Connect with us

Ελλάδα

Κακοκαιρία Daniel: Υπερχείλισε ο Πηνειός – Τα νερά μπήκαν στη Λάρισα, εκκενώνονται χωριά

Published

on

Μπορεί οι βροχές να έχουν σταματήσει, αλλά οι καταστροφικές επιπτώσεις της κακοκαιρίας Ντάνιελ παραμένουν. Ο ποταμός Πηνειός έχει υπερχειλίσει και τα πλημμυρικά φαινόμενα σε όλον τον κάμπο είναι εκτεταμένα.

Τρία χωριά του Δήμου Λαρισαίων, η Μάνδρα, η Αμυγδαλέα και το Κουτσόχερο εκκενώθηκαν, ενώ τη νύχτα μήνυμα του 112 εστάλη στους κατοίκους της Αλεξανδρινής Αγιάς προκειμένου να απομακρυνθούν προς το Στόμιο.

Όλες οι παραπήνειες συνοικίες της Λάρισας, ο Άγιος Θωμάς, ο Άγιος Χαράλαμπος, ο Ιπποκράτης, η Νέα Σμύρνη, έχουν πλημμυρίσει ενώ έχει διακοπεί η κυκλοφορία προς τον περιφερειακό δρόμο στα Τρίκαλα, εντός της Λάρισας, από τη δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης.

Έχει σπάσει επίσης αγωγός με αποτέλεσμα ο δρόμος να έχει γεμίσει νερά, το ποτάμι είναι από την απέναντι πλευρά, έχει μεν υπεχειλίσει ακόμη όμως δεν έχουν βγει τα νερά.

Στις εργατικές κατοικίες της Λάρισας, στη Γιάννουλη, το νερό έχει φτάσει στη μέση των κτηρίων σύμφωνα με την ΕΡΤ. Το νερό στο σημείο έρχεται ορμητικό και από την Καρδίτσα και από τα Τρίκαλα, ο όγκος του είναι μεγάλος, ενώ μέσα στη νύχτα έσπασαν το ανάχωμα της Γυρτώνης για να αποσυμφορηθεί ο ποταμός.

Επί ποδός όλη τη νύχτα το συντονιστικό του δήμου Λαρισαίων, ειδοποιούσε τους κατοίκους, και στον Άγιο Θωμά και στα εργατικά της Γιάννουλης και στη συνοικία Ιπποκράτης και άλλες παραπήνειες συνοικίες για να είναι σε επιφυλακή.

Νωρίτερα, με δική του ανακοίνωση ο δήμος Λαρισαίων καλούσε τους πολίτες λόγω της ιδιαίτερα μεγάλης ποσότητας νερού του Πηνειού ποταμού και για προληπτικούς λόγους, υπάρχει ανάγκη απομάκρυνσης όσων βρίσκονται εντός της πλημμυρικής ζώνης του ποταμού που περικλείεται από την κοίτη του ποταμού έως το ανάχωμα της οδού Σάκη Καράγιωργα και από την γέφυρα της Νέας Σμύρνης έως και τον Βιολογικό καθαρισμό (περιοχή Αγίας Μαρίνας).

Ειδικότερα, καλούνταν να απομακρυνθούν, το συντομότερο δυνατό, όσοι διατηρούν μονάδες με ζώα, μικρές επιχειρήσεις κλπ, όλοι όσοι βρίσκονται στην συγκεκριμένη περιοχή.

Ο μέχρι στιγμής απολογισμός είναι έξι νεκροί, και εκφράζονται φόβοι ότι θα αυξηθούν, καθώς άγνωστος είναι ο αριθμός των αγνοουμένων. Την Πέμπτη, οι σοροί δύο γυναικών ανασύρθηκαν από σπίτια στο χωριό Αστρίτσα της Καρδίτσα. Νωρίτερα είχε εντοπιστεί νεκρός άντρας μισοπλακωμένος από φερτά υλικά σε ρέμα κοντά στον οικισμό Πετρωτό Δομοκού. Ο κτηνοτρόφος είχε δηλωθεί στην ΕΛΑΣ ως αγνοούμενος από τον αδερφό του.

Εκατοντάδες διασώσεις

Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας υπήρχαν μέσα στο χωριό Ένοπλες Δυνάμεις με λέμβους και συνέχιζαν να επιχειρούν προκειμένου να σώσουν εγκλωβισμένους κατοίκους, αφού αργά το απόγευμα σταμάτησαν τα έξι ελικόπτερα να απεγκλωβίζουν κατοίκους.

Συνολικά 1.881 διασώσεις – απομακρύνσεις ατόμων, που μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία, έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι αυτή την στιγμή ενώ από Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου, έως σήμερα τις 6.30 το πρωί το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε 6.406 κλήσεις, σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής. Οι κλήσεις αφορούν κυρίως αντλήσεις υδάτων, κοπές δέντρων και απομακρύνσεις ατόμων προς ασφαλή σημεία.

Συγκεκριμένα:

Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας 4.427 κλήσεις, εκ των οποίων:

-Στη Μαγνησία, 2.260 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 640 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 610 άτομα

-Στην Λάρισα 332 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 130 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 135 άτομα

-Στην Καρδίτσα, 1.110 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 240 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 410 άτομα

-Στα Τρίκαλα, 605 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 90 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 370 άτομα

-Στη Σκιάθο, 120 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 28 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 35 άτομα

Επίσης, 110 εναέριες διασώσεις πραγματοποιήθηκαν χθες Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2023 και επιχείρησαν 10 ελικόπτερα, εκ των οποίων τα 3 είχαν διατεθεί από το Γ.Ε.ΕΘ.Α. και συγκεκριμένα:

-24 (23 και 1 μωρό) άτομα καθώς και 1 σκύλος από Αγία Τριάδα Καρδίτσας

-28 άτομα από Παλαμά Καρδίτσας

-25 άτομα από Μεταμόρφωση Καρδίτσας

-1 άτομο από Κοσκινά Καρδίτσας

-11 άτομα από Ψαθοχώρι Καρδίτσας

-15 άτομα από Μεγάλα Καλύβια Τρικάλων

-4 άτομα από Ερμήτσι Καρδίτσας

-2 άτομα από Αστρίτσα Καρδίτσας

Σημειώνεται ότι όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας παραμένουν σε γενική επιφυλακή. Παράλληλα, το Πυροσβεστικό Σώμα καλεί όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

Απεγκλωβισμός διά θαλάσσης δεκάδων τουριστών στο νότιο Πήλιο

Στον απεγκλωβισμό 185 ατόμων από τις παραλίες Μικρό,Πλατανιάς και Χόρτο νομού Μαγνησίας προχώρησε επιβατηγό τουριστικό σκάφος υπό την εποπτεία πλωτού Λιμενικού. Επίσης, από την παραλία Μηλίνα έχουν απεγκλωβιστεί 24 άτομα από δύο πλωτά του λιμενικού. Όλα τα άτομα μεταφέρονται στο λιμάνι του Βόλου.

Νωρίτερα με επιτυχία είχε ολοκληρωθεί μία μεγάλη επιχείρηση απεγκλωβισμού από τον οικισμό Μικρό του Πλατανιά, στο Νότιο Πήλιο.

Στον οικισμό είχαν αποκλεισθεί από την Τρίτη το πρωί (5/9) πάνω από 150 άνθρωποι, αφού καταστράφηκε ολοσχερώς ο δρόμος που καταλήγει στο παραθαλάσσιο θέρετρο και οι αποκλεισθέντες ήταν όλοι τουρίστες που έκαναν τις διακοπές τους στην περιοχή.

Ο απεγκλωβισμός όλων των ανθρώπων ήταν αδύνατος από ξηράς και γι’ αυτό ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου Μιχάλης Μιτζικός, σε συνεννόηση με το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου, έστειλαν το τουριστικό σκάφος «Ταρζάν» που κατάφερε να προσεγγίσει την ακτή και να παραλάβει τελικά 105 άτομα, Έλληνες και αλλοδαπούς, που βρίσκονταν σε απελπιστική κατάσταση μετά από τρεις ημέρες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, χωρίς νερό και τρόφιμα, καθώς είχαν εξαντληθεί οι προμήθειες των ξενοδοχείων και των πανσιόν.

Οι φονικές πλημμύρες άλλαξαν τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέβαλε την επίσκεψή του στη ΔΕΘ ενώ αύριο Παρασκευή ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στο συντονιστικό κέντρο της Λάρισας. Οι εκτεταμένες καταστροφές ανέβαλλαν και τις εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ για τις 17 Σεπτεμβρίου.

Ξεκίνησαν οι αυτοψίες

Σε ότι αφορά τα σχολεία στις πληγείσες περιοχές, θα κριθεί αν θα λειτουργήσουν αφού πρώτα αξιολογηθούν οι ζημιές που έχουν υποστεί μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Όπως διαπιστώθηκε παραμένουν τα προβλήματα ηλεκτροδότησης σε Τρίκαλα, Καρδίτσα και Πήλιο και γίνονται προσπάθειες για να αποκατασταθούν όσο το δυνατό ταχύτερα.

Τέλος, ήδη έχουν ξεκινήσει οι αυτοψίες σε σπίτια, επιχειρήσεις και υποδομές, ενώ τη Δευτέρα θα λειτουργήσει η πλατφόρμα αποζημιώσεων.

Συγκλονιστικές εικόνες από την επιχείρηση απεγκλωβισμού με Super Puma

Στο μεταξύ, βίντεο από δραματικές διασώσεις πολιτών από τις πλημμυρισμένες περιοχές δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες από τον απεγκλωβισμό 12 πολιτών με Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας από τα Μεγάλα Καλύβια Τρικάλων.

Τα στελέχη κατεβαίνουν από το ελικόπτερο στα πλημμυρισμένα σπίτια με σχοινιά και ανεβάζουν με τον ίδι τρόπο τους πολίτες που βρίσκονται αποκλεισμένοι από τα νερά της θεομηνίας.

Δραματικές διασώσεις με ελικόπτερο στην Καρδίτσα

Συγκλονιστική είναι η διάσωση ενός πατέρα και του γιου του από Super Puma από την Καρδίτσα δόθηκε στη δημοσιότητα ενώ κορυφώνεται η αγωνία για τους έξι αγνοούμενους.

Η ευρύτερη περιοχή έχει μετατραπεί σε μια απέραντη λίμνη, με χωριά να έχουν θαφτεί κάτω από το νερό και τις λάσπες από το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel.

Πατέρας και γιος βρισκόταν σε στέγη.

Βίντεο από τις διασώσεις στη Θεσσαλία| CNN Greece

Έξι χωριά παραμένουν αποκλεισμένα από την κακοκαιρία Daniel, ενώ στο χωριό Αγία Τριάδα Καρδίτσας, έξι άνθρωποι αγνοούνται.

Βίντεο από τις διαδώσεις παγιδευμένων στη Θεσσαλία| CNN Greece

Άλλοι 20 παραμένουν εγκλωβισμένοι, στα Μεγάλα Καλύβια 40 άτομα βρίσκονται σε σπίτια και στα Καλογριανά τέσσερα άτομα.

Βίντεο από τις διασώσεις εγκλωβισμένων στη Θεσσαλία| CNN Greece

Tο πολύ δύσκολο πεδίο είναι στην περιοχή μεταξύ Τρικάλων και Καρδίτσας κατά μήκος του Ληθαίου ποταμού που έχει πλημμυρίσει, όπως διευκρίνισε ο ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

Βίντεο από απεγκλωβισμούς στην Θεσσαλία| CNN Greece

Είναι αποκλεισμένα τα χωριά ΠροάστιοΑγία ΤριάδαΠαλαμάςΜεγάλα Καλύβια και Καλογριανά και υπάρχουν αγνοούμενοι.

Ροή ειδήσεων

Advertisement