Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023
Connect with us

Εκκλησιαστικά

Ιστορικό γεγονός η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Ηλεία

Δημοσιεύθηκε

στις

Λίγες ημέρες πριν από την πρώτη επίσημη επίσκεψη στην Ηλεία (από τις 2 έως τις 6 Σεπτεμβρίου) του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου και της Προέδρου της Δημοκρατίας κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, μίλησαν γι’ αυτό το ιστορικό γεγονός, στην Μητρόπολη Ηλείας, ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ηλείας και Ωλένης κ.κ. Αθανάσιος Β’, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας κ. Βασίλης Γιαννόπουλος, ο δήμαρχος Πύργου κ. Παναγιώτης Αντωνακόπουλος και ο δήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης κ. Γιάννης Λέντζας.

Να τονισθεί πως κατά την παρουσία τους στην Ηλεία, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος και η πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ανακηρυχθούν επίτιμοι Δημότες των Δήμων Πύργου και Ανδραβίδας-Κυλλήνης.

Η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη πραγματοποιείται κατόπιν επίσημης κοινής πρόσκλησης της Ι.Μ. Ηλείας και των δύο Δήμων, με αφορμή την Ημερίδα με τίτλο «Η κοινή αειφόρος συνθήκη στο φυσικό και αστικό περιβάλλον – Εκφάνσεις του πολιτιστικού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος του Οικουμενικού Πατριαρχείου» που θα διεξαχθεί στο Συνεδριακό Κέντρο της Π.Ε Ηλείας στις 4/9.

Η ημερίδα διοργανώνεται από το Δήμο Πύργου, το Δήμο Ανδραβίδας Κυλλήνης, σε συνεργασία με το Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών, την Ι.Μ. Ηλείας και το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Αθανάσιος Β’ : «Ο Οικουμενικός Πατριάρχης είναι ο Πατέρας και Προστάτης της Ορθοδόξου πίστεώς μας»

Πρώτος πήρε το λόγο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ηλείας και Ωλένης κ.κ. Αθανάσιος Β’ που μίλησε για τη σπουδαιότητα της επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Ηλεία, καθώς και για το πρόγραμμα της επίσκεψής του, όπου θα κυριαρχήσουν οι επισκέψεις σε ιστορικές Μονές και θρησκευτικούς χώρους του Νομού.

“Είμαστε εδώ για να σας ανακοινώσουμε την κάθοδο του οικουμενικού Πατριάρχη, του πρώτου μεταξύ των ίσων της Ορθοδοξίας μας, του πατέρα, του προστάτου της ορθοδόξου πίστεώς μας, που έρχεται στην Ηλεία μετά την πρόσκληση των δύο δημάρχων, του Πύργου Παναγιώτη Αντωνακόπουλου και Ανδραβίδας-Κυλλήνης Γιάννη Λέντζα και βέβαια και με τη συνδρομή του κ. Αντιπεριφερειάρχη Βασίλη Γιαννοπούλου και της Μητροπόλεώς μας. Έρχεται ο Πατριάρχης, ο πατέρας του γένους μας, που θυσιάζεται και για την ορθοδοξία αλλά και για το ελληνικό Έθνος, αφού όντως είναι Έλληνας. Άλλο τι γράφουν και λένε κάποιοι. Είναι Έλληνας και το έχει αποδείξει αυτό καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής του ως Πατριάρχου του οικουμενικού θρόνου. Θα φιλοξενηθεί στην περιοχή μας από τις 2 έως τις 6 Σεπτεμβρίου, θα κατέβει το Σάββατο 10:00 περίπου το πρωί στο αεροδρόμιο της Ανδραβίδας και θα ακολουθήσει η επίσημη επίσκεψη πρώτα στο δήμο Ανδραβίδας – Κυλλήνης και μετά στον Δήμο Πύργου”.

Ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ηλείας και Ωλένης ανέφερε ορισμένες λεπτομέρειες από το πρόγραμμα της επίσκεψής του Οικουμενικού Πατριάρχη, ενώ τονισε ότι θα είναι αρκετοί Ιεράρχες οι οποίοι θα τον υποδεχτούν κατά την άφιξη του στο αεροδρόμιο της Ανδραβίδας και φυσικά θα συμμετάσχουν σε πολλές από τις εκδηλώσεις που θα ακολουθήσουν. Η πρώτη επίσημη δοξολογία θα γίνει στο ιερό ναό Αγίου Κωνσταντίνου στην Ανδραβίδα.

Ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ηλείας και Ωλένης τόνισε ακόμη ότι είναι η δεύτερη φορά, πρώτη επίσημη όμως, που έρχεται ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην Ηλεία και ότι “αυτή η επίσκεψη είναι ιδιαίτερη τιμή για όλους μας, αφού θα πάρουμε τις ευλογίες και τις ευχές του. Ο Πατριάρχης έχει στους ώμους του ιστορία 2.000 ετών, αγώνων, θυσιών, για να λάμψει το φως της Ορθοδοξίας και η αλήθεια”.

Ακόμη ανέφερε ότι οικουμενικός Πατριάρχης θα επισκεφτεί όλα τα ιστορικά μοναστήρια και όλους τους ιστορικούς θρησκευτικούς χώρους της Ηλείας.

Επίσης τόνισε ότι θα έρθει και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και φυσικά ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα τιμηθεί καθ’ όλη τη διάρκεια της παρουσίας του με τιμές αρχηγού κράτους.

Βασίλης Γιαννόπουλος: «Ξεχωριστή τιμή για την Ηλεία»

Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος, συνεχάρη την Ιερά Μητρόπολη Ηλείας, και του Δημάρχους κ.κ. Αντωνακόπουλο και Λέντζα για την πρόσκληση και την πρόταση ανακήρυξης του Οικουμενικού Πατριάρχη σε επίτιμο δημότη των Δήμων τους, και δήλωσε:

«Αποτελεί ξεχωριστή τιμή για την Ηλεία και συνολικά για τη Δυτική Ελλάδα η επίσημη επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ Βαρθολομαίου και η παραμονή του για τόσες ημέρες στην περιοχή μας. Τιμή που ενισχύεται ακόμα περισσότερο από την παρουσία και της Αξιότιμης Προέδρου της Δημοκρατίας κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Όλο το προηγούμενο, αρκετά μεγάλο, χρονικό διάστημα, βρισκόμασταν ήδη σε στενή συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη, με τους δυο Δήμους και τους συνεργάτες τους, καθώς και με όλους τους εμπλεκόμενους, ώστε να οργανωθεί το πρόγραμμα και να διευθετηθούν οι λεπτομέρειες που πρέπει, ώστε η υποδοχή και φιλοξενία των δυο σημαντικών αυτών προσωπικοτήτων για την Ορθοδοξία και την χώρα μας, να είναι άψογη. Αποτελεί δε, ιδιαίτερη τιμή για εμάς στην Π.Ε. Ηλείας, η φιλοξενία στο Συνεδριακό Κέντρο του Διοικητηρίου, παρουσία του κ.κ. Βαρθολομαίου της ημερίδας από την οποία είμαι βέβαιος ότι θα εξαχθούν πολύτιμα συμπεράσματα και προτάσεις για την Ηλεία του αύριο».

Παναγιώτης Αντωνακόπουλος: «Αξιοζήλευτο το περιβαλλοντικό έργο του Πατριάρχη»

Μοναδική στιγμή στα εκκλησιαστικά ιστορικά της περιοχής όπως και την κοινωνική και πολιτική ζωή της Ηλεία, χαρακτήρισε ο Δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη. «Το ιστορικό, πολιτιστικό, μνημειακό και οικολογικό απόθεμα της περιοχής “βάρυναν” ιδιαίτερα στο να γίνει αποδεκτή η πρόσκληση που απευθύναμε προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη οι δύο Δήμοι (Πύργου και Ανδραβίδας-Κυλλήνης) και βεβαίως ήταν καθοριστικός ο ρόλος του Σεβασμιότάτου Μητροπολίτη μας. Στην προετοιμασία της επίσκεψης έχουν γίνει ενημερώσεις για τα, περιβαλλοντικού τύπου, ζητήματα που απασχολούν την περιοχή αλλά και πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει. Με βάση την σπάνια βιοποικιλότητα που έχει ο τόπος μας, όλα αυτά τα στοιχεία συνθέτουν ένα ενδιαφέρον τοπίο περιβαλλοντικών ζητημάτων για τα οποία ο Πατριάρχης έχει να επιδείξει αξιοζήλευτο έργο. Προτείνω επίσης να δεσμευτούμε και να το κάνουμε πράξη, να του απευθύνουμε πρόσκληση να επανέλθει εδώ και να είναι στα εγκαίνια του Μητροπολιτικού μας Ναού, του Πολιούχου της πόλης μας Αγίου Χαραλάμπους».

Επιπλέον ο κ. Αντωνακόπουλος υπογράμμισε ότι το πρόγραμμα έχει διαμορφωθεί με απόλυτο σεβασμό, τονίζοντας: «Ο Οικουμενικός Πατριάρχης είναι ο πρώτος πολίτης στην ιεραρχία της Ορθοδοξίας, παγκοσμίως. Υπάρχει η πολιτιστική και πολιτική διάσταση της Ορθοδοξίας πέρα από την εκκλησιαστική. Με βάση τη δύναμη και τον παγκόσμιο σταθεροποιητικό ρόλο που έχει η Ορθοδοξία, αυτή η επίσκεψη έχει πάρα πολλά μηνύματα και πολλούς αποδέκτες».

Γιάννης Λέντζας: «Θα δεχτούμε τις ευλογίες του»

«Είναι μοναδικό γεγονός για την Ηλεία η έλευση του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη στην περιοχή μας, όπου για τέσσερις ημέρες θα δεχτούμε τις ευλογίες του», τόνισε ο κ. Λέντζας, και συνέχισε: «Όλα ξεκίνησαν από το Διεθνές Φεστιβάλ του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης σε συνεργασία με τον Δήμο Πύργου υπό την σκέπη του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ηλείας. Μαζί πήγαμε στην Κωνσταντινούπολη και δώσαμε την επίσημη πρόσκληση, ενώ παράλληλα η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας μέσω του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ηλείας κ. Γιαννόπουλος υποστήριξε το όλο εγχείρημα. Είναι ιστορική στιγμή για τους δύο Δήμους και για όλη την Ηλεία».

Παρόντες στην Συνέντευξη Τύπου ήταν επίσης o υπεύθυνος του προγράμματος κ. Γιώργος Σαραντόπουλος, η αντιδήμαρχος Ανδραβίδας Κυλλήνης κα Γεωργία Κακαλέτρη, όπως και ο πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης Ηλείας & Ωλένης Πανοσιολογιώτατος Αρχιμαδρίτης και Ιεροκήρυκας Φιλάρετος Σπανόπουλος.

Ροή ειδήσεων

Advertisement