Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2023
Connect with us

Διεθνή

Ναγκόρνο Καραμπαχ: Άφιξη ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν

Δημοσιεύθηκε

στις

Οχήματα που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια, εισήλθαν σήμερα στη διαφιλονικούμενη περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ έπειτα από μια συμφωνία ανάμεσα στους Αρμένιους κατοίκους του και τις Αρχές του Αζερμπαϊτζάν, ανακοίνωσε Αζέρος αξιωματούχος σ’ ένα πρώτο βήμα για την αποκλιμάκωση των εντάσεων.

«Εξασφαλίστηκε η ταυτόχρονη διέλευση οχημάτων του Ερυθρού Σταυρού» μέσω του διαδρόμου του Λατσίν, μοναδικής οδού που συνδέει την Αρμενία με αυτό το διαφιλονικούμενο έδαφος, και μέσω της οδού του Αγντάμ, η οποία το συνδέει με το υπόλοιπο Αζερμπαϊτζάν, ανέφερε ο Χικμέτ Χαζίεφ, σύμβουλος του Αζέρου προέδρου Ιλχάμ Αλίεφ, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) επιβεβαίωσε σε ανακοίνωση πως, χάρη σε «μια συναίνεση για ανθρωπιστικούς λόγους μεταξύ αυτών που λαμβάνουν τις αποφάσεις», η ΔΕΕΣ «μεταφέρει αλεύρι και ουσιώδη ιατρικά προϊόντα» στο Ναγκόρνο Καραμπάχ μέσω αυτών των δύο οδών.

Οι κάτοικοι του θύλακα «έχουν επειγόντως ανάγκη μια βιώσιμη χορήγηση βοήθειας μέσω τακτικών ανθρωπιστικών παραδόσεων», ανέφερε η Αριάν Μπάουερ, περιφερειακή διευθύντρια της ΔΕΕΣ για την Ευρώπη και την κεντρική Ασία, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την Μπάουερ, η συναίνεση, που επιτεύχθηκε ανάμεσα στο Μπακού και τους αυτονομιστές, επέτρεψε στις ομάδες της ΔΕΕΣ «να επαναλάβουν αυτό το ζωτικής σημασίας έργο».

Η Αρμενία κατηγόρησε το Αζερμπαϊτζάν ότι προκάλεσε ανθρωπιστική κρίση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ αποκλείοντας στα τέλη του 2022 τον διάδρομο του Λατσίν, προκαλώντας τακτικές εντάσεις και φόβους για ένα νέο πόλεμο.

 

Το Μπακού απέρριψε τις κατηγορίες αυτές, υποστηρίζοντας ότι το Ναγκόρνο Καραμπάχ μπορεί να λάβει την απαραίτητη βοήθεια μέσω του Αζερμπαϊτζάν και ότι οι αυτονομιστικές αρχές απέρριψαν την πρότασή του να ανοίξουν ταυτοχρόνως ο διάδρομος του Λατσίν και η οδός του Αγντάμ.

Χθες, Κυριακή, οι αρχές του αποσχισθέντα θύλακα ανακοίνωσαν ωστόσο πως δέχονται να επιτρέψουν «τις ταυτόχρονες παραδόσεις» ανθρωπιστικής βοήθειας από τις δύο οδούς.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ζητήσει να ανοίξουν και πάλι ο διάδρομος του Λατσίν και η οδός του Αγντάμ, καθώς το Ναγκόρνο Καραμπάχ αντιμετωπίζει ελλείψεις φαρμάκων και τροφίμων.

Αυτή η κρίση που δεν λέει να τελειώσει και η ανάπτυξη από το Μπακού ένοπλων δυνάμεων κοντά στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και κατά μήκος των συνόρων με την Αρμενία έχουν προκαλέσει φόβους για μια νέα σύγκρουση.

Μετά τον τελευταίο πόλεμο, το φθινόπωρο του 2020, με τον οποίο η Αρμενία έχασε εδάφη που ήλεγχε από τα χρόνια του 1990, οι δύο εμπόλεμοι δεν έχουν υπογράψει συμφωνία ειρήνης, παρά τις μεσολαβητικές προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement