Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2023
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Ξετυλίγει το κουβάρι-Νέα, διπλή παρέμβαση Ζαΐμη σε ΟΣΕ-Hellenic Train, για τα έργα εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης του Οδοντωτού

Δημοσιεύθηκε

στις

Toυ Παναγιώτη Σακελλαρόπουλου

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας επιχειρεί -και με επιστολή που απέστειλε χθες Αντιπεριφερειάρχης Φωκίωνας Ζαΐμης προς τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΣΕ Παναγιώτη Τερεζάκη- να ξετυλίξει το… μίτο της Αριάδνης προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης του Οδοντωτού Σιδηροδρόμου.

Αφετηρία της νέας αυτής κίνησης που στόχο έχει να ξεκαθαρίσει τις συναρμοδιότητες κρατικών φορέων και συγκοινωνιακών οργανισμών, ήταν μια πρώτη επαφή που είχε ο Αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας, στις αρχές της εβδομάδας, με την πρόεδρο της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ) Ιωάννα Τσιαπαρίκου.

Στη διάρκεια της συνάντησης τέθηκε το θέμα των αλλεπάλληλων κατολισθήσεων στη γραμμή του Οδοντωτού κατά την τελευταία περίοδο που έχουν προκαλέσει επανειλημμένες διακοπές δρομολογίων σε ένα μέσο που παίζει σημαντικό ρόλο στην τουριστική ανάπτυξη της επαρχίας συνολικά.

«Με την κακοκαιρία Εlias ο διαχειριστής του δικτύου Hellenic Train ανακοίνωσε και νέα διακοπή της κυκλοφορίας στη γραμμή Διακοπτό – Καλάβρυτα μέχρι νεωτέρας, λόγω κατολίσθησης. Τα δρομολόγια δεν θα υποκατασταθούν από λεωφορεία. Να θυμίσουμε ότι στις 13 Σεπτεμβρίου τα δρομολόγια του τρένου ξεκίνησαν πάλι έπειτα από πολυήμερη διακοπή (από 6/9) λόγω των προβλημάτων που είχε προκαλέσει τότε η κακοκαιρία Daniel» σχολιάζει ο κ. Ζαΐμης.

Η ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ

Μετά και τη νέα διακοπή στα δρομολόγια, ο κ. Ζαΐμης ξεκίνησε γύρο επαφών, με τη διοίκηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαβρύτων και τοπικούς παράγοντες. Κατέληξε λοιπόν στο συμπέρασμα ότι ο Οδοντωτός είναι μοναδικό μέσο και για την πρόσβαση χερσαίων δυνάμεων στο φαράγγι του Βουραϊκού αν προκύψει ανάγκη, όπως πραγματικά συνέβη κατά την κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς στο Διακοπτό 23/7/2023.

«Υπήρξε παρέμβαση μέσα στο Φαράγγι σε σημείο όπου δεν υπήρχε πρόσβαση, είτε από εναέρια, είτε από επίγεια – εποχούμενα μέσα και δυνάμεις πυρόσβεσης. Αν αυτή η γραμμή πάψει εντελώς να λειτουργεί, λόγω κατολισθήσεων, τότε το μοναδικής αισθητικής και φυσικού πλούτου το Παγκόσμιο Γεωπάρκο, καθίσταται ευάλωτο. Ενημερώσαμε τα ΡΑΣ ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι σε θέση να καταστήσει πιο ασφαλή τα πρανή της διαδρομής του Οδοντωτού, προκειμένου να μειωθούν ή και εξαλειφθούν τα περιστατικά κατολισθήσεων που καθιστούν τη γραμμή ανενεργή για πολλές ημέρες» συνεχίζει ο κ. Ζαΐμης.

ΟΙ ΕΜΠΛΟΚΕΣ

Το ζήτημα της παρέμβασης μέσα στο ποτάμι του Βουραϊκού καθίσταται περίπλοκο καθώς εμπλέκονται σε πιθανή αδειοδότηση έργων ΡΑΣ, ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ, Hellenic Train. Με την επιστολή χθες προς ΟΣΕ η οποία κοινοποιήθηκε και στην Hellenic Train, η ΠΔΕ επιχειρεί να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με την αδειοδότηση έργων που σχεδιάζει, με χρηματοδότηση μέσα από Ευρωπαϊκούς πόρους.

«Προσπαθήσαμε να κάνουμε μια αρχή για να ξετυλίξουμε το θεσμικό κουβάρι! Θα ακολουθήσει άμεσα μια επιστολή στην Ρυθμιστική Αρχή με κοινοποίηση σε ΟΣΕ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Θεωρούμε ότι τα απανωτά κτυπήματα που έχει δεχθεί η χώρα από φυσικές καταστροφές αλλά και μια νέα ακολουθία δράσεων και μεταρρυθμίσεων μετά το ατύχημα στα Τέμπη, μας έχουν πείσει ότι αλλάζουμε πορεία και αφαιρούμε γραφειοκρατικά βάρη εκεί όπου το έργο είναι απόλυτα απαραίτητο, για την ασφάλεια του πολίτη και τις μετακινήσεις.

Δε θα επιτρέψουμε τα απανωτά προβλήματα στην ιστορική σιδηροδρομική αυτή γραμμή ν εκτροχιάσουν τις προοπτικές και την τουριστική ανάπτυξη. Είμαστε αποφασισμένοι, μια άσκηση πίεσης για τη λήψη μέτρων Πολιτικής Προστασίας μπορεί να αλλάξει τη μοίρα του Γεωπάρκου του Βουραϊκού που αντιμετωπίζει σήμερα σωρευτικά απειλές εξ αιτίας της Κλιματικής Αλλαγής» καταλήγει ο κ. Ζαΐμης.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει δηλώσει ότι, εκτός από το γεγονός ότι προτίθεται να χρηματοδοτήσει μελέτη και έργα προστασίας από κατολισθήσεις, προκειμένου να προστατευθεί ο Οδοντωτός, στηρίζει και την πρόταση της Δημοτικής αρχής των Καλαβρύτων να αναλάβει η αυτοδιοίκηση τη λειτουργία της γραμμής.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement