Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023
Connect with us

Εκκλησιαστικά

3 Οκτωβρίου – Όσιος Ιωάννης ο Χοζεβίτης Επίσκοπος Καισαρείας

Δημοσιεύθηκε

στις

Ήταν από την Θήβα της Αιγύπτου κα οι γονείς του ήταν πλούσιοι και ευσεβείς όπου τον ανέθρεψαν με την ανάλογη χριστιανική παιδεία.

Όμως στην αρχή είχε πέσει στην πλάνη των μονοφυσιτών.

Όταν δηλαδή η Δ’ Οικουμενική Σύνοδος στη Χαλκηδόνα καταδίκασε τις αιρετικές δοξασίες του Ευτυχούς, ο Ιωάννης δεν θέλησε να δεχτεί τη δογματική ερμηνεία και απόφαση της συνόδου αυτής.

Αλλά ήταν δεκτικός και δεν είχε εγωιστικά ελατήρια κι έτσι ο Θεός ευλόγησε να απαλλαχτεί από την πλάνη του ως έξης.

Κάποτε πήγε στην Ιερουσαλήμ, για να προσκυνήσει τον τάφο του Κυρίου και να δεχτεί εκεί τη Θεία Κοινωνία.

Πριν φτάσει η ήμερα εκείνη, ορθόδοξοι κληρικοί, φρόντισαν να τον διαφωτίσουν και να τον απαλλάξουν από την πλάνη του. Αλλά και πάλι ο Ιωάννης βρισκόταν σε αμφιταλάντευση.

Την παραμονή λοιπόν της ημέρας που θα κοινωνούσε, άκουσε στ’ όνειρο του φωνή, που του έλεγε ότι είναι ανάξιοι να κοινωνούν όσοι χωρίζονται από την αλήθεια της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Τότε ο Ιωάννης πείστηκε οριστικά. Όταν επέστρεψε στην Αίγυπτο, μόνασε στον τόπο Χοζεβά.

Μάλιστα, τόσο πολύ ανέπτυξε τις αρετές της Ορθοδοξίας, που ο Θεός τον αξίωσε να θεραπεύει δαιμονισμένους με την προσευχή του.

Κατόπιν τον έκαναν Επίσκοπο Καισαρείας, αλλά αυτός επέστρεψε στο ασκητήριό του, όπου και πέθανε ευεργετώντας αναρίθμητες ψυχές με την ορθόδοξη διδασκαλία του.

Ακούστε το απολυτίκιο από τον Πρωτοπρεσβύτερο Γρηγόριο Καραλή κληρικό Ιεράς Μητροπόλεως Παροναξίας, Θεολόγο, Καθηγητή Βυζαντινής Μουσικής.

 

Περισσότερα

Ροή ειδήσεων

Advertisement