Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023
Connect with us

Υγεία

Οι εξετάσεις που πρέπει να κάνει ο σκύλος σας το φθινόπωρο

Δημοσιεύθηκε

στις

Σεπτέμβρης: ο μήνας που γυρίζουν και οι τελευταίοι των διακοπών, αρχίζουν τα ψιλόβροχα, αρχίζουν οι ζακέτες το βράδυ και ακούγεται όλο και πιο συχνά η φράση «τα κεφάλια μέσα».

Μπορεί να μην είμαστε ακόμα έτοιμοι και έτοιμες να υποδεχτούμε το φθινόπωρο, όμως πρέπει να μπαίνουμε στο κλίμα.

Αφού αδειάσουμε τις βαλίτσες μας, περάσουμε και μια μίνι κατάθλιψη που επιστρέψαμε στη δουλειά, πρέπει να ανοίξουμε την ατζέντα μας και να δούμε το πρόγραμμα και τις υποχρεώσεις μας.

Πάνω πάνω στο λίστα μας πρέπει να είναι και οι εξετάσεις του αγαπημένου μας σκυλοπαιδιού.

Είτε περάσατε το καλοκαίρι μαζί με το χνουδωτό σας κατοικίδιο σε κάποιο νησί ή σε κάποιο χωριό, ή ακόμα και αν δεν το είχατε μαζί σας αλλά προτιμήσατε να τον αφήσετε σε κάποιον έμπειρο pet sitter, επιβάλλεται ένα καλό check up, μετά την επιστροφή σας στην καθημερινότητα.

Τι πρέπει να κάνουμε λοιπόν;

Το γεγονός ότι ήρθε το φθινόπωρο, δεν σημαίνει ότι τα παράσιτα δεν παραμονεύουν ακόμα.

Η αποπαρασίτωση του σκύλου μας, είναι το πρώτο και σημαντικότερο βήμα. Φροντίζουμε να δώσουμε τα χάπια του για τα ενδοπαράσιτα, έτσι ώστε αν κόλλησε κάποιο σκουλήκι του στομάχου ή του εντέρου, να μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε έγκαιρα.

Δεν ξεχνάμε τα τσιμπούρια και τους ψύλλους, που συνεχίζουν να «κάνουν παρέλαση» και το φθινόπωρο και μπορούν να επιβιώσουν ακόμα και στα πρώτα κρύα.

Τα σκυλάκια το καλοκαίρι είναι σχεδόν όλη μέρα έξω, κυλιούνται στα χώματα, στα χόρτα και στους δρόμους οπότε πολύ πιθανό να κολλήσουν κάποιο εξωπαράσιτο. Επομένως, δεν πρέπει να αμελήσουμε την υγεία τους. Υπάρχουν στο εμπόριο διάφορα αντιπαρασιτικά τα οποία μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες του σκύλου μας όπως αμπούλες, κολάρα ή σπρέι.

Στην Ελλάδα, το τσίμπημα από μολυσμένες σκνίπες ή κουνούπια είναι αρκετά συχνό, και ο χρόνος επώασης είναι από δύο έως επτά μήνες. Δυστυχώς, τα συμπτώματα μπορεί να αργήσουν να φανούν, οπότε μπορούμε να προχωρήσουμε σε αιματολογικές εξετάσεις, οι οποίες θα μας βοηθήσουν να ανακαλύψουμε αν όλα είναι καλά.

Οι ασθένειες για τις οποίες πρέπει να ελεγχθούν αιματολογικά οι σκύλοι μετά το καλοκαίρι είναι:

 Λεϊσμανίαση (Καλαζάρ): μία από τις πιο επικίνδυνες νόσους, η οποία μεταδίδεται μέσω του τσιμπήματος μολυσμένης σκνίπας.
● Διροφιλαρίωση (σκουλήκι της καρδιάς): η μετάδοση αυτής της νόσου γίνεται από κουνούπι και μπορεί να υπάρχει χωρίς να έχει εμφανίσει συμπτώματα ο σκύλος μας.
● Ερλιχίωση: η μετάδοση γίνεται από τα τσιμπούρια και μπορεί να αντιμετωπιστεί με αντιβιοτικά.

Εκτός από τις αιματολογικές εξετάσεις, καλό είναι να ελέγξουμε το δέρμα και το τρίχωμα του σκύλου μας για να μπορέσουμε να καταλάβουμε αν έχει κάποιο παράσιτο, εξάνθημα, πληγή ή οποιαδήποτε άλλη αλλοίωση. Αν δούμε ή ψηλαφίσουμε κάτι από τα παραπάνω, καλό είναι να επικοινωνήσουμε άμεσα με τον/την κτηνιάτρό μας για να μας δώσει περαιτέρω οδηγίες.

Ορισμένες από τις δερματολογικές ασθένειες που θα ελέγξει τον σκύλο σας ο/η κτηνίατρος είναι διαφόρων ειδών ψώρες, πυοτραυματική δερματίτιδα, αλλεργική δερματίτιδα από ψύλλους, ατοπική και περιβαλλοντική αλλεργία, βακτηριακή δερματίτιδα, δερματοφυτίαση.

Αν ήμασταν διακοπές σε κάποιο νησί και ο σκύλος μας έδειξε τις ικανότητές του στο κολύμπι, δεν ξεχνάμε να ελέγξουμε τα αυτάκια του. Ο/Η κτηνίατρός μας μπορεί να δει αν υπάρχει κάποιος ερεθισμός εσωτερικά ο οποίος μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε ωτίτιδα. Εξάλλου η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία και είναι σίγουρο ότι δεν θέλουμε ο σκύλος μας να υποφέρει από κάτι που δεν μπορεί να μας εκφράσει.

Ανακεφαλαιώνοντας , λοιπόν, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να φροντίσουμε την εξάλειψη ενδοπαράσιτων και εξωπαράσιτων με τις μεθόδους που αναφέραμε και παραπάνω. Ελέγχουμε το δέρμα και το τρίχωμα του σκύλου μας και αν διαπιστώσουμε οποιαδήποτε αλλοίωση καλούμε άμεσα τον/την κτηνίατρό μας. Καλό είναι να κάνουμε στον σκύλο μας και αιματολογικές εξετάσεις για να ελέγξουμε καλύτερα την υγεία του. Δεν ξεχνάμε τα αυτάκια του, ειδικά αν έκανε μπάνια στη θάλασσα. Αν παρατηρήσουμε οποιαδήποτε αλλαγή στη διάθεσή του ή κάποια ασυνήθιστη συμπεριφορά μετά την επιστροφή μας από τις διακοπές επικοινωνούμε με τον/την κτηνίατρο.

Καλή επιστροφή και καλό μας φθινόπωρο!

Ροή ειδήσεων

Advertisement