Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023
Connect with us

Ελλάδα

Μπέος: Χωρίς πόσιμο νερό για 11η ημέρα ο Βόλος – Πότε θα αποκατασταθεί το πρόβλημα

Δημοσιεύθηκε

στις

Χωρίς πόσιμο νερό παραμένει για ενδέκατη μέρα η πόλη του Βόλου, ενώ τα σπίτια τροφοδοτούνται με νερό κατάλληλο μόνο για οικιακή χρήση. Την ίδια ώρα αρμόδιοι φορείς υπενθυμίζουν τους κινδύνους από πιθανές ασθένειες από τα ακατάλληλα νερά.

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, τη Δευτέρα ξεκινούν τα έργα αποκατάστασης της υδροδότησης της πόλης από την πηγή Μάνα, με το πόσιμο νερό να έρχεται στις βρύσες της πόλης σε 20 μέρες.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, μέχρι και την Κυριακή όλες οι δημοτικές ενότητες θα έχουν νερό, το οποίο ο ίδιος συνεχίζει να χρησιμοποιεί για την προσωπική του υγιεινή όπως και τα παιδιά του.

Είπε επίσης ότι ο Δήμος συνεχίζει να μοιράζει στους πολίτες εμφιαλωμένο νερό, δωρεά φίλων του και διαφόρων εταιρειών που επιθυμούν να παραμείνουν ανώνυμες.

Αναφορικά με τις ευθύνες για το ότι πλημμύρισε η πόλη, επισήμανε ότι ευθύνες έχουν όσοι ακολουθώντας προδιαγραφές, κάνουν τα έργα, όπως γέφυρες που είναι χαμηλές και πέφτουν από τη μανία του νερού καθώς παρεμποδίζουν τη ροή του και δρόμοι όπως ο Περιφερειακός που για να γίνει έκλεισαν χείμαρροι και δεν υπήρξε πρόβλεψη και ικανοποιητική απορροή. Μάλιστα τόνισε ότι για όλα αυτά ενημέρωσε τα αρμόδια υπουργεία, πολύ πριν τις πλημμύρες, καθώς γνώριζε τις αδυναμίες που έχει η πόλη.

Σε ό,τι αφορά τον καθαρισμό της πόλης, είπε ότι επιχειρούν έξω 147 μηχανήματα και μέχρι την Κυριακή η πόλη θα έχει καθαριστεί και ξεκινά ο καθαρισμός με 15 βυτιοφόρα των 20 τόνων που θα πλύνουν όλη την πόλη με νερό από γεωτρήσεις βιομηχανιών όπως η Χαλυβουργία, η ΑΓΕΤ και η ΜΕΤΚΑ στο οποίο θα περιλαμβάνεται και απολυμαντικό υγρό. Ο καθαρισμός θα ξεκινήσει από τη Νεάπολη και το Παλιό Λιμεναρχείο και καθημερινά θα ανακοινώνεται το πρόγραμμα για να απομακρύνουν οι πολίτες τα αυτοκίνητά τους και να διευκολύνουν το έργο των συνεργείων. «Σε 15 ημέρες ο Βόλος θα θυμίζει τον Βόλο που χαιρόταν όλη η Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον ανέφερε ότι τα σχολεία του Βόλου, πλην τριών είναι έτοιμα από Δευτέρα να υποδεχθούν τους μαθητές, αν το αποφασίσει το αρμόδιο υπουργείο και τόνισε ότι νερό θα υπάρχει στα σχολεία και ο δήμος έχει φροντίσει να μοιράζεται στους μαθητές εμφιαλωμένο νερό για πόση.

Τέλος τόνισε ότι για τις ζημιές σε έργα υποδομής όπως η γέφυρα στο Νέο Δέλτα που κατέρρευσε και πλημμύρισε η περιοχή, ευθύνονται αυτοί που τις κατασκευάζουν και κάνουν τις μελέτες και όχι ο περιφερειάρχης και απέδωσε ευθύνες σε όσους μελέτησαν και κατασκεύασαν τον Περιφερειακό με πολλές ελλείψεις σε θέματα απορροής των υδάτων.

Εκτός λειτουργίας μεγάλες βιομηχανίες

Εμφανή είναι τα προβλήματα στις επιχειρήσεις που δεν θα λειτουργήσουν τόσο εξαιτίας της έλλειψης νερού, όσο και επειδή η λάσπη μπήκε μέσα και κατέστρεψε βασικούς εξοπλισμούς.

Ένα σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο επιχειρηματικός κόσμος του Βόλου είναι ότι από την έλλειψη καθαρού πόσιμου νερού παραμένουν εκτός λειτουργίας μεγάλες υδροβόρες βιομηχανίες που για την παραγωγική διαδικασία απαιτείται η ύπαρξη και παροχή μεγάλων ποσοτήτων καθαρού νερού, όπως οι γαλακτοβιομηχανίες, οι βιομηχανίες αναψυκτικών, οι τυροκομικές μονάδες, αλλά και βαριές βιομηχανίες που χρησιμοποιούν νερό για την ψύξη κλιβάνων.

Όσον αφορά τους τομείς της εστίασης και του τουρισμού, ο κλάδος έχει υποστεί μεγάλη οικονομική ζημιά αφού εστιατόρια, τσιπουράδικα, μπαρ, καφέ, φούρνοι δεν μπορούν να λειτουργήσουν από την έλλειψη καθαρού νερού και όσα καταστήματα καταφέρνουν να λειτουργήσουν αντιμετωπίζουν προβλήματα ή χρησιμοποιούν προϊόντα μιας χρήσης, ενώ στον ξενοδοχειακό τομέα, τα ξενοδοχεία του Βόλου είτε είναι κλειστά ή είναι σχεδόν άδεια αφού έχουν ακυρωθεί οι κρατήσεις και τα προγραμματισμένα συνέδρια.

Ροή ειδήσεων

Advertisement