρίστες.
«Αύξηση της ζήτησης σε επίπεδο εσωτερικού τουρισμού, λόγω της ακρίβειας και του κόστους μετάβασης στα νησιά είχε παρατηρηθεί και το 2022. Πέρυσι όμως ο κόσμος κινήθηκε, προς τη Στερεά Ελλάδα, την τελευταία στιγμή, μέσα στον Αύγουστο, σχεδόν παρορμητικά! Φέτος έχει ήδη κλείσει κατάλυμα στην περιοχή μας εδώ και 1,5 μήνα, εν γνώσει των δυσκολιών που υπάρχουν σε δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς. Επιλέγει συνειδητά την περιοχή για την ευκολία στην πρόσβαση, τα ποιοτικά και οικονομικά καταλύματα, τις καθαρές θάλασσες και τις οργανωμένες παραλίες μας, το υψηλό γαστρονομικό επίπεδο και τη δυνατότητα για πλήθος αποδράσεων σε μνημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος αλλά και περιοχές φυσικού κάλλους» αναφέρει στη «Γ» ο Χρήστος Κανελλής, αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Αχαΐας και ιδιοκτήτης ξενοδοχείου στην περιοχή της Συμπολιτείας του Δήμου Αιγιαλείας (Σελιανίτικα).