Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023
Connect with us

Υγεία

Έρχονται «φιλικά» εμβόλια χωρίς βελόνες που φρενάρουν τον κορωνοϊό

Δημοσιεύθηκε

στις

Εάν θα μπορούσαμε να αναφέρουμε κάτι θετικό που αποκομίσαμε από την πανδημία, αυτό θα ήταν το επιστημονικό και τεχνολογικό άλμα, για την ανάπτυξη εμβολίων. Πράγματι, σε σύντομο χρονικό διάστημα -για τα ερευνητικά δεδομένα- το πρώτο εμβόλιο για την καταπολέμηση της COVID-19 ήταν γεγονός στην ενέσιμη μορφή όπως τα άλλα εμβόλια. Φαίνεται, όμως, πως οι επιστήμονες έχουν ήδη κάνει το επόμενο επιστημονικό βήμα.

Το μέλλον των εμβολίων ενδεχομένως να κρύβεται σε εναλλακτικές μεθόδους που δεν περιλαμβάνουν τη χρήση βελόνας. Οι τρέχουσες έρευνες δείχνουν ότι τα εμβόλια από το στόμα μπορεί να είναι όχι μόνο ευκολότερα στη χορήγηση αλλά και πιο αποτελεσματικά, καθώς ο πιο αποτελεσματικός τρόπος εξουδετέρωσης ενός ιού είναι όταν αυτός βρίσκεται στα επιθηλιακά κύτταρα που παράγουν βλέννα, τα οποία βρίσκονται στους πνεύμονες, τη μύτη και το στόμα. Η συγκεκριμένη μέθοδος αντιμετωπίζει τον ιό πριν αυτός εισέλθει στο σώμα του κυττάρου, σύμφωνα με ερευνητές στην Ιαπωνία, που δημοσίευσαν τη μελέτη τους στο Biology Methods and Protocols.

Ενώ και τα ρινικά εμβόλια έχουν δοκιμαστεί στο παρελθόν, συχνά οδηγούν σε παρενέργειες όπως πονοκέφαλο και πυρετό. Παρόλα αυτά, μια ερευνητική ομάδα από την Ιαπωνία ανέπτυξε ένα εμβόλιο από το στόμα για τον κορωνοϊό που ενεργοποιεί την παραγωγή ανοσοσφαιρίνης Α, αποτρέποντας αποτελεσματικά την ασθένεια. Τα πειράματα σε πίθηκους αποκάλυψαν ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο παρήγαγε τα απαιτούμενα προστατευτικά αντισώματα χωρίς παρενέργειες.

Η ανοσοσφαιρίνη Α είναι ένας τύπος αντισώματος που εξουδετερώνει τους ιούς και δρα εντός της βλέννας. Το εμβόλιο, επομένως, προάγει την παραγωγή της εκεί, αντί στο αίμα, καθιστώντας το αρκετά πιο αποτελεσματικό.

Το πρακτικό αυτό εμβόλιο θα χορηγείται μέσω της ρινικής οδού ή της στοματικής κοιλότητας, εξηγούν οι ερευνητές. Στην περίπτωση της ρινικής οδού, το εμβόλιο ψεκάζεται στη ρινική κοιλότητα, όπου είναι δύσκολο να γνωρίζουμε το ακριβές σημείο ή/και την ποσότητα του χορηγούμενου εμβολίου. Η χορήγηση από του στόματος, ειδικά η υπογλώσσια λήψη, θεωρείται πιο απλή και βολική.

Τα αποτελέσματά τους υποδηλώνουν ότι, με περαιτέρω έρευνα, οι κλινικές μπορεί σύντομα να είναι σε θέση να προσφέρουν από του στόματος εμβόλια κατά του κορωνοϊού, τα οποία ενδεχομένως θα είναι πιο δημοφιλή και πιο επιτυχημένα για τη διαχείριση της νόσου.

Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement