Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2023
Connect with us

Πολιτική

Ο Χρυσοχοΐδης καρατόμησε τη διοίκηση του «Αγία Όλγα» μετά από καταγγελίες για άθλιες συνθήκες

Δημοσιεύθηκε

στις

Τέλος στη διοίκηση του νοσοκομείου Αγία Όλγα από τον υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, μετά από καταγγελίες για τραγικές συνθήκες νοσηλείας στην ψυχιατρική πτέρυγα.

Στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο Υγείας κάνει λόγο για «μια απαράδεκτη κατάσταση που διαιωνίζεται» στους χώρους του νοσοκομείου Αγία Όλγα «γνωστή μάλιστα από ετών στη διοίκηση του Νοσοκομείου», γι’ αυτό και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έλαβε την απόφαση να καρατομήσει τη διοίκηση.

Το υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην ανακαίνιση και αναβάθμιση των νοσοκομείων που έχουν παλιές κτιριακές εγκαταστάσεις, με τον υπουργό Υγείας να ζητάει εμφατικά από τις διοικήσεις των νοσοκομείων να αντιμετωπίσουν άμεσα οποιοδήποτε πρόβλημα έχει να κάνει με την κατάσταση των χώρων υγιεινής ή μικροζημιές σε κάθε χώρο των νοσοκομείων με κάλυψη της δαπάνης από το υπουργείο.

Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν έγινε στο νοσοκομείο Αγία Όλγα παρά τις καταγγελίες, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση και έτσι το νοσοκομείο θα συνεχίσει τη λειτουργία του με προσωρινά μέλη «ώστε η (σ.σ. ψυχιατρική) πτέρυγα να είναι λειτουργική και οι συνθήκες ανθρώπινες για νοσηλευόμενους και εργαζόμενους».

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της αυτοψίας που έκανε στην ψυχιατρική πτέρυγα του νοσοκομείου Αγία Όλγα, ο υφυπουργός Υγείας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, ανέφερε ότι «η αλήθεια πρέπει να λέγεται με το όνομά της. Εδώ, στο Ψυχιατρικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Αγία Όλγα υπάρχουν εικόνες που μας προσβάλλουν.

Και ο Υπουργός κι εγώ όποτε χρειάζεται, αλλά και η αρμόδια ΔΥΠΕ, η οποία επιβλέπει το συγκεκριμένο Νοσοκομείο και η αρμόδια υποδιοικήτρια, η οποία επιβλέπει τις ψυχιατρικές δομές έχουν επανειλημμένως τονίσει και το λέω και το υπογραμμίζω ότι, οι διοικήσεις πρέπει να βλέπουν κάθε κομμάτι του Νοσοκομείου σαν να είναι το σπίτι τους.

Άρα, υπάρχει συγκεκριμένο θέμα διοικητικής ολιγωρίας, τα αίτια και την έκταση του οποίου θα εξετάσω αμέσως μετά και θα εισηγηθώ στον αρμόδιο υπουργό».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας:

«Η καλή κατάσταση των νοσοκομειακών χώρων, ώστε να διασφαλίζονται ανθρώπινες συνθήκες νοσηλείας για τους ασθενείς και εργασίας για το υγειονομικό προσωπικό είναι αυτονόητη υποχρέωση της Πολιτείας.

Επειδή πολλά νοσοκομεία έχουν πεπαλαιωμένες κτιριακές εγκαταστάσεις, έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην ανακαίνιση και αναβάθμισή τους με τη διάθεση σημαντικών πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το ΕΣΠΑ.

Το συνολικό ποσό που θα διατεθεί για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών ξεπερνάει το 1 δισ. ευρώ. Για τις ψυχιατρικές κλινικές είναι σε εξέλιξη, ήδη, η υλοποίηση προγράμματος για την αναβάθμισή τους, συνολικού ύψους 3.5 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Παρά ταύτα, και έως την ολοκλήρωση του εκσυγχρονισμού των υποδομών τους, ζητήθηκε εμφατικά από τις διοικήσεις των νοσοκομείων και τους επικεφαλής των υγειονομικών περιφερειών να αντιμετωπίσουν άμεσα οποιοδήποτε πρόβλημα έχει να κάνει με την κατάσταση των χώρων υγιεινής ή μικροζημιές σε κάθε χώρο των νοσοκομείων με κάλυψη της δαπάνης από το υπουργείο Υγείας.

Η εντολή αυτή δόθηκε από την πρώτη επικοινωνία που είχε ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης με διοικητές και περιφερειάρχες με την ανάληψη των καθηκόντων του.

Δυστυχώς, αυτό δεν συνέβη με την ψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου «Αγία Όλγα», με αποτέλεσμα να διαιωνίζεται μια απαράδεκτη κατάσταση για χώρους νοσηλείας, γνωστή μάλιστα από ετών στη διοίκηση του Νοσοκομείου.

Με εντολή του Υπουργού Υγείας η διοίκηση του νοσοκομείου παύεται από τα καθήκοντά της, ενώ ξεκίνησαν ήδη εργασίες προσωρινής αποκατάστασης, ώστε η πτέρυγα να είναι λειτουργική και οι συνθήκες ανθρώπινες για νοσηλευόμενους και εργαζόμενους».

newsit.gr

Ροή ειδήσεων

Advertisement